Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anrikt teknikpris till männen bakom Tobii

Publicerad 2015-11-27

Hallå där John Elvesjö, vice vd och teknisk chef på Tobii. Du har tillsammans med Mårten Skogå, forskningschef, fått Polhemspriset för ögonsensorn Tobii Eyetracker. Hur känns det?

John Elvesjö. (Foto: Pernilla Petterson)

– Tack, det känns så klart väldigt bra. Vi är mycket hedrade av detta. Polhemspriset har lång historik och riktiga teknikrötter vilket gör det extra roligt.

Er innovation har hjälpt människor med funktionsnedsättningar att kommunicera genom att styra en dator med hjälp av sina ögonrörelser. Hur kom ni på idén?

 – Jag jobbade med optiska sensorer på Ytkemiska Institutet på KTH under 1999-2000 och har alltid älskat att innovera och utveckla. Att kombinera sensorer med intressant matematik är så klart extra spännande. Jag hade lärt känna Mårten på Teknisk Fysik och han gillade min idé om att kunna optiskt mäta ögons position och riktning och på så sätt kunna till exempel. styra datorn. Tillsammans tog vi fram den första prototypen.

 Ni har båda gått på KTH. Var det något därifrån som inspirerade?

– Ja det var mycket som inspirerade därifrån. Att umgås med begåvade personer med höga ambitioner är nyttigt. Nästa alla som började på Tobii under de första åren hade en direkt koppling till vår studietid på KTH.

Mårten Skogå.

 I dag har ert företag 600 anställda i ett tiotal länder. Vad är nästa steg?

­– Ja det är väl att fortsätta växa, hjälpa fler personer och ta fram flera späntade produkter!

 Hur tänker ni att Tobii Eyetracker kan utvecklas när det gäller användningsområden i framtiden?

– Tekniken kommer bli mindre, billigare och billigare. Det kommer göra att den kan användas till mycket mer. En maskin som vet vad du har sett eller ej, och vad du tittar på just när du trycker ned en knapp eller säger något kan bli så mycket smartare.

Berättat för: Jill Klackenberg

Läs mer om pristagarna och priset här

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-11-27