Bygghopp

IMG_3002
Jag och min klasskompis My solar utanför exjobbskontoret i Lumaparken

Vi är tre tjejer från min klass som examensarbetar på WSP’s kontor här i Hammarby Sjöstad, jag, Linnea och My.

Denna soliga dag har vi tre passat på att dricka lunchkaffet i solen och planerat inför våra slutpresentationer som närmar sig med stormsteg. Hjälp vad tiden går fort! I slutet på maj ska arbetena vara klara och presenteras, både på KTH och på WSP som vi skriver för. Det är ca fyra veckor dit. Realitycheck!

IMG_3001
Min exjobbskompis Linnea, och min klasskompis My som också exjobbar på WSP :) 

I och med planeringen för slutpresentationen så har vi ägnat oss åt en ny sportform inom byggbranschen, nämligen bygghopp. VOLIÀ.. Se bild nedan.

IMG_3006Hoppande exjobbarna: Linnea, My och jag :)

Vi skickade just med denna till våra handledare och alla konsulter som är inbjudna till våra slutpresentationer. *Wiiiha!*

Learning by drinking

20140417-072456.jpg

Nu var det ett tag sedan vi började med examensarbetet. Från att endast veta att vi ville skriva om något som kunde effektivisera projektledning till att läsa massor av böcker och artiklar inom agila metoder.Från att intervjua byggprojektledare för att förstå hur de arbetar idag, till att hitta samband mellan olika metoder och sätta oss in i nya termer.

Varje vecka har vi varit förvirrade, varje gång har vi lärt oss något. Varje dag har vi insett att byggprojekt inte går till såsom i böckerna, det är ju därför de kallas projekt
-unika by nature, ingen bok vet exakt.

Vi har fått byta tankebanor i exjobbet många gånger, ta om, tänka om, jobba agilt(?). Vi har också fått intervjua projektledare i olika stora byggprojekt, allt från nya undervisningslokaler på KTH till nya slussen. Bam. ”Megaproject ”som det heter.

Nu försöker vi sortera all information och all nyvunnen kunskap. Och jag dricker fortfarande kaffe, det här kanske var mitt tack-inlägg till ”det svarta guldet”. Vi hade aldrig kommit såhär långt utan dig. Inte jag iallafall.

Nu har vi typ den köttigaste biten kvar av exjobbet. Vi måste analysera, tänka, hitta resultat, vara realistiska, och tidvis optimistiska. Låta världen dra nytta av vårat arbete, men även konsultbolag. Skriva vår analysis, conclusion och findings. Inte spåra ur. Hålla röd tråd.

Det är sista ansökningsdag IDAG

Ikväll är det ”valvaka” på kth.se/valvaka eftersom att ansökan till universitet och högskola stänger 00.00. Ni kommer att få träffa studenter och alumner som berättar om hur det är att gå på KTH och vad som händer efteråt.

Jag skulle gästa valvakan ikväll men ligger hemma sjuk med feber och hosta, så det är nog bäst jag stannar hemma och inte smittar ner hela KTH. Riktigt tråkigt att inte kunna delta men jag är säker på att ni kommer få svar på allt ni undrar ändå :). Får kompensera med en videoblogg när jag känner mig piggare och fräschare.

Så länge tycker jag att ni ska spana in denna video från KTH Öppet Hus där det beskrivs hur det är att plugga på KTH, kolla in:

Sjuk + examensarbete = inte sant

Just när jag måste jobba hårt med examensarbetet så har jag blivit jätteförkyld. Kunde jag inte ha blivit sjuk i påsk istället? Om två dagar hade det vart mer ok att vara sjuk för just nu känner jag att jag måste vara på exjobbskontoret och plugga på analys-delen av vårt exjobb. Känns som att jag inte har tid att sitta hemma och frysa, svettas, hosta och supa té.

Besökte årets bygge med min gamla handledare

bildInnan veckan är slut vill jag passa på att skriva om en rolig sak jag gjort i veckan!

I måndags var jag på besök hos Akademiska Hus där jag praktiserade i somras. Där träffade jag Sanna och Hayar för en lunch i Karolinska Institutets nya ”Aula Medica” som höll på att byggas när jag var praktikant.

Sanna var min absolut första kontakt med Akademiska Hus när jag sökte sommarpraktik och det var superkul att träffas igen. Hayar var min handledare och han projektledde bygget av Aula Medica som nyligen har fått utmärkelsen ”Årets Bygge” under årets bygg-gala ! STORT GRATTIS! :D

bild (1)

Jag stirrade omkring på min gamla praktikplats med ett leende uppspikat på kinderna, och min fascination slutade inte där. Vi gick runt i byggnaden som jag befann mig i varje dag i somras, men nu var det inget bygge längre! Hyresgästerna var inflyttade, allt var klart, fint och spektakulärt mäktigt. Restaurangverksamheten var igång och maten var god!

”THIS IS SAMHÄLLSBYGGNAD” tänkte jag och insåg varför jag valde detta spår i mina civilingenjörsstudier. Det är häftigt att se något byggas upp och nyttjas av världen i många år framåt. Är minst sagt faschinerad, överfaschinerad.

Brunch med ingenjörstjejer

20140412-164708.jpg
Har just svullat i en brunch-buffé med milkshake, juicer, hamburgare och pannkakor! Samtidigt har jag fått umgås med ett 20-tal tjejer som går eller har gått på KTH.

Jag kände inte alla som var med så jag är glad över de nya ansiktena jag fick träffa. Det var hur kul som helst att prata om allt från studievanor till drömjobb… och samtidigt få lära känna kompisars kompisar över en brunch!

20140412-164654.jpg

Det känns rätt ballt att ha tjejkompisar som bland annat skriver intressanta examensarbeten, jobbar med webbutveckling, eller konsultar i Paris. Ni inspirerar mig, tack för idag!

Update – Vill du plugga 3 eller 5 år ?

En lärare på KTH har skickat in en viktig kommentar till mitt inlägg angående master / kandidat utbildningar (klicka här för att komma till inlägget). Så nu kommer information till er som funderar på om ni ska välja att studera till civilingenjör (5år) eller högskoleingenjör (3år) / kandidatprogram (3 år).

Hon skriver att man är garanterad plats på masternivån på civilingenjörsprogrammen. Däremot menar hon att det inte alltid är helt enkelt att komma in på masternivån efter en högskoleingenjörsutbildning eller kandidatutbildning eftersom att man söker i konkurrens med andra. Läraren skriver att det utbildningen ofta också förlängs utbildningen med ett år i de fallen.

Jag som pluggat mycket med kompisar som läst till högskoleingenjör/ teknologie kandidat och sedan läst master på samhällsbyggnad hade faktiskt ingen koll på dessa svårigheter. Min klasskompis som jag skriver examensarbetet med har läst ett kandidatprogram på en annan högskola och hade inga problem med ansökning / antagning till mastern inom byggprojektledning. En annan klasskompis läste först till högskoleingenjör i byggteknik och design och går nu mastern med mig. Så det är heller inte omöjligt skulle jag säga.

Slutsatsen är att det dock verkar som smartast att välja en civilingenjörsutbildning på en gång om det är det som är slutmålet för dig, annars har du ingen garanti för att få läsa en master eller att bli civilingenjör.

Jag gästar en livesänd valvaka den 15e april!

Namnlös

 

Den 15e april är det sista ansökningsdag till högskolor och universitet, och den kvällen blir det ”valvaka” på KTH:s hemsida! På bilden ser ni fyra störtsköna kompisar från KTH som kommer att hålla i årets livesända ”Valvaka” på kth.se/valvaka (länk).  Under valvakan kommer de att försöka ge er svar på alla de frågor ni har inför ansökning till högskolor och universitet. Valvakan håller på mellan 18-22 och sänds live i din dator om du klickar in där :)

Jag kommer att vara med under en del av live-sändningen och gästa programmet, närmare bestämt klockan 19.45-20.00! Då kommer jag att svara på frågor kring varför jag valde att plugga till civilingenjör på KTH Samhällsbyggnad, vad utbildningen innebär, hur det är att exjobba nu när jag har kommit så långt in på utbildningen och mycket mycket mer.

Och det är såklart många fler än mig som kommer att gästa valvakan den 15e april, så ta möjligheten och kika in för att få svar på alla dina frågor om KTH:s olika utbildningar, hur vi andra tänkte kring våra val och vad utbildningarna innebär.

Ses då!

En catch-up med mode-företagaren!

20140405-181427.jpg
Det var kanot-tävling i fyrisån idag

Denna lördag har bestått av soligt fika i Uppsala. Det var visst kanottävling i Fyrisån :)

Har varit på stan här i min hemstad och träffat en av mina bästa kompisar, Yasmine. Hon gick på KTH och har nu startat eget företag inom mode-branschen. Detta i kontrast till vad hon pluggade på KTH (hon läste kandidatprogrammet inom Fastighet- & finans).

Hon såg super-fashionista ut och jag fick lite insight i hur hon jobbar nu när hon driver eget. Det verkar svinkul att ha sina 24 timmar om dygnet att lägga på något man brinner för så stort. Hon har kontakt med leverantörer, ser till så att budgeten går ihop och är på konstant research för att undersöka marknaden och förstå vad som efterfrågas.

Ska bli spännande att följe hur det går för henne. Näst på schemat hade hon iallafall business trip till Kina.

Apropå egen-företagande så är det otroligt många som startar eget efter KTH. Vissa inom det de har läst och andra inom något helt annat, poängen är iallafall att man har uppmuntrats till det under studietiden. Skulle kort och gott säga att KTH ger dig verktygen, vad du gör med dem sen är upp till dig.

Heja alla start-uppare!

Effektivisera mera

1004875_10153939375495507_713115663_n

HAPPYEFRIDAY! 

KTH-biblioteket har en egen facebook-sida som är bra att följa om man börjar på KTH eftersom att man spenderar mycket tid och kraft där. Idag är det fredag och de hade postat denna fiffiga bild på facebooksidan för att önska glad fredag, tänkte att jag re-postar bilden här i bloggen och önskar alla ER där ute en glad fredag.

Förmiddagen har bestått av exjobb och sedan lunchträning. Vi har kommit ganska långt in på exjobbet nu och det börjar likna nåt.  I vårt examensarbete jobbar vi med  ”agila metoder”, skulle förenklat säga att vi arbetar med att försöka hitta vägar till att effektivisera sätt att leda byggprojekt. Vi försöker också se om det går att ändra på tankesätt och metoder för att lyckas bättre i byggprojekten.

Det är spännande och vi har kollat specifikt på ett byggprojekt som vi tycker har många komplexa delar att analysera. Vi har intervjuat flera duktiga projektledare i olika projekt för att hitta gemensamma nämnare kring sådant som är ineffektivt idag och troligen skulle kunna bli bättre genom att ändra arbetssätt till mer ”agila metoder”. Det var kort om vad hela denna termin går ut på för mig och min exjobbis…

Ps. Bodypumpade med rekordmånga kilo i benböj och utfall idag. Fjärde träningspasset denna vecka. Nöjd. Happy friday och trevlig helg.