Från student till entreprenör och mentor

Neeraj Gupta har fortfarande nära kontakt med KTH trots att det är mer än åtta år sedan han tog sin Master of Science and Scientific Computing and Mathematics. Neeraj är även KTH Alumnis huvudkontakt i Bangalore och leder arbetet med att utveckla alumnaktiviteter i Indien.

Neeraj Gupta blev inspirerad av sin professor på Indian Institute of Technology, IIT, som hade besökt KTH, och beslöt 2002 att söka till universitet. Ett beslut han inte ångrat.

– Jag tyckte verkligen om den internationella inriktningen på KTH och jag fick många internationella kontakter under studietiden. Jag uppskattad det praktiska förhållningssättet jämfört med den mer teoretiska hållningen som många universitet har.

Efter sin examen på KTH erbjöds han flera jobb. Men Neeraj Gupta bestämde sig istället för att starta ett eget företag.

– Jag kom i kontakt med alumnorganisationen på KTH redan under studietiden när några av medlemmarna introducerade mig för patent- och innovationsförvaltning. Jag insåg att det saknades kunskap och medvetenhet om den typen av frågor i Indien, speciellt bland nystartade företag men också bland större internationella företag.

Som expert inom patentfrågor hjälper Neeraj Gupta nu företag både i Indien och USA. Genom sitt företag FormulateIP hjälper han sina kunder att skydda och utveckla sina kunskapsbaserade tjänster genom immaterialrättsligt skydd, licensiering och strategisk planering.

Neeraj Gupta jobbar också som konsult för att hjälpa nystartade företag samt mindre och mellanstora etablerade företag med marknadsförings- och affärsrelaterade frågor, både i USA och Asien. Han är även engagerad i flera mentororganisationer och menar att mentorskap kan vara ett väldigt bra sätt att utbyta kunskap och erfarenheter på och ett sätt att ge tillbaka tjänster till samhället. 

Mentorskap är ett unikt och osjälviskt sätt att ge tillbaka till samhället. IIT Mentors består av ett stort nätverk av adepter, mentorer och entusiastiska volontärer.

– Jag satt en kväll på tunnelbanan i Stockholm och väntade på tåget, och började prata med en kvinna som satt bredvid mig. Hon var väldigt förtjust i Indien och det indiska folket och sa till mig att jag borde återvända och använda mina kunskaper från KTH för att göra något för landet. Det blev som aha-upplevelse för mig och jag kände att jag faktiskt kunde göra någonting bra för mitt land utifrån all kunskap jag hade från KTH.

Tillbaka i Indien såg Neeraj Gupta vilka möjligheter som började öppna sig för Indien i och med den ökande globaliseringen. Han var bland annat med och startade IIT Mentors, ett globalt nätverk som erbjuder mentorskap på ett informellt och stöttande sätt. Nätverket har idag över 200 000 medlemmar.

Neeraj Gupta är också engagerad i Global Shapers Community som startats av World Economic Forum. Det är ett nätverk som är utvecklat och leds av unga människor som vill ge av sin tid och kunskap till samhället. Han är även medlem av den indisk-israeliska handelskammaren som jobbar för de båda ländernas gemensamma intressen.

Neeraj Gupta menar att mentorskap och att hjälpa andra är det som inspirerar och engagerar honom.

– Jag tror att det är för att det ger så mycket glädje och tillfredsställelse. Jag har också mycket stöd från min fru vilket gör att jag kan engagera mig i så mycket. De möjligheter som nu växer fram i Indien inspirerar mig mycket. Genom att skapa fler globala plattformar för Indien tror jag att vi kommer att få se en fantastisk utveckling i landet.

Läs mer om KTH India Alumni Chapter här

 (Kräver inloggning)

studentAmbassadors studentAmbassadors studentAmbassadors studentAmbassadors studentAmbassadors