Första dagen av många

Tjenixen fellow KTH-syskon. Kanske var idag dagen då du hade din första kontakt med KTH i form av besök i stadshuset följt av kårhuset? Hade du roligt? Imorgon börjar officiellt mottagningen med två veckors spektakel på Campus. Det kommer bli mycket roligt, både för er och för studenter som engagerar sig i Mottagningen. Jag kommer med elva andra kemi- och bioteknikstudenter undervisa er kemi- och bioteknikstudenter i matematik/kemi som uppvärmningsintrokurser under mottagningsveckorna. För detta krävdes lite planering, något som jag har ägnat helgen åt tillsammans med de andra i gänget. I Enköping. Där har jag aldrig varit förut, fint ställe minsann. Imorgon brakar det loss, två veckors kalas och helt nya vindar gentemot sommarjobbstiderna. Det vänder snabbt i hockey och i skallen. Imorgon vaknar vi upp till den första dagen på KTH, ser med nyfikenhet på det guldiga KTH-märket på borggårdens vägg och tänker ”nu jävlar ska jag visa dig vad jag går för!”

2013-01-09 19.50.09
Med ny termin kommer polarna tillbaka från utlandsstudier. Ikväll hängde jag med polaren på bild som varit ett år i Tyskland. Snart kommer två till tillbaka från Singapore respektive Texas. Det är najs att vara masterstudent på KTH minsann!

Back to KTH!!!

Jominsann. Nu är årets sommarjobb avbetat. Det har varit förbaskat roligt, hela vägen in i det sista. Sista veckan kändes lite som tentaperioden – den tiden man kanske jobbar som allra mest och under smått stress med en eller två svettdroppar på nedgång för pannan. Najs.

I nästa vecka drar mottagningen igång. Då är det dags för ett dussin kemi- och bioteknikstudenter inkl. mig att undervisa nyanlända kemi- och bioteknikstudenter i kemi och matematik. Så påbörjas mitt sista år på KTH (måste maxa allt, sista chansen liksom). Är du nyanländ student och taggad på mottagningen?

I onsdags hölls en liten ”tagga till-gasque” på kårhuset för mottagningsaktiva studenter på KTH. Mycket nöje med mycket folk. För det är väldigt många som engagerar sig kring mottagningen, något som du som nyanländ student säkert kommer märka. Kom ihåg att alla som deltar i mottagningen gör det för er nyanlända, för att ni ska få en så bra start som möjligt med så mycket roligt som möjligt. Efter denna kväll är vi själva smått avfestade och kan låta er njuta av allt innanför KTHs murar. Ses på måndag!

2014-08-13 21.20.47-1
Fintröjan på

2014-08-13 22.03.35
Sittning!

Mottagning, upprop och inskrivning

På måndag drar den fantastiska Mottagningen igång. En tvåveckorsperiod fullspäckad av aktiviteter arrangerade av din kommande sektion (säg Kemisektionen om du kommit in på Kemi/Bioteknik) och KTH. Mottagningen startar med upprop, något du måste närvara vid för att behålla din plats på din utbildning. Mer om denna kan du läsa här. GLÖM INTE BORT UPPROPET! Kom ihåg att inskrivningen också är obligatorisk, något som sker vid terminsstart efter mottagningen. Upprop och inskrivning är inte samma sak.

Mottagningen är en fantastisk tid som du som nyanländ student kommer ha mycket roligt under samt dra stor nytta av för framtida studier. Här har du två veckor på dig att lära känna dina nya klasskamrater och bekanta dig med Campus, studentlivet, studierna och allt som kan behövas för att optimera skolstarten och studietiden.  Under Mottagningen kommer faddrar visa dig runt och hjälpa dig in i KTH-livet. Kom ihåg att dessa äldre studenter (faddrarna) deltar i Mottagningen för er och finns där för att hjälpa er, svara på alla möjliga frågor. Faddrarna ser mycket framemot att träffa er och att hjälpa er. Glöm inte bort detta när du anländer till KTH!
Var heller inte rädd för att prata med andra nyanlända studenter. Ni är alla i samma sits och tänker troligtvis i samma banor inför skolstarten oavsett vad ansiktsuttryck må säga. Var dig själv och prata med dina nya klasskamrater, det är en god väg att starta nya vänskaper.

Mer info om just din sektions mottagning tror jag du finner på din sektions hemsida alt. i information du fått hem eller via e-post. Klicka här för att komma till lämplig Google-sökning finner ni här för att komma till lämplig Google-sökning på information som kan gälla dig för Mottagningen. Allmän info om mottagningen på KTH finner du här.

Innan Mottagningen hålls en mottagning i Stadshuset, ni vet huset där Nobelfesten hålls och där Jönssonligan hänger i klocktornet. I Blå Salen i Stadshuset hålls på söndag, alltså 17 augusti, kl 14 en mottagning där bl.a. rektorn håller tal och studentorkester spelar. Här kommer du träffa några av dina nya kursare och dina faddrar. Kom ihåg att Diplomeringen för civilingenjörsexamen (dvs KTH:s ”studenten”) sker i Stadshuset. Det är alltså väldigt coolt att både få sin första och sista KTH-upplevelse på samma plats. Mer om mottagningen i Stadshuset på söndag kan du läsa här.

Ladda upp batterierna ordentligt inför Mottagningen och den nya livseran som startar med KTH. Snart smäller den stora raketen!

stadshuset
Här är en bild på Stadshuset. Dra dit på söndag, jag hade väldigt skoj under min vistelse där dagen före uppropet!

Fyra år i Stockis

För fyra år sedan hade jag bott fem nätter i mitt studentkorridorsrum. Jag hade precis flyttat till Stockholm från Motala för att stadga mig i huvudstaden innan Mottagningen och fem år på KTH drog igång. Jag hade extrem tur att få ett förstahandskontrakt på ett studentkorridorsrum på Gärdet, allt tack vare att jag redan samlat ködagar i två år under gymnasiet och innan SSSB gjorde det omöjligt att samla många ködagar innan man är kårmedlem.

Att precis ha flyttat till Stockholm var väldigt spännande – flytta hemifrån, komma till ny stad, känns på nya rutiner, lära känna nya människor. Många, eller nästan alla, av kompisarna jag tidigt lärde känna var under mottagningen på KTH. Kompisar som jag kom att både plugga och dricka öl med. En ypperlig kombo av vänskap. För er som nyss kommit/snart kommer till Stockholm önskar jag er all lycka och välgång. Ett tips att ha med i ryggsäcken – våga. Tveka inte. Våga snacka med folk, alla är i samma sits som nyankomna till KTH. Var dig själv och njut in skolstarten!

Om du har några frågor om studentlivet, Stockholm eller KTH, passa på att kontakta ”Fråga en KTH-student” här. Har du direkta frågor om utbildningen, kontakta
Central Studievägledning och Antagning här. Om en vecka drar mottagningen igång. Taggarååå!!!!

IMG_1006
I Stockholm kan allting hända. Här, sommaren 2012, blev jag överfallen av en ekorre på Skansen.

7/8 kemisommarjobb

Haj blöggen!
Nu har jag avverkat sju av åtta veckor på årets sommarjobb på Beckers i Märsta, norr om Stockholm och mycket nära Arlanda om man vill tumma kartpositionen. Ett riktigt kemijobb där jag har fått lära mig mycket om färgens sammansättning och appliceringens betydelse. Jag har både fått blanda färg från scratch, dvs alla ingredienser såsom bindemedel och färgpigment, och fått lära mig att spraya upp färg och lack med sprutpistol och sprutmaskin. Saker och ting tär sig inte självklara som de kan tolkas av denna enkla text – det är många faktorer som spelar in på t.ex. hur bra glans som lacken får eller hur täckande färgskiktet blir mot underlaget. Tyvärr kan jag inte dela med mig av så mycket info eller bilder från platsen då mycket är konfidentiellt. Jag kan däremot säga att jag fått arbeta väldigt mycket i labbrock och haft ett eget dragskåp att arbeta i. Labbvana var något jag hade med mig från KTH när jag kom till Beckers, men nu har den spetsats till till sitt yttersta. Man känner sig ganska kaxig när man lyckas väga upp 150,0 g av något på våg genom att höfthälla från en stor dunk. Det kallar jag labbvana!

Nästa vecka gör jag min sista vecka på Beckers. Därefter väntar två veckor som preppkurslärare (Preppis) för Mottagningen för studenter på Teknisk Kemi, Kemiteknik och Bioteknik. Skriv gärna en kommentar om du är antagen till något av programmen och kommer delta i mottagningen, vi kommer säkerligen springa på varandra under de två veckorna!

 

2014-07-22 21.06.34
Nu väntar grekisk middag. Blev lite beroende under tvåveckorsresan. En vecka sen hemkomst ju!

Antagningsbesked 2, en ny era börjar

Idag har antagningsbesked 2 landat hos er som kommit in på KTH under andra och sista rundan. Detta antagningsbesked behöver du som fått det inte svara på, det finns ju inget tredje antagningsbesked och ingen anledning för en ny runda extraplatser. Mer om antagningsbesked 2 kan du läsa här. Till er som kommit in på KTH till hösten vill jag säga GRATTIS! STORT GRATTIS! Det är en fantastisk resa, en tid som för med sig mycket mer än en fet utbildning. Under min tid på KTH har jag bland annat pluggat utomlands i Australien och gjort ett kandidatexamensarbete som visades upp för Barack Obama. Men kom ihåg – inget kommer gratis under utbildningen och det är värt att lägga i kämparglöden. Till hösten börjar jag mitt femte och sista år på Teknisk Kemi. Därefter tänkte jag ta det jäkligt lugnt i poolen på bild nedan, på Santorini i Grekland.

2014-07-27 16.46.58

Med tre dagar förprickade på jobbet efter två veckors semester känns det som man snart är inne i det igen. Sommaren 2014 skänkte två veckors ledighet som totalmaxades med Grekland. Helt rätt grej att slänga sommarjobbscash på! Resa är något jag älskar och aldrig får nog av. Att resa, att längta till att resa och att tänka tillbaka på resor. Det slår vilken materialistisk pryl som helst! Sommarjobbet lider dock mot sitt slut, på fredag nästa vecka är det dags att ta av hatten efter totalt åtta veckor på labbet på Beckers. Det känns som sommaren helt har sprungit iväg – om fyra veckor går man i skolan igen! Och om två veckor börjar mottagningen, något som ni nyantagna studenter inte får missa.

Studentekonomi och CSN-lån

Att plugga på KTH är förbaskat skoj. Men hur är det med studentekonomin?
Jo, fett är det inte. Men det går, och det går utan problem om man absolut vill.

CSN-lån är något som många behöver ta när det är dags att börja plugga på KTH. Somliga bor kvar hemma hos sina familjer under studiestarten och klarar sig nätt och jämt på CSN-bidraget på 2820 kr/månad. Men för en annan som exempelvis flyttar till Stockholm för att börja på KTH kan CSN-lånet bli nödvändigt för att kunna plugga och överleva vardagen. CSN-lånet ligger månadsvis på 6184 kr. Alltså läggs månadsbudgeten enligt CSN på 9004 kr. Denna summa är dock inget man kan ta för givet varje månad, eftersom den bygger på fyra veckors studier per utbetalning. För juletid får man därmed mindre pengar, och under sommarens studieuppehåll får man inga pengar alls (förutsatt att man inte läser sommarkurser). Mer om CSN:s belopp kan ni läsa här.

Klarar man sig på dessa pengar då? Mitt svar är: ja. I alla fall under skolterminerna. Eftersom jag flyttade till Stockholm för att börja plugga på KTH har jag studerat på CSN-lån från dag ett med ett grövre budgetstänkande över vart månadens 9000 kr från CSN spenderas per månad:

Hyra: 3500 kr (ett studentkorridorsrum kostar strax över 3000 kr/månad med gratishyra under juni och juli då man heller inte får CSN).
Mat: 1700 kr (mat från affär, allt ”äta ute” räknas under Nöjen)
SL-kort: 560 kr (billigare om man är under 20 år)
Skolsaker: 1000 kr (brukar vara mycket vid kursstart men
Kläder: 600 kr
Nöjen/Övrigt/Spar: 1540 kr

De stora bovarna i studentekonomin är hyra, mat och dyra utekvällar. Den sistnämnda är en utgift som förmodligen kräver ett extraknäck om helgen. Uppenbart av budgeten är att det inte är fett att leva som student. Därför är ofta ett extraknäck att rekommendera. Extraknäck är ganska lätt att fixa, exempelvis som läxhjälp genom StudyBuddy eller MyAcademy. Några timmars arbete i veckan kan göra mycket för både ekonomin och vardagen. Med ett extraknäck ”tvingar man sig” att göra något annat än skolan under vissa timmar, och måste planera sin tid med effektivare studier. Detta ger ofta en god kick till att finna en studieteknik som passar en själv.

Några knep för att få ihop studentekonomin:
- Laga din egen mat. Och när du lagar mat, gör några extra portioner till matlådor.
- Låt matbutikens reklamblad styra dina inköp i viss mån. Planera dina matbutiksbesök med inköpslista. Och veckohandla. Det blir billigare.
- Köp begagnad kurslitteratur och sälj din egen när du är klar med en kurs och vet att du inte behöver boken i senare kurser. För detta kan man använda kthbok.com.
- Prova att bokföra/anteckna dina inköp under en tid (förslagsvis en månad) för att se vart pengarna går. Därefter är det ofta lättare att ta itu med sin ekonomi.

CSN kan man ansöka om så fort man fått sitt antagningsbesked för att börja plugga. Däremot får man inte sina pengar förrän man lämnar in sin studieförsäkran, vilket man först kan göra när terminen drar igång. Att ansöka om CSN i förväg är ett hett tips. Ofta går det snabbt att få svar, och så fort man skickat in sin studieförsäkran elektroniskt kommer pengarna någon dag därpå. En snabbguide om CSN hittar du här. På CSNs förstasida hittar du mycket info om hur du ansöker och ytterligare saker du kan söka mer pengar för.

Ytterligare en sak som studenter gör för att få mer pengar att överleva på är att ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan. Kolla igenom det för att se om du kan ansöka om detta. Det kan hjälpa dig att klara av hyran och din framtida liv med CSN i plånboken. Mer info om bostadsbidrag hittar du här.

Lycka till i CSNs studentekonomiliv. Passa er för att köra en ”Kung för en dag” bara, då kan det bli vatten och bröd tills nästa 25e.

Två grekiska veckor

Nu är jag tillbaka efter två veckor i Grekland med min flickvän. Bloggskrivandet och min iPhone gick inte alltför hand i hand, speciellt inte i kombination med trött wifi och problem med bilduppladdning. Resan började i Aten, båt till Naxos, båt till Santorini, båt till Kreta och därefter hem. Därmed kan jag nu säga att jag öluffat i Grekland på ett mildare plan. Sommarens två veckor semester utnyttjades fullt ut då jag innan avgång for direkt från jobbet till Arlanda. Nu är huden brunare än nånsin och hjärnan utvilad för två veckors arbete, två veckors mottagning av nya studenter och den sista kursterminen på KTH innan exjobbet står för dörren. Delar med mig av en dusk bilder från den fina resan. Öluffa är ett hett tips! I kronologisk ordning följer bilder från Aten, Naxos och Santorini. Det är så här jag definierar ”utvilad”.
SONY DSC zeus temple panoramas akropolis teater panoramas SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Tre veckor till mottagningen!

Tänk va, att om tre veckor är det kvällen före mottagningen på KTH, en två veckors period med uppstart inför studierna. Mottagningen är nog en av de saker i ”studentlivet” som jag uppskattat mest under min tid på KTH, både som nyanländ student och som äldre student som deltar i aktiviteter för de nya. För det är minsann ett stort spektakel som KTH-studenter lägger ner mycket krut på, både före och under mottagningsveckorna. Här finns många olika grupper, såsom faddrar, festgrupper, phösare och prepkurslärare. Det sistnämnda är precis vad det är – lärare i uppstartskurser som rullar under mottagningsveckorna med huvudsyfte att värma upp inför plugget och att repetera kunskaper från gymnasiet. På kemi- och bioteknikprogrammet läser man förutom en 1,5 högskolepoängskurs i matematik även en uppvärmningskurs i kemi. En sådan lärare var jag för två år sen, och i år är det dags igen. Sista gången gillt nu när femte året påbörjas.

Är du nyantagen student till KTH tycker jag att du må känna det som ett obligatorium att delta i mottagningen. Hör knyter man kamratskap som man bär med sig genom studietiderna, och kanske främst i den tyngre rivstarten. Men först får du inte glömma bort att tacka ja till din plats på antagning.se, absolut senast sista juli. Är du dessutom nyantagen student till kemi/bioteknik till hösten hälsar jag dig extra välkommen och hoppas vi springer på varandra under mottagningsperioden 18 augusti och framåt. Häj!

 

Min bostadsturné

 

Eftersom jag behövde flytta till Stockholm för att börja på KTH innebar detta att flytta hemifrån och skaffa sig ett boende på främmande ort. Som tur var lyckades jag redan någon vecka efter antagningsbeskedet hade kommit fixat ett korridorsrum på Gärdet. Detta var på en tid innan SSSB bestämde att man behövde vara kårmedlem på en högskola/universitet. Således hade jag redan två års kötid att pinga mig direkt på ett förstahands bostadskontrakt. I denna korridor blev jag kvar under mina tre första år på skolan, innan det bar iväg mot Australien. Vid hemkomst i januari i år hade jag samlat ihop tillräckligt med nya bostadsködagar för att gå in i studentlägenhet. Bostadsproblematiken under studietiden har varit lite som på ett bananskal, inte många av mina kurskamrater hade studentbostad/hyresrätt i ettan. Majoriteten av de redan boende i Stockholm bodde hemma hos sina familjer under skolstart och andra som flyttat till staden började sin bostadsturné som inneboende.   Ett tips i bostadsjakten för er som ska flytta till Stockholm är att använda sig av Blocket. Lägg ut en annons på att du söker bostad och skriv till befintliga bostadsannonser.