Brittiske Labourledaren hyllade KTH

NOTIS

Publicerad 2013-02-21

Vid ett officiellt besök på KTH i tisdags fick ledaren för det brittiska Labourpartiet, Ed Miliband, en guidad tur av ett av Europas mest framgångsrika innovationscentrum, vilket han kallade "Ett globalt föredöme".

Stefan Löfven till höger i bild. Till vänster om honom syns Ed Miliband och Donnie Lygonis.

Ed Milibands besök var en del av det som hans värd, Socialdemokraternas partiledaren Stefan Löfven, kallade "Ett utbyte av idéer och erfarenheter inom ett centralt område – jobb".

Labourledaren lyssnade uppmärksammat när representanter från universitetets innovationsprogram, inklusive KTH Innovation och Student Inc., beskrev den strukturerade samarbetsmodellen och de stödsystem som framgångsrikt sjösätter startupföretag. KTH Innovation guidar forskare genom processen att definiera idéer, utvärdera deras genomförbarhet och utveckla och utföra en go-to-marketplan.

– Det är ett otroligt inspirerande centrum som jag vill hämta lärdomar från och ta med mig tillbaka till Storbritannien, sade Ed Miliband.

Donnie Lygonis, en företagscoach på KTH Innovation, förklarade hur programmet fungerar med att ändra uppfinnarens tankesätt till att fokusera på hur deras idé kommer generera värde.

– Det blir inte en innovation innan den sätts i ett sammanhang där den genererar ett värde för någon annan. Det är inte vad du vill sälja, det är vad de vill köpa som ska stå i fokus, sade Donnie Lygonis.

Stefan Löfven sade att innovation är lösningen på full sysselsättning i Sverige och i Storbritannien.

– Våra två partier har ett samarbete som är väldigt fokuserat på att skapa jobb. Ed Miliband var intresserad av att besöka Sverige och vi ville visa honom vad vi gör här, sade Stefan Löfven

Miliband och hans grupp, som inkluderade skuggutrikesminister Douglas Alexander och Lord Stewart Wood, fortsatte senare för att tala i Riksdagen. Innan dess lyssnade gruppen på startuppitchar av studenter från Students Inc. och Stockholm Innovation & Growth (STING). Miliband och hans kollegor minglade med ett flertal studententreprenörer och ställde frågor om deras projekt.

– Jag tror att alla här, studenterna, lärarna och innovatörerna, förtjänar stora gratulationer för det de gör. De är ett globalt föredöme, sade Ed Miliband.

David Callahan