Distansstudier i sitt esse

Turnén med bandet går kalas. I söndags kväll anlände vi till en vän till bandet som bor i Stade utanför Hamburg, Där har vi hängt sedan dess. Jag, som plikttrogen teknolog, har stannat i bostaden för studier när de andra varit ute på resande fot. Idag togs en rejäl paus med ett besök intill Hamburg! Här gick vi  bland annat på museum och i en gigantisk musikaffär! Däremot kan jag inte rekommendera att tro att man utan problem kan plugga distans från KTH, i alla fall inte på resande fot som detta. Som tur är är det denna vecka bara en kortvecka i skolan och det lilla man missar kan man ta tillbaka i nästa veckas föreläsningsfria schema. Imorgon packar vi återigen bilen för en ordentlig tripp – imorgon Berlin, fredag i Belgien, lördag i Holland och därefter hemåt! Sju män i en bil med släpkärra. Låt Autobahn bjuda på behagliga turer!

2014-04-16 14.55.45
Hamburgs tågstation

2014-04-16 16.16.07På zoologiskt museum. Massa konstiga djur, här en fet valross

2014-04-16 19.44.06
Tyskland innebär obligatorisk schnitzel!

2014-04-16 20.26.47
Hamburgs gigantiska hamn!

Ansökningsperiodens Grand Finale

Som ni säkert vet (eftersom jag misstänker att många av er funderar på att börja plugga på högskola) är det idag sista dagen för att ansöka om plats på högskoleprogram till hösten. Om åtta timmar går tiden ut för framtidens val. Jag minns mycket väl när jag själv satt där och funderade kring vad jag skulle söka in på. Vad tyckte jag egentligen var roligt och ville jag jobba med? Jag lät mina intressen för kemi och matematik smälta ihop till kemiteknik, något jag inte ångrat en sekund. Ikväll håller KTH en Valvaka i ansökningsperiodens finaltimmar. Mellan kl 18-22 livesänds en session där KTH-studenter svarar på dina frågor om livet på KTH samt där blandad information kring ansökningen presenteras. Ett riktigt schyst initiativ om jag får säga det själv. Passa på att få svar p dina sista-minuten-frågor. Och kom ihåg – magkänslan varar längst.

Här kan du följa valvakan och hitta mer information kring din ansökan.

I kampanjen var jag med och spelade in en film om hur det är att plugga utomlands. Enjoy!

Turné dag tre

I fredags spelade vi i Motala. Igår spelade vi i Köpenhamn. Just nu är vi påväg till Hamburg. Sju grabbar i en bil med släpkärra som begränsar oss att åka i 80km/h på motorvägen. Kicken av att spela live och allt däromkring är fantastisk, lite som en tenta som man skriver bara att åskådarna ser och hör allt man gör och att inget annat resultat en bandets egna bedömning läggs som rättning för kvällen. Nästa spelning gör vi i Berlin på torsdag. Tills dess bor vi i Hamburg för häng med tyska rockers. Vi hörs snart igen!

 

 

 

Vårturné ala kemiteknik

Ok, folks. Nu händer något mycket knasigt. Nästa vecka är påskvecka och därmed en kortvecka i skolan. Jag väljer att plugga på distans, från Europas vägar. Bandet ska ut på en liten Europaturné för att fira debutalbumet. Ikväll kickar vi igång med en spelning i Motala, imorgon i Köpenhamn. Inom loppet av nio dagar betar vi av fem länder. Ska bli spännande att läsa kurslitteratur från bilen. Dags att sprida vikingmetal, plundra byar och studera kemiteknik! Ja, det är logiskt och går perfekt om än något hetsigt. Jag rapporterar från vårt vikingatåg en vecka framöver. Mot Valhall och vidare!

poster2 copy

I rusningstrafikens avgrund

Ibland upplever man något som är ytterst otrevligt. En situation som alla inblandade känner avsmak för men ändå genomlider med jämna, om inte dagliga, mellanrum. Den kollektiva rusningstrafiken på T-Centralen.

Ibland om morgnarna inkommer jag med pendeltåg till Stockholm. Sisådär runt sju-halv nio brukar det vara som värst. Mellan tunnelbanan och pendeltågen/SJ-tågen går en lång gång dit folk vandrar för att fortsätta sin resa. Ibland är det väldigt många som ska förbi på en gång och flödet av folk fastnar vid den trånga passagen kallad tunnelbanespärren (biljettblippen). Som tur är människan/stockholmaren en effektiv varelse som tillsammans med sina medmänniskor är redo med biljetten och passerar effektivt spärren utan att stanna. Ändå tar det ibland stopp. Det är i stunder som dessa som jag längtar tillbaka till Motala och mina 12 minuter på cykel till skolan. 9 om jag brände på ordentligt och tillät svetten droppa under skolans första halvtimme. Men för det mesta funkar allt som det ska, men lite ska man väl få irritera sig ibland.

2014-04-07 08.06.21
Tunnelbanespärren kl 08:06 en måndagmorgon. ”Ta mig härifrån” ropar mitt inre på ren östgötska.

(Observera att detta är ett extremfall av rusningspress, dvs ingen vardag)

100:e podden live!

Igår kväll hände något mycket roligt. Direkt efter skolan åkte jag och min ryggsäck på utflykt till Uppsala med min flickvän. Det var dags att gå på inspelningen av Alex & Sigges hundrade podcastavsnitt i Uppsala Universitetsaula. Uppsala ligger bara 40 min bort, på liknande tågavstånd som Södertälje. Besöket i den främmande fina staden startade med att bocka av den tredje av tre befintliga Koh Phangan-restauranger i Sverige (två i Stockholm +  denna). Alla är grymma, känner du får en thailändsk afton är det Kohpis du ska besöka! Har du tur får du även uppleva när de kör konstgjort åskoväder på restaurangen. Mycket märkligt men knazigt.

2014-04-08 18.30.17

Härefter var det äntligen dags. Universtetsaulan var stor och full och fyllde strax över 1000 pers som lyssnade till diskussionerna mellan de två männen i varsin fåtölj på scenen.

2014-04-08 19.44.38

Podcast är något jag lyssnat på i strax över ett år. Att helt plötsligt upptäcka att det finns annat vettigt att lyssna på en bra musik var fantastiskt, och är fortfarande. Som podcast finns allt från dokumentärer om historiska händelser till två män som snackar skit en timme varje vecka. Dessutom är det gratis och mycket studentvänligt. Har du inte upptäckt podcast-världen är detta din inbjudan och biljett till en trevlig tågresa.

Vad vill jag bli när jag blir stor?

Om lite mer än ett år har jag betat mig igenom fem år på KTH. Fem år som vägen till att bli civilingenjör. Under mina tre första år såg jag hela tiden framemot min utbytestermin i Australien, den terminen som var vår förra. Det delmålet är nu både förbi. Så vad ska man nu motivera sina studier med? Man kan ju helt klart säga att man under termin åtta av tio ser ljuset i den långa teknologtunneln. Men är man helt ok med att man snart har vandrat genom den fem år långa tunneln? Vet man vad man vill göra när man möter ljuset och vida världen?

Ärligt talat är jag ännu inte hundra på vad jag vill ägna mig åt inom kemitekniken. Därmed är jag smått rädd för att få examensbeviset i hand och möta dagsljuset. Men mest är jag glad. Och stolt. För med min ingenjörsexamen kan jag göra väldigt mycket. Problemlösaren inom mig har växt sig stor och stark under KTH-åren, och att knäcka problem är något jag alltid tyckt om. En typiskt bra grej som ingenjörsstudent, något man lär sig att hantera under studietiden. Att knäcka framtidens kemitekniska lösningar för en hållbar utveckling är min morot i studietider som dessa. Jag vill ta fram nya lösningar för att driva vår värld mot ett hållbart samhälle där vi kan leva som vi behagar utan att äventyra framtida generationers möjlighet att göra detsamma. Mycket handlar om att integrera mer miljövänliga kemikalier i samhället, hitta nya lösningar till fossila bränslen och förgröna vårt kemiska kretslopp i det stora hela. Att det som idag ska krävas mer än ett jordklot för att tillfredsställa våra behov för överlevnad är av självklarhet inget hållbart koncept. Vi måste effektivisera vår produktion av varor och energi samt vår hantering av avfall. Framtidens ingenjörer har minsann en stor kaka att baka. Någonstans där vill jag vara när jag blir stor.

SONY DSCEn bild från när jag var i Blue Mountains utanför Sydney under min utbytestermin. Hit ska våra barnbarn kunna åka utan att det ska vara förstört av ett vårdslöst samhällssystem.

Att få maten serverad

Helg är alltid helg. Det gäller att inte glömma bort det i intensiva studietider. En av de bästa sakerna man kan unna sig när helgen kommer är att äta på restaurang. Den oerhörda lyxen i att få god mat serverad är något jag som student uppskattar väldigt mycket, speciellt när man till största del lever med egenlagade matlådor. Att indisk mat dessutom är en av mina absoluta favoriter blev således helgens restaurangbesök ypperligt. Misstänker att kocken må vara en bra kökskemist – ett perfekt laborerande med ingredienserna för att nå ett magnifikt resultat.

2014-04-04 19.41.40
Biff Balti. Som grädde på moset efter en vecka i plugget.

Stockholmsnatten bjöd även på konsert med en kursare från skolan. Därmed kom tillfälle att besöka ännu ett oupptäckt hak i Stockholms kvarter – Pet sounds bar.
2014-04-04 22.45.26

Om en vecka ska jag ut på ett stort äventyr med bandet. Vi ska på en veckas turné runtom i norra Europa för att fira vår nysläppta debutplatta. Det blir således att plugga i en bil och på diverse lösryckta platser runtom i Tyskland om någon vecka. För plugga ska jag allt, även om rocken ska framföras!

Ineffektiviteten i att plugga hemifrån

Det märks att man pluggar på masternivå när man har dagar utan något schemalagt. Masterstudier är mycket mer självständiga och man har mer att läsa än att gå på föreläsningar. Därför har jag haft två dagar utan schemalagd tid. Hemmastudier är både bekvämt, praktiskt och väldigt farligt. Det är så oerhört lätt att göra andra saker ibland när distraktioner kommer upp, t.ex. som igår när min nya dator anlände. En typisk sak som tar upp hela ens koncentration och lägger studierna ”om ett par timmar”. Men ack så skönt det är att äntligen ha en snabb dator att kunna redigera alla mina foton från Australien-terminen. Jag har nog nästan 60 GB att gå igenom. Mer distraktion är således att vänta.

Igår provade vår föreläsare i Miljökatalys ett experiment – halva klassen fick gå på föreläsningen och andra halvan fick se föreläsningen online. Jag tillhörde onlinegruppen och fick sitta hemma och kolla föreläsningsfilmer på datorn. Framtiden kanske är här snart där man kan se inspelade föreläsningar och repetera i sin egen takt.

2014-04-03 11.31.44 - kopia
Mitt livs första onlineföreläsning.

2014-04-03 14.45.02
Min nya dator. Distraktionen äro kommen.

På plats i verkligheten

Redan är vi inne på andra vecka med nya kurser. Två av de tre kurser jag läser nu sträcker sig över hela terminen. I en av kurserna (Miljöskyddsteknik) lästes förra perioden ett teoriavsnitt i bland annat olika reningstekniker för att rena luft och vatten i kemiindustrin. Efter att ha skrivit tenta i kursen är det nu dags att göra ett kursprojekt där teorin tillämpas. En klasskamrat och jag ska göra ett projekt om Igelsta Värmeverk i Södertälje och analysera deras reningsprocess. I verket produceras el och värme (fjärrvärmevatten) genom förbränning av träflis och returavfall. Vid sådan förbränning produceras diverse miljöfarliga föreningar såsom svaveloxider och kväveoxider + partikulära ämnen. Hur värmeverket gör för att rena sina s.k. rökgaser är vad projektet handlar om, och tillslut ska vi komma med en alternativ lösning till gasreningen. Än så länge är projektet jätteroligt, främst för att vi direkt får tillämpa våra kurskunskaper på verkligheten! I måndags var vi på studiebesök på verket och fick gå runt i anläggningen samt ställa frågor inför vår anläggningsanalys.

Det slog mig att jag förmodligen bara har fyra tentor kvar att skriva innan jag gör ett projekt och skriver examensuppsats. Om ett år är jag färdig. Verkligheten är således nära och framtiden närmar sig för varje dag!

2014-03-31 16.52.18
Hade det inte varit för rökgasreningen hade inte röken som kommit ut ur skorstenen varit så vit som den är på bilden. Främst består den vita röken av vatten som kondenserar när den kommer ut i den kalla luften. Likt moln där fuktig varm luft kyls ned och vatten faller ut vid daggpunkten. Länge leve kemitekniken.