Nya bilbromsar ska ge renare stadsmiljö

NOTIS

Publicerad 2013-02-15
Jens Wahlström, universitetsadjunkt på KTH.

Den första mars 2013 startar ett nytt forskningsprojekt vid namn Rebrake, ett projekt som ska pågå i fyra år.

Jens Wahlström, universitetsadjunkt vid KTH, är en av de forskare som deltar, och han har följande att berätta om Rebrake.

– I vårt projekt ingår det tre samarbetsparter. Vi forskare på maskinkonstruktion vid KTH, företaget Brembo och University of Trento. Inom projektet ska vi mäta, modellera och simulera nötning samt luftburna partiklar från skivbromsar. Forskningen syftar till att ge kunskap om nötning och luftburna partiklar som kan användas när nya bromsar ska tas fram och därmed bidra till en renare stadsmiljö i framtiden, säger Jens Wahlström.

Han tillägger att detta är ett Marie Curie EU-projekt som ska främja samarbetet mellan industri och universitet. Personalutbyte kommer att ske mellan alla tre samarbetspartners, vilket bland annat innebär att det kommer att sitta personal från Brembo på maskinkonstruktion vid KTH samtidigt som det sitter personal från KTH hos Brembo i Italien.

Förutom Jens Wahlström ingår även KTH-forskarna Anders Söderberg (biträdande lektor), Ulf Sellgren (docent) och Ulf Olofsson (professor) i projektet. Alla arbetar på instutionen för maskinkonstruktion vid KTH.

Här kan du läsa mer om mobilitetsprogrammet Marie Curie: bit.ly/X6zH99

För mer information, kontakta Jens Wahlström på 08 - 790 93 29 / jensw@kth.se eller Anders Söderberg på 08 - 790 72 65 / aes@kth.se.

Peter Larsson