Till innehåll på sidan

KTH-professor i Linnés fotspår

UTNÄMNING

Publicerad 2015-01-14

Med uppdraget att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället har KTH-professorn Christina Moberg utsetts till ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien, KVA.
– Stimulerande, roligt och hedrande, men också mycket ansvarsfullt, säger hon om sin nya roll.

Christina Moberg, KTH, blir ny ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien.

I december valdes Christina Moberg till det treåriga förtroendeuppdraget att vara akademiens preses, en titel som kommer från latinet och betyder den som sitter framför och det är precis vad hennes roll handlar om.

– Preses är Akademiens främste företrädare och dess ansikte utåt. En viktig del i uppdraget är att verka för att stärka vetenskapernas roll i samhället. Det är speciellt viktigt att påtala och driva frågan om vikten av grundforskning säger hon, som till vardags är professor emeritus i organisk kemi på KTH.

Hon varnar för att Sverige riskerar att hamna på efterkälken när det gäller banbrytande grundforskning eftersom statsmakterna tenderar att vilja fokusera forskningen på problem för dagen, problem som ur ett vetenskapligt perspektiv många gånger kan vara alltför kortsiktiga.

– I vetenskapens betydelse för samhället ingår just detta att genom en gedigen grundforskning identifiera framtida problem och genom nya upptäckter bidra till lösningar. Där är Kungliga Vetenskapsakademien röst mycket viktig i samhällsdebatten, säger Christina Moberg.

Många upptäckter görs ibland av en slump eller utan en speciell tillämpning i åtanke, men är möjliga just för att grundforskning är bred.

– Transistorn, magnetkameran och lasern är alla exempel på sådana upptäckter där man från början inte insåg vad det skulle kunna bli av dem men som med tiden gett upphov till vad vi idag ser som oumbärlig och delvis livsavgörande teknologi.

Förutom att företräda KVA såväl på hemmaplan som internationellt ingår en rad olika uppgifter i rollen som ordförande, från att leda KVA:s arbete, vilket innefattar så skilda uppgifter som att utse Nobelpristagare i fysik och kemi, till att stimulera intresset för matematik och naturvetenskap i skolan.

Christina Moberg tillträder posten den 1 juli.

Text: Jill Klackenberg

Kungliga Vetenskapsakademien

KVA grundades 1739 av bland andra Carl von Linné. KVA är en oberoende organisation som har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. Akademien tar särskilt ansvar för naturvetenskap och matematik, men strävar efter att öka utbytet mellan olika discipliner. Läs mer på www.kva.se .