När börjar man bli gammal?

Med jul kommer släktbesök. I helgen var familjen och jag nere hos släkten i Skåne för att fira jul och umgås. Det brukar vara ett perfekt break efter höstterminens avslut, att åka ner till platser man varit sen liten och träffa släktien. Inatt sov jag 10 timmar, förmodligen månadens rekord efter hektiska studier i terminens slutkamp. Ett tecken på vadå? L.O.V!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-12-21 11.35.37
Börjar man bli gammal när man börjar tänka tillbaka på sitt eget liv som liten? Idag gick vi av vanlig släktbesöksordning förbi kyrkan som jag som döptes i, men detta var första gången vi faktiskt kollade om man kunde kolla in stället på insidan. Det hade jag aldrig gjort under mina första KTH-år som ”young and wild”-student. Låt mig vara ung i ett par år till åtminstone!

Vi är här för att lära oss att lära

Under min första kurs på KTH hölls ett par ”populärföreläsningar”, rent ”skönlitterära” föreläsningar för att skapa ett kemiintresse för oss nya kemiteknologer. En av föreläsarna sa något som frustrerade mig något enormt: ”Ni är här för att lära er att lära.”

Min reaktion då: ”VA!? Jag har börjat på KTH för att bli världsbäst på kemi, och komma härifrån med en verktygslåda proppfull med kunskap att använda av under hela mitt arbetsliv. Vad snackar han för goja egentligen!?”.

Min reaktion idag: Han hade så himla rätt. Varför? Ju mer man grottar in sig i ett ämne desto mer inser man att man inte kan. När man går utanför ramarna på kursinnehållet känner man att man är som på nya marker. Dock kan man dra god nytta av det man lärt sig på vägen och använda sig av de kunskapsverktyg man lärt sig hantera. Med allt utom examensarbetet avklarat och godkänt känner jag att jag fortfarande har mycket kvar att lära för att nå till den bergstopp jag under mitt första år trodde mig nu befinna mig på. Vad jag egentligen har lärt mig är att tänka som en analytisk problemlösare och använda matematiska och kemitekniska verktyg för att lära mig nya saker och lösa tekniska problem som en civilingenjör kan ställas inför!

2014-12-14 14.36.19
Det känns lite som att utbildningen har tagit en till nya plattformar där man kan se saker ut nya perspektiv med den kunskap man lärt sig. Nu ser vi över molnen, men exakt hur ska vi lösa världens miljöproblem?

Home sweet home

Finns det något som känns lika bra efter en termins intensiva studier än att återvända till uppväxtens plats och rum? Imorse tog jag tåget ner till Motala för julledigheten. På lokalbussen till föräldrahemmet märkte jag att jag åkte samma buss som gymnasiestudenter som precis fått jullov och nu var påväg hem, precis som jag fast för fyra år sedan. Och idag. Märkligt, men spännande. Att tiden går så fort men ändå återvänder vi till samma plats när det är dags för att gå i vinteride. Slutsats: man blir inte vuxen förrän man har tagit sig igenom hela högskolan.

Motala är staden jag växt upp i, där jag ägnade mina år mellan sju års ålder till studenten för att sedan flytta till Stockholm och KTH. Att flytta härifrån var inte svårt i den unga nyfikna personan man var (och är), och att komma hem är inte heller svårt. Den största skillnaden på att gå på stan nu jämfört med då är hur mycket mer dialekt man hör nu jämfört med då när östgötskan var vardagsmat!

2014-12-19 14.46.30
Eftermiddagspromenad in till stan i Motala för att besöka den hederliga frisörsalongen! En måste ju va fin till tomten kommer.

Möjligheten att införa nytt bränsle i Uppsala

Kära läsare,

Slutrapporten i projektkursen är inskickad! I sex veckor har vi, en grupp om sju masterstudenter från program i kemiteknik och bioteknik, ägnat oss åt att försöka utvärdera möjligheten att börja använda sockeralkoholen sorbitol som bränsle i en stad i storlek med Uppsala. Vi har genom att läsa på om diverse delsteg i en kemiprocess lyckats designa processer för att omvandla trä/pappersmassa till en vattenlösning av sorbitol. Utifrån detta har vi sedan gjort en ekonomisk utvärdering för att se om processen är genomförbar i ”verkligheten”, och räknat på hur mycket skog som skulle gå åt för att uppnå Uppsalas eventuella efterfrågan på sorbitol för att täcka sin totala bränsleförbrukning!

Vi kom fram till att sorbitolpriset från vår process blir 2 ggr så dyr gentemot den kostnad man som bilägare idag lägger på bränsle. För Uppsala krävs det ca 1% av skogstillväxten i Sverige för att tillverka sorbitol, plus den skog som krävs för att skapa energi till produktionsprocessen. Inte allt för illa pinkat för att vara ett skolarbete, eller?

Denna kurs avslutar kemiteknikmastern innan exjobbet drar igång. I kursen har vi fått sammanfatta stora delar av kemiutbildningen genom att använda oss av olika verktyg vi dragit på oss under årens gång. Exempel på sådana är:

– Räkna på reaktionshastigheter och hur fort något går från reaktant till produkt
– Räkna på hur mycket energi som frigörs/krävs vid en kemisk reaktion
– Designa kemiska reaktorer för kontinuerliga processer eller satsvisa
– Räkna på energisystem utifrån förbränning, pumparbete och värmeväxling
– Räkna på balanser av massa och energi över olika system i processen

Summa summarum: kul kurs! Och kul avslutning på kurstiden på KTH. Det är med delade meningar jag nu går på jullov – det ska bli skönt som attan, men också läskigt att nu bara ha exjobbet kvar innan det är dags att bli vuxen.

sorbitol
Processchema över vår designade process för sorbitolproduktion!

Batteriet laddas bäst urladdat

En vecka kvar i skolan. Sen tar vi jullov. Det sista jullovet, som kommer avnjutas under största möjliga lugn. Sanningen är att skolan inte ens är en vecka, utan bara fyra dagar. Projektkursen avrundas framåt juletid med inlämning av uppsats och presentationer under torsdagen, därtill ska vi sju matroser i gruppen sitta runt vårt bord i vårt grupprum till kontor och fila vidare på vår rapport om möjligheten att införa sorbitol som bränsle i en stad som Uppsala. Att skriva en rapport på sju personer är ett spretigt arbete där det in i minsta detalj gäller att hålla tungan rätt i mun och kommunicera in i det sista. Imorgon går vi alla till skolan med gemensam inställning att ta ut oss till fullo i projektets slutstrid! Må dagarna gå långsamt för att hinna få mycket gjort!

2014-12-14 19.27.10
Med kvällens wokstorkok till veckans lunchlådor är bössan laddad. Nu ska här köttas. För visst kommer ledigheten kännas som bäst om man tagit ut sig som mest därinnan?

Warszawa-weekend!

Denna helg var inte som vilken helg som helst. Med bara en termin kvar på utbildningen passade studiekamraterna på att göra något tillsammans innan alla far iväg på olika exjobb på olika företag eller till och med utomlands. I torsdags stack vi (en skara om nio) iväg till Warszawa för att utforska stadens gator, restauranger, museum och framförallt vara tillsammans för att fira vår studietid tillsammans. Jag tror mycket till anledningen att vi tagit oss igenom utbildningen är den studieanda vi hållit i gruppen, att alltid hålla uppe en studiemotivation och hjälpa varandra samt plugga tillsammans. Detta i kombination med umgänge utanför skolan har gjort oss bra sammansvetsade, och det är till absolut största del dessa människor som jag har bäst kontakt med i mitt liv som KTH-student i skola och i vardagen.

U scwejka
Under vår första kväll, för att fira ankomsten till staden, drog vi på kanonrestaurang och beställde in gigantiska mängder kött på de små bord ni ser på bordet!

2014-12-11 17.13.19 2014-12-14 14.36.19 2014-12-13 20.42.44 2014-12-13 20.41.45  2014-12-13 13.33.21 2014-12-13 12.25.27 2014-12-12 20.52.12 2014-12-12 14.06.25-2 2014-12-12 12.48.00 2014-12-12 11.58.37 2014-12-11 20.05.19

Staden i sig var mycket fin och påminde om andra städer i Centraleuropa som Prag, Budapest och Ljubljana. Ett perfekt tips att dra på weekend som student! Tentorna kommer efter lugnt – två dagars frånvaro från studierna är ingen nöd när man tar sig tiden och planerar därefter!

10 december 2010

Fyra år tillbaka i tiden. En termin återstod av gymnasiet. Vad skulle hända sen? Plugga vidare direkt? Ta ett sabbatsår? Jobba? Jag kände en bra bit in på gymnasiets sista år att jag inte var skoltrött utan mer trött på gymnasiestudier. Jag ville mer, gå in på högskolestudier där man kunde plugga två/tre ämnen i taget istället för gymnasiets max nio(!). Om fyra månader var det dags att söka in på antagning.se, men vad i hela helskotta skulle man söka?

Mitt tips – låt magkänslan visa vägen. Välj inte enbart efter vad som verkar vara populärt, och låt absolut inte ditt betygssnitt vara den avgörande faktorn för vad du är ”kapabel att söka in på”. Högskolestudier är något som tar dig minst tre år, och här läggs en grund för vad du kanske kommer jobba med resten av livet. Låt därför ditt intresse visa vägen, ta det du tycker är roligt rent ämnesmässigt med någon viss tanke på vad som kan komma därefter. Om du tänker plugga till hösten men inte bestämt dig än – skynda långsamt och fråga din spegelbild vad du tycker är roligt. Tänk på vart du vill bo, vilket universitet du vill gå på. För mig var KTH ett solklart val, och livet som student i Stockholm är helt klart över förväntan. Jag valde KTH innan jag valde just kemiprogrammet. Ingen väg är den andra lik!

spanien
Under gymnasiet läste jag väldigt mycket spanska, så mycket att vi hade ett litet utbyte med en klass från Spanien. En vecka var de i Motala och en vecka var vi i Vila Seca söder om Barcelona. Här var vi och spelade volleyboll i mitten av svensk vinter!

Vi finns här för er!

Igår var det dags för redaktionsmöte med alla KTH:s studentbloggare! Vi ses väl sisådär två gånger per termin och diskuterar igenom vårt bloggande och utbyter reflektioner och idéer kring vad vi skriver och vill skriva om. För ni visste väl att det finns fler bloggar på KTH? Vi är fem stycken från fyra olika program och årskurser. Klicka här för att se alla studentbloggar. Är du sugen på att börja plugga på KTH och läser våra bloggar i lärande syfte? Hör mer än gärna av dig till oss genom att kommentera på våra bloggar kring vad du vill att vi skriver om – det är för er som vi driver våra bloggar och er vi vill visa våra liv som KTH-studenter och allt som hör där till!

10694263_10203978645720715_4197966444127007747_o
Här har ni hela gänget. Från vänster: Rebecca, Michelle, Henry (jag), Rebecca och Oktay

 

Hem till går’n/Uppoffringar

I helgen var det dags att återvända till barndomens Motala. Bandet skulle byta replokal, känna på den nya lokalens akustik och såklart ta det en del lugnt. Bandet, en skara om sex grabbar som vallfärdar till rötternas Motala för att återförenas, rocka och hänga. En bor i Göteborg, en i Lidköping, en i Dalarna, jag i Stockholm och två i Motala. Vi ses sisådär en gång varannan månad för att repa och komma tillbaka till det intresse som vi alla hållt varmt under uppväxten. Att hålla kvar i det känns skitbra. Kanske är det lätt att i en ny stad helt skapa sig en ny persona och mer eller mindre tappa den man var tidigare. Att flytta till Stockholm från Motala var för mig en stor grej, och det som just då kändes som det enda rätta eftersom jag helt snöat in på KTH. Självklart kräver en flytt från en stad uppoffringar, men det betyder inte att man behöver offra allt. Ni som funderar på att flytta till Stockholm för att börja plugga – kör och var inte rädda för världen raserar, för det gör den inte. Det som finns kvar gör det av en anledning, sålänge man följer magkänslan och hjärtat i kombination av hjärnans förnuft kan dina drömmar inte stoppa dig!

 

2014-12-07 01.20.21-1
I helgen har jag för första gången bekantats med ett _riktigt_ brädspel – Talisman! Fem spelare och vi höll på i över sju timmar. Ändå hann vi inte klart innan det blev för sent.

2014-12-06 14.28.07-2
Om en pizzabagare från Motala hade slagit upp en restaurang i Stockholm skulle han gjort succé. Stockholms pizzor kan i nuläget inte jämföras med Motalas matmagi!

After school

Tycker du också att det är skitsvårt att hålla koncentrationen uppe i kalla, råa och solfattiga tider som dessa? Det gör jag. Det är mörkt när man går till skolan och mörkt när man går hem. Man bara längtar tills två veckor framåt då det på riktigt nalkas juletider, att kurserna är över och man kan ladda upp inför nästa termins runda. Det kanske är just den där idén som ändå får en att kämpa på dag ut och dag in, tron och hoppet på ledigheten som den största av godisbitar. Och på snön såklart. Tänk så mycket lite snö skulle göra för att lysa upp studiemotivationen för oss studenter som lever under konstant mental ansträngning. Förutom det har jag hittat på några knep att hålla ut:

– Redigera bilder från sommarens semester. Att bara titta igenom gamla minnen ger en energi och skapar nya drömmar och framtidsvisioner.
– Lyssna på riktigt höstig musik och göra lägga lite mer harmonisk nyans över den långsamma årstiden som aldrig verkar vilja skänka oss en vit mark.
– AFTER SCHOOL! Hur jäkla gött äre inte att efter skolan bara dra iväg och chilla på ett av ölhaken på eller runt Campus? Förutom studentpubarna som åtminstone en brukar ha öppet varje dag i veckan har det på Valhallavägen öppnat en Lion Bar, som prismässigt ligger i stil med att gå till en sektionslokal men man istället går till en bar. Hit stack jag i veckan med en klasskompis för att lyxa till det med studentmiddag och en kall en. Ett sätt att komma ett steg närmare ledigheten!

2014-12-04 18.09.07