Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
Möte om nutida och framtida samarbeten mellan KTH och strategiska partners. (Foto: Håkan Lindgren)

Samverkan för framtiden

SAMVERKAN

Publicerad 2014-11-21

Engagemang, inspiration och dialog. Det tycktes genomsyra kvällen då KTH bjudit in sina nio strategiska partners för att diskutera, ventilera och visionera kring samverkan.

På plats fanns representanter för ABB, Ericsson, Saab, Sandvik, Scania, Skanska och Vattenfall och offentliga institutioner Stockholms läns landsting och Stockholms stad, med vilka KTH har strategiska partnerskap. Från värdens, KTH:s sida, fanns representanter för såväl forskare och förvaltning som ledning.

KTH:s rektor Peter Gudmundson inledde kvällen med att ge perspektiv på framtida utmaningar för industrin, där samverkan och samarbete är en nödvändig ingrediens inte minst för att möta den globala konkurrensen.

– Att samla våra krafter och arbeta mer tillsammans vinner vi alla på, sade han.

På agendan för kvällen stod presentationer av pågående samverkansprojekt med KTH. Dragningarna varvades med diskussioner.

Först ut var Harald Ludanek, teknisk chef på Scania, som berättade om det nya forskningscentrumet Intergrated Transport Research Lab (ITRL) med fokus på  framtidens transportsystem:

– Urbaniseringen går fort. Man räknar med att 75 procent av jordens befolkning bor i stora städer år 2050.  Det ställer stora krav på transportsystem, rörlighet, minskade utsläpp och hållbarhet för framtiden.

Infrastruktur var även i fokus för nästa talare, Sara Mazur, forskningschef från Ericsson, men då rörande framtidens nätverk och den femte generationens mobiltelefoni och trådlösa system- 5G.

– Ett uppkopplat samhälle är ett fundament för effektivitet både i samhällen och i industrin, konstaterade hon.

Ytterligare ett spännande projekt som presenterades, där KTH är delaktig, var GrowSmarter, som bland annat handlar om att få städer att växa på ett hållbart och energieffektivt sätt.

När Gustaf Landahl, chef för miljöförvaltningen i Stockholm stad som leder projektet skulle berätta om hur man gör den växande staden hållbar ur såväl ekonomisk som social och ekologisk synvinkel råkade en annans talares powerpoint komma upp på skärmen.

– När vi kommer så långt att vi kan göra varandras presentationer då har vi verkligen kommit långt i fråga om samarbete, sade han, till auditoriets förtjusning.

Margareta Norell Bergendahl, vicerektor för samverkan på KTH och kvällens moderator, konstaterade att strategiskt partnerskap också handlar om att kunna hitta nya vägar till samarbete på bred front.

– När det bygger på ömsesidig tillit och förtroende, som vi ser exempel på här i kväll, och samarbetet innefattar flera nivåer i organisationen blir  det mycket mer hållbart.

Under de olika presentationerna och efter de bordsvisa diskussionerna var det flera representanter för olika företag som frågade om de kunde vara med.

– Är tåget fullsatt eller finns det plats för oss också, sade en förtagsledare spontant.

Mötet utmynnade i en invit och ett erbjudande från Johan Wibergh, vice vd och ansvarig för affärsområdet Networks på Ericsson, till samverkan på bred front för alla partners att delta i.

Tanken är att samlas kring Stockholm, som ett framtida forskningsteknologiskt nav och laboratorium för innovation, infrastruktur och industriell utveckling, och morgondagens uppkopplade hem med KTH som projektledare.

– Vi är med! Självklart! Det där låter riktigt bra! Med tanke på vårt goda samarbete med KTH, så kan ni absolut räkna med oss, var reaktioner från flera av deltagarna.

Text: Jill Klackenberg

Läs mer om .