Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Allt ljus på KTH:s energiforskning

SOLEN

Publicerad 2014-06-19

På lördag är det årets ljusaste dag. Sommarsolståndet bjuder på årets längsta dag och kortaste natt, och därmed ljus i massor. Vilket passar utmärkt med tanke på all solrelaterad forskning som pågår på KTH. Här är ett axplock bland de artiklar vi publicerat i ämnet under de senaste åren.

Takpannor av glas som fångar solenergi.

Glasklart!

Glaspannor på taket gör att solljus kan värma upp hus helt ljudlöst, utan koldioxidutsläpp och med minimal driftskostnad. Peter Kjaerboe, KTH-forskare i energiteknik, har medverkat till utvecklingen av den nya metoden att tillvarata ljusets energi genom returglas. Det vill säga takpannor av glas som fångar solenergi.

Läs mer: bit.ly/1yi03sd

Viktigt genombrott för förnyelsebara energikällor

Forskare vid kemiinstitutionen på KTH har lyckats konstruera en molekylär katalysator som kan oxidera vatten till syrgas mycket snabbt. Faktum är att KTH-forskarna för första gången har kommit upp i hastigheter som liknar de i naturens egen fotosyntes, något som samtidigt är världsrekord. Forskningsresultatet spelar en avgörande roll för framtida användning av solenergi och andra förnyelsebara energikällor vilket är högintressant då bensinpriset också det hela tiden når nya rekordnivåer.

Läs mer:  bit.ly/1lyncCy

Soltornet Molten Salt Solar Tower.

Flytande salt ska värma Afrika och Europa

På bara sex timmar tar jordens ökenlandskap emot mer energi från solen än vad hela mänskligheten konsumerar under ett år.
– Solkraftverken "Solar Towers" lagrar energin billigt och distribuerar energi dygnet runt. Vi har lyckats komma förbi de starkaste argumenten mot förnybar energiteknik, säger Tobias Prosinecki, civilingenjör från KTH i förnybar energi.

Läs mer: bit.ly/1l2s7KK

Nu kan sol- och vindel nå längre

Smarta elnät är en förutsättning när alltmer förnybar energi ska ta plats i nätet. Men för att kunna alstra och transportera solenergi från Sahara till Sverige och föra in mer egenproducerad el på nätet krävs ett mycket mer flexibelt elnät. KTH forskare har bidragit till utvecklingen av en efterlängtad högspänd likströmsbrytare, HVDC, som är nödvändig för överföring av förnybar energi över längre avstånd.

Läs mer: bit.ly/1l2rtwJ

En friggebod med solceller på taket.

Därför ska du producera din egen el

KTH-forskare har tillsammans med ett designkontor tagit fram ett antal förslag till varför och hur du ska bli självförsörjande när det gäller el. En mobilapp, en friggebod med solceller (solfriggebod) och ett kom i gång-paket som ska inbjuda till impulsköp utgör några av idéerna och koncepten.

Läs mer: bit.ly/1vQekKw

Solcellsforskare kliver ut ur skuggan

Forskare vid bland annat KTH fick i mars i år ta emot Ingemar Croon Award för deras arbete med kommersialisering av forskningsnära produkter för morgondagens solcellsteknik. Denna teknik kallas molekylära solceller (dye-sensitized solar cells) och är ett extremt hett forskningsområde med mer än 1 000 publikationer per år, mer än 3 000 patentfamiljer, hundratals forskargrupper och cirka 100 företag med ambitioner att kommersialisera solcellsprodukterna.

Läs mer: bit.ly/1yhVhe7

Teknik som sitter i de satelliter som skickas upp i MMS-projektet.

NASA väljer teknik från KTH

Nu är det klart. KTH levererar instrument till NASA:s mest ambitiösa rymdprojekt inom rymdfysik genom tiderna. Projektet kallas Magnetospheric Multi-Scale, (MMS), har en budget på cirka en miljard dollar och omfattar fyra satelliter som ska sändas upp i rymden nästa år, hösten 2014. Det vetenskapliga syftet med MMS är att klarlägga ett grundläggande fysikaliskt fenomen som har en nyckelroll för hur solen växelverkar med jorden och andra planeter.

Läs mer: bit.ly/1lysFZT

KTH-studenternas vinnarbåt: soldriven och självkörande

De jobbade stenhårt med uppdraget i ett halvår. Målet var att konstruera självnavigerande båtar med solen som enda drivmedlet och tävla med dem i Japan.
– Allt slit lönade sig. Trots moln och regn puttrade båtarna på och fick en 1:a och 2:a plats i tävlingen, säger Ebba Lindh, en av studenterna bakom båtarna.

Läs mer:  bit.ly/1snKtKX

Text: David Callahan/Peter Larsson