Skip to main content

Christer Fuglesang i rymden igen

Published Aug 31, 2009

Tredje gången gillt. Efter två misslyckade försök sändes rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang ombord upp från Kennedy Space Center på lördagen. På måndagsmorgonen genomfördes en lyckad dockning med rymdstationen ISS.

Sveriges förste man i rymden och före detta KTH-studenten Christer Fuglesang är utsedd till uppdragsspecialist i det 14 dagar långa uppdraget med benämningen STS-128.

Under uppdraget på rymdstationen kommer Fuglesang och hans kollegor att byta ut en ammoniaktank och föra över experiment från utsidan av ESA:s modul Columbus till Discoverys lastrum. Fuglesang ska delta i två av uppdragets tre rymdpromenader. Dessutom ska han i egenskap av så kallad loadmaster se till att alla saker kommer ur modulen Leonardo på rätt sätt och att de hamnar på avsedd plats i ISS.

En del av Christer Fuglesangs lediga tid ombord kommer han använda till att mäta partikelstrålningen kring jorden. Ombord på ISS väntar en partikelmätare som Christer Fuglesang själv är idémakaren bakom och som byggts på KTH.

Mätaren visar med hjälp av lysdioder och ljud hur stor partikelstrålningen är ombord på rymdstationen och kommer att visa hur partiklar från rymden träffar ISS. Christer Fuglesang dokumenterar detta för en film som sedan kan användas i olika skolarbeten.

Det var i december 2006 som Christer Fuglesang blev den första svensken i rymden när han åkte med rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen, ISS. Christer Fuglesang föddes i Stockholm 1957 och studerade Teknisk fysik vid KTH. Därefter disputerade han i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet 1987 innan han antogs till ESA:s astronaututbildning. Christer Fuglesang är även affilierad professor vid KTH.

Följ Fugleangs uppdrag via livesändningar och intervjuer på Rymdkanalen.se

Christer Gummeson