Till innehåll på sidan

Tekniken som hjälper brandmännen överleva

Brandmän behöver bättre navigeringssystem
Brandmän behöver bättre navigeringssystem
Publicerad 2010-04-19

KTH-forskaren Isaac Skog har precis disputerat i ämnet navigeringssystem. Tanken är att hitta en billig och enkel lösning som i framtiden ska kunna användas av räddningspersonal och i vården.

Det finns kompletta navigeringssystem redan idag. Men de är alla både dyra, tunga och klumpiga för att kunna användas av exempelvis brandmän. Faktum är att rökdykare idag måste förlita sig på vattenslangen som livlina för att ta sig ut ur ett brinnande hus.

Än värre blir det om någonting allvarligt händer.

– Om en rökdykare svimmar av till exempel värmen så kan det vara mycket svårt för kollegorna att hitta rökdykaren, säger Isaac Skog, doktorand på instutitionen för signalbehandling vid KTH.

Enligt Isaac Skog är små, billiga sensorer som fästs vid foten nyckeln till lättare och mer kostnadseffektiva navigeringssystem. Han har därtill forskat runt ett antal olika mätmetoder, och en av dem - den som tar hänsyn fotens rotationshastighet - har visat sig vara mest tillförlitlig. Detta eftersom det måste gå att mäta när en person rör sig eller stå still.

– Det finns sensorer med varierande prestanda och kostnad. Jag har använt billiga sensorer som ger information av låg kvalitet. Jag kompenserar sedan för den låga informationskvaliteten genom smart signalbehandling och användandet av information från andra informationskällor, till exempel typiska rörelser hos foten när en person går, säger Isaac Skog.

Lösningen är ett listigt sätt att komma runt problemet att behöva investera i mer kostsamma och noggranna navigeringssystem, och vissa fall alldeles för klumpiga lösningar.

– Vi nyttjar information om hur människor rör sig för att kompensera för sensorernas tillkortakommanden, säger Isaac Skog.

Han poängterar att hans forskning inte utgör en fullständig grund för ett komplett navigationssystem, men att den samtidigt är en viktig delkomponent på vägen dit. Det finns också fler tillämpningsområden där forskningen i framtiden ska kunna användas. Ett av dem är inom biomedicin, där man i ett tidigt skede skulle kunna upptäcka om en person har stabilitetsproblem, exempelvis på grund av Parkinsons sjukdom.

– Även brandmän ser fler än ett användningsområde. En undersökning av brandmännens behov som vi gjorde för ett tag sedan berättar att de behöver veta om de vid en brand verkligen varit och undersökt alla rum. Även här skulle ett billigt och lätt navigationssystem kunna hjälpa till, säger Isaac Skog.

För mer information, kontakta Isaac Skog på 08 - 790 84 34 eller isaac.skog@ee.kth.se.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2010-04-19