Jordens verklighet skapas i rymden

Välkommen till en spännande föreläsning under ledning av Christer Fuglesang, professor i partikel- och astropartikelfysik vid KTH.

Vid den internationella rymdstationen ISS bedrivs flera typer av forskning. Allt från biologi och medicin till olika typer av fysik, däribland fundamental fysik. Den enda svenska astronauten Christer Fuglesang kommer under sin föreläsning ge en överblick av verksamheten som bedrivs idag, berätta mer om den nu pensionerade rymdfärjan Discovery och om planerna som finns på nya farkoster som ska ta människan ut i rymden.

Christer Fuglesang är adjungerad professor i partikel- och astropartikelfysik på KTH. 2006 blev han den första svensken i rymden med STS-116/Discovery och 2009 gjorde han en andra rymdresa. Totalt har han genomfört fem rymdpromenader med olika uppdrag. Sedan 2013 är Christer Fuglesang tillbaka på KTH och förestår KTH:s nya rymdcentrum som öppnade 1 mars i år.

Under rubriken Öppna samtal och föreläsningar talar forskare och lärare på KTH om sin verksamhet med varandra och med andra. Ämnena är samhällsrelevanta och samtalet är öppet för var och en som är intresserad av teknik och vetenskap.