Till innehåll på sidan

Hög nivå i nya entreprenörsprogrammet

Här är alla vinnarna i Bicky Chakraborty Entrepreneur Program.

NYHET

Publicerad 2016-10-14

Spännvidden var stor på innovationerna när de första sju vinnarna till KTH:s nya acceleratorprogram för entreprenörer - Bicky Chakraborty Entrepreneur program - korades på onsdagen.

Bland de sju startupföretagen finns innovationer som processer för att tillverka förnybara cellulosamaterial på ett mer effektivt sätt, ett microchip som förbättrar möjligheten att ta blodprov på sig själv i hemmiljö och en rekryteringsplattform som bygger på idéer från datorspelsvärlden.

De utvalda studenterna och forskarna erbjuds nu finansiering, coachning, skräddarsydda kurser och kvalificerade mentorer under ett år för att utveckla sina innovationer till bärkraftiga företag som ska kunna bidra till att skapa nya jobb i Sverige.

 – Juryn har haft ett tufft jobb att vaska fram de vassaste idéerna. Det var generellt en mycket hög nivå hos de 38 bidrag som ansökte till programmet, sa Nicole Forsberg, projektledare för entreprenörsprogrammet.

Cling var en av de sju vinnarna.

Programmet kunde utvecklas tack vare att entreprenören och ägaren av hotellkedjan Elite Hotels, Bicky Chakraborty, donerat fem miljoner kronor till KTH. Under kommande fem år är planen att donationen ska stötta fem till sju projekt per år inom ramen för programmet.

De sju vinnarna uttryckte alla tacksamhet över det kvalificerade stöd de nu kommer att få för att utveckla sina idéer.

– Det här betyder fantastiskt mycket för mig och min innovation, sa Britta Nordin Forsberg, grundare av Playitfair, en rekryteringsplattform som använder designidéer från digitala underhållningsspel för att skapa berättelser och locka fram engagemang. Mentorstödet kommer att vara otroligt värdefullt, liksom möjligheten att utbyta erfarenheter med de sex andra startup-företagen i programmet,

Dongfang Li och Jonatan Henschen från FineCell har utvecklat nya metoder och processer som kommer kunna leda till att öka användningen av cellulosa i kompositmaterial för bland annat bil- och flygindustrin.

– Vi är kemister och forskare i grunden, men tack vare det här programmet får vi guidning och mentorsstöd för att kunna bli entreprenörer. Det betyder enormt mycket, sa Jonatan Henschen.

Bicky Chakrabortys egen resa som entreprenör började redan i slutet på 1960-talet när han var student i Stockholm och fick idén att hyra ut studentbostäder som stod tomma över sommaren. I dag äger han som sagt en av Sveriges största hotellkedjor.

 – Jag har själv byggt min karriär på innovation och entreprenörskap. Nu vill jag ge tillbaka lite till samhället genom att ge unga entreprenörer möjligheter att satsa på sina drömmar, sa Bicky Chakraborty om sitt engagemang som donator till KTH.

Vad vill du säga till vinnarna här i dag – de första som deltar i programmet?

 – Ett stort lycka till! Hoppas ni lyckas med att bli framgångsrika och duktiga företagare. Jag hoppas också att programmet bidrar till att skapa innovativa och långsiktiga företag som skapar sysselsättning vilket i förlängningen kan skapa välstånd i Sverige.

Bicky Chakraborty Entrepreneur Program drivs av KTH Innovation.

Text: Per-Ola Knutas

De sju startupföretagen

Capitainer. Forskare från KTH och Karolinska institutet har utvecklat en microchipteknik där patienter kan ta blodprov på sig själva i hemmet. Blodprovet kan snabbt skickas in till labb, något som förenklar och minskar kostnaderna för blodprover påtagligt. Teammedlemmar: Gabriel Lenk. Läs mer .

Cling. En finansiell tjänst som bygger på delningsekonomin och erbjuder betalningslösningar för små- och medelstora företag. Teammedlemmar: Rang Ali, Oskar Andersson, Johan Sandmark och Emelie Nordstrand Lindgren. Läs mer .

Vellby. En plattform och en app som hjälper äldre och deras anhöriga att hitta pålitliga vårdare till hemmet. Teamet består av Sriram Elango och Göran Janson. Läs mer .

Finecell. Forskare på institutionen för fiber- och polymerteknologi vid KTH har utvecklat en ny process för billig och effektiv tillverkning av nanocrystalline cellulose (NCC, ett förnyelsebart material med applikationsområden som förstärkning, barriärer eller fyllnadsmaterial inom exempelvis paketering- eller bilindustri. Teammedlemmar: Dongfang Li, Jonatan Henschen och Monica Ek. .

Maqab. Bolaget har utvecklat en patentsökt lösning för att åstadkomma vibrationsfri metallbearbetning för tillverkningsindustrin. Målgruppen är kunder som Scania, Saab och SKF. Teammedlemmar: Qilin Fu, Cornel Mihai Nicolescu och Amir Rashid.

Cheffle. Bolaget har utvecklat en tjänst som beskrivs som ett Linkedin för hotell- och restaurangbranschen. Cheffle siktar på att underlätta rekryteringen av personal genom en social plattform. Teammedlemmar: Emil Karlsson, Max Dyrhage och Håkan Dyrhage. Läs mer .

Playitfair. En tjänst som använder sig av idéer från spelvärlden som ett rekryteringsinstrument och för kompetensutveckling i företag och organisationer. Grundare är Birgitta Nordin Forsberg. Läs mer .