Till innehåll på sidan

IT-entreprenör får KTH:s stora pris

Stina Ehrensvärd är 2016 års pristagare.

NYHET

Publicerad 2016-06-09

Det blir uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd som får ta emot KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på internet. I medierna har Stina Ehrensvärd beskrivits som allt från "hackarnas mardröm" till att hennes företag Yubicos produkt "tar Silicon Valley med storm". Bland kunderna återfinns Google, Facebook och USA:s försvarsmakt.

"I en tid då dataintrången blir alltfler har Stina Ehrensvärd utvecklat ett företag med visionen att skapa ett säkrare digitalt universum. Genom gedigen entreprenöriell passion och kompetens har hon nått stora framgångar på kort tid med en banbrytande lösenordslösning för ett fredat internet."

Så lyder motiveringen till varför Stina Ehrensvärd får ta emot KTH:s stora pris. Förutom äran innebär priset också en summa pengar, i år 1,2 miljoner kronor.

– Stina Ehrensvärd är en mycket värdig mottagare av KTH:s stora pris. Kombinationen av innovation och entreprenörskap är nyckelord för såväl Stina som för KTH för att möta samhälleliga utmaningar. IT-säkerhet är absolut avgörande i vår digitaliserade värld och här är Stinas insats betydande, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

Stina Ehrensvärd är förstås glatt överraskad, men också övertygad om att Yubicos framgångar inte bara är hennes förtjänst.

Stina_Ehrensvard.

– Det är ett jättefint pris. Det hade inte varit möjligt utan mitt fantastiska team i Yubico. Särskilt tack till Jakob Ehrensvärd, bolagets tekniske chef och min man, som jag gärna hade delat priset med. Det har sagts att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. I vårt fall är det tvärtom, och det är Jakob som utvecklat det mesta av tekniken. Men det var jag som tog initiativet att flytta till Silicon Valley i USA och uppvakta Google, säger Stina Ehrensvärd.

Det var också det draget som gjorde att verksamheten tog fart på allvar. Stina Ehrensvärd noterar att det är svårt att driva samarbetsprojekt med de stora it-bolagen med kontoret beläget i Stockholm. Google, Facebook och Microsoft har säljkontor och viss utveckling i Sverige, men huvudutvecklarna sitter i USA. Och i Yubicos fall var det dessa utvecklare som bolaget behövde ha en bra relation till.

Att numera ingå i samma sällskap som bland andra Elise Ottesen-Jensen, Assar Gabrielsson, Robyn och Håkans Lans känns spännande och lite overkligt.

– De är alla fantastiska svenska förebilder. Det kommer att ta ett par år till innan den nya internetsäkerhetsstandard som mitt bolag Yubico varit med att utveckla är lika välkänd, men jag tackar så mycket för förtroendet. Det vi alla har gemensamt är vi burit på idéer som vi brunnit för, mött en hel del motstånd längst vägen - och inte gett upp, säger Stina Ehrensvärd.

Har du några tips till dagens unga innovatörer?

– Inspiration och hårt arbete är hemligheten. Sök efter en lösning till ett verkligt problem. Om du blir så där riktigt glad, ja att det är svårt att sitta still, över tanken på att ägna flera år för att genomföra denna lösning, produkt eller tjänst - då är du sannolikt på rätt väg. Omge dig sedan med ett riktigt bra team som kompletterar dig. Tänk stort. Var vänlig. Lyssna på din magkänsla, säger Stina Ehrensvärd.

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta KTH:s rektor Peter Gudmundson på 08 - 790 70 01 / rektor@kth.se eller Stina Ehrensvärd på press@yubico.com

Fakta om pristagaren

  • Det är inte första gången som Stina Ehrensvärd får ta emot utmärkelser. Tillsammans med maken Jakob Ehrensvärd har hon för Yubikey bland annat fått ta emot Veckans Affärers utmärkelse "Svenska Innovationspriset 2014".
  • Google, Salesforce, Facebook, Cern, Github, U.S. Department of Defense är några av de företag och organisationer som använder Stina Ehrensvärds säkerhetslösning.
  • Stina Ehrensvärd har utbildat sig till industridesigner vid Konstfack i Stockholm och är 48 år.

Fakta om KTH:s stora pris

  • KTH:s stora pris, som i år uppgår till 1,2 miljoner kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas en svensk medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.
  • KTH:s stora pris har delats ut sedan 1945, med undantag för åren 1951, 1953, 1957, 1963, 1965 och 1968.
  • Som mottagare av KTH:s stora pris ingår Stina Ehrensvärd numera i samma sällskap som bland andra (yrke och pristagarår inom parentes) Hannes Alfvén, (fysikforskare och nobelpristagare, 1947), Assar Gabrielsson, grundare av Volvo, 1955), Elise Ottesen-Jensen (sexualupplysningspionjär och grundare av RFSU, 1971), Lennart Nilsson (medicinsk fotograf, 1972), Alva Myrdal (politiker och diplomat, 1975), Bengt Feldreich (vetenskapsjournalist, 1984), Håkan Lans (uppfinnare, 1996) och Robin Miriam Carlsson (artist, 2013).
  • Här hittar du hela listan med pristagare