Till innehåll på sidan

Kemipris till KTH-professor

UTMÄRKELSE

Publicerad 2014-04-24

Hallå Där, Hans Ågren, professor i teoretisk kemi, som fått 2014 Björn Roos Award till minne av en av Sveriges framstående kvantkemister. Hur känns det?

Hans Ågren, professor i teoretisk kemi vid KTH.

– Det känns väldigt bra, och hedrande att få ett pris i Björn Roos namn.

 Du får priset bland annat för dina insatser inom utvecklingen av teorier och modeller för Röntgen–Raman-spridning, optiska icke-linjära effekter och elektronparamagnetisk resonans. Vad innebär det?

 – Det innebär att vi lyckats förklara och förutsäga processer som avslöjar materiens  innersta väsen i form av  strukturer, kemiska reaktioner och egenskaper.
Hur kan din forskning användas?

– Den ger först och främst förståelse, och det är, som jag ser det, det mest strategiska vi kan syssla med för att få fram nya material och produkter till gagn för alla.

Vad hoppas du uppnå/utveckla inom din forskning under det närmaste åren?

– Modellering har först och främst haft till uppgift att tolka och förklara, men vi  blir nu alltmer bättre på att förutsäga , det vill säga skräddarsy material med  önskade egenskaper och funktioner. Med vår modellering förkortar vi vägen från idé till slutlig produkt. Vi gör detta i samarbete med dem som jobbar i labbet, vi hjälper varandra helt enkelt.
– Vi ser nu en mycket lovande utveckling inom flera områden för  tillämpning av  våra multiskalsmodeller till exempel  för design av läkemedel och för att framställa nya   biologiska markörer som  på molekylär nivå avlöjar sjukdomar  i deras tidigaste utvecklingsstadier. Vi förutser avsevärda genombrott inom dessa områden.

Text: Jill Klackenberg