Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Färgbilderna avslöjar bröstcancern

Med hjälp av färg blir tumören tydligare
Med hjälp av färg blir tumören tydligare
Publicerad 2010-04-20

En ny mammografiteknik som använder färg istället för gråskalebilder kan innebära att 50 procent av den cancer som idag missas vid mammografi kan upptäckas. Med kontrastmedel kan tekniken dessutom visa hur aggressiv cancern är och om den behandling som sätts in verkligen fungerar.

Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH
Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH

– Just nu jobbar vi med kliniska prövningar för att verifiera nyttan, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH, som är involverad i utvecklingen av den nya mammografiktekniken.

Behovet är stort. Varje år kallas 700 000 svenskar till mammografi. Anledningen är att bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, var tionde drabbas vilket innebär 7 000 nya fall årligen. Av dem dör 1 500 kvinnor varje år.

Photon Counting Spectral Imaging heter den nya lösning som ska upptäcka fler fall av bröstcancer, och tekniken utvärderas för fullt på universitetssjukhuset Charité i Berlin.

– Vi är först i världen med detta. Visst finns där konkurrenter, men vi håller distansen. Om ett år ska lösningen finnas ute på marknaden, säger Mats Danielsson.

Färgbilderna gör inte bara att tumörerna blir lättare att upptäcka, ibland är färg istället för gråskala en förutsättning för att cancern överhuvudtaget ska kunna urskiljas. Med kontrastmedel kan mammografitekniken dessutom visa blodflödet som ger cancern näring vilket är kopplat till hur aggressiv cancern är och hur fort den riskerar att spridas i kroppen, dels visar blodflödet om behandlingen fungerar tillfredsställande.

Mats Danielsson tror på succé för Photon Counting Spectral Imaging. Det finns flera anledningar, förutom de som redan nämnts.

– Mammografiktekniken kräver ingen större stråldos än idag, och det går inte åt någon extra tid vid undersökningen. Det kostar inte extra att använda utrustningen, och den är inte krångligare än den utrustningen som läkarna använder idag, säger Mats Danielsson.

För mer information, kontakta Mats Danielsson på 08 - 55 37 81 81 eller md@mi.physics.kth.se.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2010-04-20