Till innehåll på sidan

Appen som visar vägen till KTH

Publicerad 2014-08-19

Hallå Där Mårten Wiman, svensk mästare i programmering, som gjort appen Reskollen för att stockholmarna ska resa lättare. Vad är det?

Mårten Wiman.

 – Det är en Android-app som jag utvecklat det senaste året. Appen hjälper till i Stockholms kollektivtrafik genom att tillhandahålla realtidsinformation, reseplanerare, med mera. Den finns nu att ladda ner på Google Play.

 Hur kom du på idén?

– Vintern 2013 funkade SL-trafiken sällsynt dåligt, och jag blev trött på att det inte fanns någon bra information att hitta. Därför bestämde jag mig för att försöka hitta en lösning till problemet och min lösning blev en app.

Vem ska använda den?

– Alla som reser kollektivt i Stockholm. Än så länge finns appen dock bara på Android, men jag planerar att börja utveckla en iOS-version snart.

För att använda appen krävs ingen internetuppkoppling. Hur har du lyckats lösa det?

Appen visar olika tider och resvägar.

– Appen kommer med tidtabellerna inbyggda och jag har utvecklat en egen reseplanerare som använder sig av dessa tidtabeller. Jag har även fixat egna stationsförslag, som förutom att fungera offline även är snabbare och mindre känsliga för felstavningar än SL:s motsvarande funktion.


I höst börjar du på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på KTH. Vad hoppas du det ska leda till?
– Jag har inte tänkt så mycket på vad jag vill göra efter examen, men jag tror att jag kommer vilja forska. Men innan dess har jag gott om tid att lära mig en massa saker, och det ser jag fram emot.

Berättat för: Jill Klackenberg

Läs om framtidens tunnelbana

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2014-08-19