Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Blogg sprider KTH-forskning globalt och socialt

NYHETER

Publicerad 2015-02-26

Hallå där, David Callahan, internationell pressekreterare på KTH, som driver den nystartade bloggen Stockholm Technology Blog. Varför gör du det?

– Vanligtvis skickar jag ut pressmeddelanden om KTH:s forskningsnyheter till internationell media. Med en blogg kan jag berätta om nyheterna ur flera olika perspektiv och med en personlig ton. Bloggen är ett komplement till det ordinarie nyhetsflödet. I det senaste inlägget kan man exempelvis läsa om NASA:s uppskjutning av fyra rymdskepp där KTH-forskarna, Göran Marklund och Per-Arne Lindqvist är med i kulisserna. De har nämligen utvecklat mätinstrument som används i farkosterna.

Hur ser upplägget ut?

– Idén är att gå lite djupare i nyhetsflödet - spegla och lyfta KTH:s forskning genom flera sidohistorier och frågeställningar ofta med hjälp av video, film eller grafik. Bloggen ger också en möjlighet att vara en del av den internationella vetenskapliga diskussionen som pågår i sociala medier. I det nya medialandskapet är det här många av läsarna finns.

Vad hoppas du åstadkomma?

– Att folk vill dela inläggen och att vi når fler läsare i det internationella forskarsamfundet. Till exempel finns grupper och nätverk organiserade runt olika forskningsfrågor som vi hoppas nå och diskutera med. Innehållet i en blogg lever ofta längre än en traditionell nyhet och kan därför bli en snackis.

 Varför ska man läsa din blogg?

– KTH har en unik forskning, som ligger i framkant. Det vill vi berätta för resten av världen – i en ny form. KTH:s forskare är självklart mycket välkomna att höra av sig med tips, tankar och idéer.

Vad har du för favoritblogg?

– Pete Wiltons Oxford Science Blog är bra. Han går bakom formatet pressmeddelande och gör det på ett engagerat sätt. Media Matters for America är jag beroende av eftersom jag gillar bra och nödvändig mediekritik. Heather Havrilesky’s Mad Men blog on Salon är en annan höjdare.

Nyfiken? Läs Stockholm Technology Blog

Berättat för: Jill Klackenberg