Till innehåll på sidan
Dome of visions på plats på KTH:s campus. (Foto: Håkan Lindgren)

Rum för hållbara visioner

Publicerad 2015-09-17

Visionerna var många när den sfäriska byggnaden Dome of Visions invigdes. Som en gigantisk såpbubbla tronade den på KTH:s campus och stockholmarnas nya mötesplats förklarades öppnad.

Regnet smattrade mot det transparanta och vackert välvda taket när den hållbara och återvinningsbara domen invigdes av hundratalet gäster. Bygget som är ett samarbete mellan KTH och företaget NCC är tänkt som en arena för dialog och möten mellan människor givetvis, men också mellan tankar och idéer, forskning och det omgivande samhället.

– För att kunna förnya byggbranschen måste vi börja med oss själva genom att bygga mer hållbart och både återvinna och återanvända material genom mer cirkulär hantering, sade Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

Göran Finnveden, KTH:s vicerektor för hållbar utveckling, var em av talarna vid invigningen.

Hon fick medhåll av Göran Finnveden, KTH:s vicerektor för hållbar utveckling, som konstaterade att samarbete och samverkan är en avgörande väg för att möta den klimatutmaning vi står inför:

– Vi måste arbeta tillsammans för att minska utsläppet av växthusgaser till noll de närmaste decennierna.

En motsvarande byggnad har tidigare uppförts i Köpenhamn och har inspirerats av en amerikansk arkitekt och futurist som hette Richard Fuller. Han ville redan i början av förra seklet bland annat  skapa just självförsörjande och hållbara byggnader.

Tanken är bland annat att den nutida efterföljaren endast ska värmas upp av solen som skiner in och gästerna som vistats där.

Trots regnet utanför var temperaturen hög i lokalen och KTH:s rektor, Peter Gudmundson, påtalade att samverkan och utbyten på såväl strategisk som personell nivå är en viktig grundbult i KTH:s verksamhet:

– Genom det här samarbetet med NCC tar vi ytterligare ett steg och Domen öppnar för ett nytt sätt att arbeta med andra samhällsaktörer.

Peter Wågström och Peter Gudmundson planterar ett träd för framtiden.

Att en av KTH:s mastersstudenter i arkitektur, Stefania Dinea, skapat Domens interiör tillsammans med NCC gjorde Peter Gudmundson extra stolt.

Såväl samarbetet som invigningen förseglades med att NCC:s koncernchef Peter Wågström och Peter Gudmundson tillsammans planterade ett äppelträd.

Dome of Visions kommer att stå på campus i ett år och under tiden fyllas med diverse möten och evenemang samt utställningar med fyra olika teman som rymd, natur, stad och vatten.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-09-17