Till innehåll på sidan

Värmekamera varnar för vilt

Publicerad 2008-09-11

Peter Händel, professor i signalbehandling vid KTH, har utvecklat ett system för värmekameror som kan bidra till att minska antalet viltolyckor. För denna innovation får han trafiksäkerhetspriset Guldälgen.

Allt lägre priser på värmekameror har gjort att flera biltillverkare installerar kameror och system för att det ska bli möjligt för bilförare att se saker lättare i mörker. Samtidigt finns det en risk med för mycket information på bilens display.
Peter Händels forskning bygger i stället på dataprogram som läser av värmekamerans bilder och som lärt sig känna igen vilt. Systemet varnar sedan bara när det verkligen dyker upp någonting 100 meter framför fordonet, exempelvis via en signallampa.

– Det här är forskningens bidrag till nollvisionen, säger Peter Händel.
De färdiga produkterna blir det dock industrins uppgift att ta fram, menar Peter Händel. Han konstaterar att svensk industri med företag som Autoliv leder utvecklingen inom trafiksäkerhet.

Det är Älgskadefondsföreningen som för första gången delar ut priset Guldälgen, som i år alltså går till Peter Händel. Priset går till den person, företag eller myndighet som bidragit till att sprida kunskap om viltolyckor eller tagit fram innovationer som förhindrar viltolyckor.

– Guldälgen är en oerhört viktig del för att öka medvetenheten kring viltolyckor. Att premiera de som hjälper till att öka kunskapen kring dessa frågor är ett viktigt steg för att minska antalet olyckor, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Älgskadeföreningen hoppas att värmekameran ska medföra positiva bieffekter. En sådan bieffekt skulle kunna vara att åskådliggöra hur mycket dolt vilt det finns i närheten av vägbanan. Det skulle kunna leda till att förarna sänker hastigheten, vilket skulle kunna minska andra typer av trafikolyckor.
Förra året inträffade drygt 35 000 polisrapporterade viltolyckor i Sverige. Varje år omkommer tio personer i trafikolyckor där djur är inblandade.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2008-09-11