Till innehåll på sidan

Globalt samarbete sluter kretsloppet inom modeindustrin

Publicerad 2015-08-25

I dag lanserar H&M Conscious Foundation initiativet Global Change Award (GCA) - i samarbete med KTH. Tävlingen är öppen för alla och målet att stötta banbrytande idéer som bidrar till cirkulär ekonomi inom modevärlden. Det innebär bland annat att produkter designas så att de lättare kan återvinnas.

Ökat kretsloppstänkande är idén bakom samarbetet.

Fem vinnare, utvalda av en expertjury, kommer att få dela på 1 miljon euro. Hälften av den summan fördelas genom en global online-omröstning där allmänheten bjuds in. Resultatet presenteras i februari 2016 vid en ceremoni i Stockholm.

KTH bidrar till utmaningen genom en skräddarsydd Innovationsaccelerator - ett samarbete med Accenture – för att ge vinnarna det stöd de behöver för att förverkliga sina idéer.

Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation, berättar att hennes avdelning kommer att hjälpa de vinnande lagen under en intensiv vecka på KTH. Lagen får då en grundutbildning i innovationsutveckling och en plan för hur de kan gå vidare med sina ideer. Sedan tar Accenture över och supportar lagen under ett helt år.

– Global Change Award gäller hela modebranschen, inte bara H&M, och syftar till att göra hela produktionskedjan mer hållbar. Det tycker vi är väldigt spännande, säger Lisa Ericsson.

Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH, säger:

–  Vi är verkligen glada över att vara en del av detta initiativ. Fokusområdet för GCA ligger helt i linje med vår syn på en hållbar utveckling och vad som krävs för att möta framtidens utmaningar.

Eva Malmström Jonsson uppmuntrar också alla att skicka in sina idéer till CGA och att våga tänka utanför boxen.

Text: Benny Ritzén

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-08-25