Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nobelpristagare ger KTH-forskare hjälp på traven

Hans Hebert, professor i bioteknik vid KTH
Hans Hebert, professor i bioteknik vid KTH. Foto: Staffan Larsson
Publicerad 2009-12-07

Om några dagar delas Nobelpriset i kemi ut, och pristagarna Venkatraman Ramakrishnan, Thomas Steitz och Ada Yonath belönas för att de har visat hur ribosomen ser ut och fungerar på atomnivå. Det är kunskap som KTH-forskare nu använder sig av när de studerar denna livsviktiga proteinmaskin.

Det molekylära maskineriet hos ribosomen, som tillverkar våra proteiner och som kartlagts i detalj av årets nobelpristagare i kemi, kan oavsiktligt stanna. Det händer exempelvis när koden som talar om hur det tillverkade proteinet ska se ut är felaktig.

Lyckligtvis finns det ett räddningsverk som går under den något kryptiska förkortningen tmRNA. Forskare vid Skolan för teknik och hälsa vid KTH har utgått från nobelpristagarnas modell av ribosomen och lokaliserat tmRNA under olika stadier i räddningsaktionen.

– Nobilpristagarnas arbete är en bas för tolkning av våra data. Utifrån det studerar vi samverkan mellan tmRNA och ribosomen i syfte att förstå hur tmRNA fungerar, säger Hans Hebert, professor i bioteknik vid KTH.

Kunskapen om ribosomens minsta beståndsdelar är viktig för den vetenskapliga förståelsen av liv, och kan komma mänskligheten till omedelbar nytta; många av dagens antibiotika botar olika sjukdomar eftersom de specifikt slår ut bakteriers ribosomer. Utan fungerande ribosomer dör bakterierna. Därför är ribosomerna viktiga mål vid utvecklingen av nya mediciner.

Hans Hebert är dock försiktig i sitt siande om vad hans och forskarkollegornas framtida upptäckter kan tänkas leda till.

– En hypotes är att man med hjälp av vårt arbete i framtiden ska kunna oskadliggöra ohälsosamma bakterier, säger Hans Hebert.

För mer information, kontakta Hans Hebert på hans.hebert@sth.kth.se eller 08 - 790 94 66.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2009-12-07