Tack för mig!

Med detta inlägg vill jag tacka för en fantastisk tid som studentbloggare. Jag hoppas den har skänkt Er många inblickar i livet som student på KTH och livet som småstadskille i den stora staden. För mig har det varit ett sant nöje att dela med mig av smått och gott från studier och vardagsliv. Bloggen har följt genom majoriteten av min utbildning, med start i oktober 2012 under termin 5 av 10. Med KTH-utbildningen i ryggen tar jag nu ett steg ut i en ny verklighet, en verklighet jag drömde om vid uppropet i augusti 2010. Låt er inte luras av att fem år är en för lång utbildning att ta sig igenom – tiden springer iväg. Dessutom ger högskolestudier så mycket mer än bara ett examensbevis. KTH förde mig till Stockholm och Australien. Skolan har gett mig vänner för livet samt oförglömliga minnen mer eller mindre anknutna till den faktiska utbildningen. I september väntar livets nästa bergsbestigning – doktorandtjänst. Alltså blir jag kvar på Campus ca fyra år till. Det finns alltså en god chans att vi springer på varandra på Campus, Du som nu inväntar svar om antagning till din utbildning. Jag önskar er all lycka och välgång. Må magkänslan visa framtiden för er. Den vi är blir vårt öde. Glad sommar!

P.S. Bara för att jag slutar blogga för KTH slutar jag inte att existera. Följ mig gärna på Instagram på @henryvalle D.S.

SONY DSC

Från min utbytestermin i Australien. Bilden är tagen vid Flat Rock i Blue Mountains inåt landet från Sydney. Nu väntar framtiden på den nyexaminerade civilingenjören. I världen är han liten, men han har en fantastisk utsikt.

Examensfirande med stora trumman

Nu när studierna äntligen är avklarade väntar framtiden och doktorandtjänst. Men först – en resa jag länge velat göra. Om någon vecka lyfter flyget mot sydostasien för besök på Borneo och Bali. Där vankas besök i djungeln bland orangutanger, samt bad på öar och besöka tempel. Tack vare KTHs studiestipendier och ett sparsamt levande går det att dryga ut studentkassan och göra såna här kul saker under ledigheten. Följ gärna min resa på Instagram: @henryvalle

danum
Borneos djupaste djungel

Garuda Wisnu Kencana

Coola tempel på Bali

 

giliöarna
Giliöarna utanför Bali. Here we come!

 

 

Sommar-Stockholm i sitt esse

Hur spenderar man bäst en varm solig kväll i Stockholm? På Skinnarviksberget med engångsgrill och vänner. Denna plats är helt crazy. Bara ett stenkast från Zinkensdamms tunnelbanestation tornar denna klippa upp sig bakom Münchenbryggeriet. Se bara vilken utsikt – Stadshuset, Riksdagshuset, Gamla stan, Norr Mälarstrand – allt med solnedgång över västerort. Jag är glad över att spendera denna del i Stockholm för examensarbetsfinal och extrajobb på skolans forskningsavdelning. Stockholm är som bäst på sommaren!

2015-06-27 20.22.13

Utbildningens sista och största presentation

I torsdags var det dags – presentation av examensarbetet! Ett halvårs arbete sammanfattades på en halvtimme. Aldrig tidigare har man haft så bra koll på något som man ska presentera. Aldrig tidigare har ett arbete som man presenterar varit så brett. Det var en utmaning att snöra ihop säcken från start till slut, men det gick både bra och var roligt. Efter att finslipa på meningsuppbyggnader i rapporten i nästa vecka är jag officiellt en fri människa och har checkat av sista momentet i KTHs Civilingenjörsutbildning inom Kemiteknik!

2015-06-25 13.00.01

2015-06-25 13.02.47
Handen i fickan-presentation. Inte för att man var slapp, snarare sjukt bekväm i vad man presenterar och bekant med den lyssnande gruppen

Throwback solcellslabb

När KTH-tiden lider mot sitt slut kommer man att tänka på allt coolt man gjort under utbildningen. Den coolaste labben jag gjort under en kurs på KTH är när vi fick göra en solcell i kursen Oorganisk kemi. I kursen fick vi lära oss hur en solcell funkar, följt av att göra vår egna solcell. Den bruna geggan pressad mellan de  två glasskivorna är där solljusen nyttjas för att skapa elektriciteten.  Metallegeringen på glasets yttre skivor utgör plus- och minuspol i den skapade elkällan. Glasskivan är ca 1*1 cm stor. Kursen gick av stapeln under vårterminen i årskurs tre på programmet i Teknisk Kemi. Vill du också göra nåt sånt här coolt är den kursen för dig!

solcell

En helg i hembygden

En fin helg i hemstaden har passerat. Tillsammans med min flickvän och nära vänner från Stockholm gick tåget ner till Motala för att ta nutidens nära och kära  in i barndomens nostalgiska minnen. Trots extremt knasigt väder lyckades vi med mycket kul. Jag är övertygad av att alla mina gäster nu vill flytta till denna sommaridyll bland idyller!

2015-06-19 16.38.49
Besök vid Övralid utanför Motala. En herrgård med stadig utsikt över Vättern.

2015-06-19 16.39.43
Utsikt från stället i regnvädret. Trots allt är det Vätterns skärgård ni ser i bilden.

2015-06-19 21.16.35
Midsommaraftonskväll spenderades i en lada på östgötaslätten. Några av filurerna i mitt band bjöd på finmusik

2015-06-20 14.47.46
Borenshults slussar i Motala

2015-06-20 19.46.53
Monstergrillning

2015-06-20 21.57.36
Bastubad med dopp i spegelblank Vättern. Bättre än så blir det typ inte.

2015-06-21 13.31.20
Minigolf på den banan man spelat sen man var knatte. Självklart vann man!

Framtiden är räddad – arbetslivet here I come

Med exjobbet så gott som hamnrott väntar nya äventyr när KTH-studierna lider mot sitt slut. Till hösten så påbörjar jag mitt nya liv. Eftersom det varit så fantastiskt roligt att exjobba i en forskningsmiljö stod det ganska tidigt under terminen klart för mig vad jag ville göra i framtiden. Nu har min önskan gått i uppfyllelse – jag ska doktorera! Detta innebär att jag blir kvar på KTH – nu med kontor, arbetstider och inkomst. Mitt forskningsområde kommer handla om katalysatorer i jakten på lösningar till att kunna göra bensin av bioolja från träd. Idén med projektet är att man vill kunna ersätta råolja (det fossila) med bioolja (det gröna) och kunna tillverka liknande kemisk struktur på bensin som dagens fossila bränslen har. Det ska bli mig ett sant nöje att påbörja kampen mot vetenskapen, i jakt på framtidens lösningar för ett hållbart samhälle. Efter avslutat exjobb och med två månaders avkoppling/rehab är det dags att påbörja vuxenlivet.

cfp
En figur över idén med projektet. Göra bensin av träd – nu kör vi!

 

 

Vad trodde jag att jag skulle vara efter KTH? Och vad är jag nu, i utbildningens slutkamp?

När jag började på KTH tänkte jag följande om mig själv som nyexaminerad civilingenjör:
1. Redo att bemästra världen med min tekniska kunskap.
2. Jag kommer kunna allt inom kemi/kemiteknik. Det jag lär mig på KTH kommer ge mig magisk kunskap som jag kommer använda genom mitt arbetsliv.
3. Jag kommer få jobb direkt och kommer alltid ha fruktansvärt roligt på jobbet.
4. Pengar kommer aldrig vara ett problem.

Nå, lite tog jag nog i allt som nybliven student – taggad till tusen på livet, KTH och Stockholm. Men visst får man ändå några poäng av den fem år äldre och snart färdigutbildade civilingenjören Henry. Här kommenterar jag mitt fem år yngre jag och hans tron om framtiden.

1. Mjo, till viss del såklart. Konsten att bli fullärd inom något är nog ingen som kan, om något eller någonsin. Man har däremot blivit förbannat grym på att tänka tekniskt och analytiskt. Och till skillnad från gymnasiestudent Henry så kan man nog säga att civilingenjör Henry bemästrar den kunskap han sökte.
2. Inte allt såklart, men nu har man den perfekta verktygslådan för att möta arbetslivets tekniska värld. ”Ni är här för att lära er att lära” sa en föreläsare under första året på KTH. Jag blev lack. Men nu inser jag hur rätt han hade.
3. Så blev det! Jobbet är klart. Vad det är för något får ni snart veta. Att alltid ha fruktansvärt roligt på jobbet hoppas jag verkligen att jag kommer ha. Jag kommer ju jobba med något jag verkligen brinner för i en miljö där jag känner att jag kommer göra stor skillnad, både för andra idag och för framtiden.
4. Som nybliven student som fortfarande bor hemma har man inte mycket koll på vardagsekonomi. Efter mina fem år på KTH, i studentbostad med CSN-lån har jag verkligen lärt mig att planera min ekonomi och att uppskatta värdet av pengar. Pengarna har alltid räckt, men det har inte alltid varit fett. Pengar kommer troligtvis inte vara ett problem i framtiden då jag nu kan planera min ekonomi, men ekonomiskt oberoende som nyexaminerad civilingenjör är inget som ingår i examen. It’s a long way to the top if you wanna rock’n roll.

55179_450437009371_6569030_o
Fem år tillbaka, till studentens lyckliga dagar. Nu – vuxen, civilingenjör och full av visdom. Tro dock inte att man blir tråkig för att man blir gammal. Det bästa är att man bara blir visare med åren.

En helg hemmavid

Inte nog med att det var Vätternrundan i Motala i helgen. Det var dessutom rephelg för världens bästa band Grimner. En dag vid trumsetet var den bästa av avkopplingar från ett intensivt grottande och skrivande av exjobbsuppsatsen när röda lampan blinkar.

Inte nog med att det var trumhelg. Det var också kanonfint väder. Katten där hemma är kanske världens bästa inspirationskälla till hur man tar det lugnt. Nu är sommaren här – värme och sommarjobb!

2015-06-14 13.05.28