Från småort till storstan

Att bli antagen till KTH innebar för mig inte bara att börja plugga på en högskola. Det var dags att flytta hemifrån, iväg från uppväxtens Motala till huvudstaden. Efter att antagningsbeskedet landat från antagning.se började direkt jakten på bostad. Vart skulle man bo? Vad för bostad var man ute efter? Hur är det egentligen att flytta hemifrån? Hur är livet i Stockholm? För oss som behöver flytta till Stockholm för högskolestudierna innebär därmed antagningsbeskedet mer än vad det gör för den som växt upp med tunnelbanan och kanske till och med kan bo kvar hemma hos familjen under de första åren på KTH.

Bostadsjakten för mig gick som tur var ofantligt smidigt då jag blev antagen på en tid då man kunde börja ticka ködagar på SSSB redan vid 16 års ålder. Med mina då två års kötid lyckades jag få tag i ett studentkorridorsrum vid Gärdet, dit jag flyttade i början av augusti 2010. Bostadsjakten var dock inte lika smärtfri för andra klasskamrater som fick tampas med Blocket och andra kontakter för att hitta mer eller mindre tillfälliga boenden. Sanningen är den att det idag inte är det lättaste att få en bra bostad direkt som nyinflyttad student till Stockholm, och synd är det. Samtidigt löser det sig alltid, att dra sig från att börja på KTH för att man har problem med bostad tror jag inte på. Det finns alltid något, hur svårt det än må kännas. Mina starkaste tips är att man själv lägger ut en annons på Blocket om att man söker bostad, och får då folk som skriver till en. Folk som kanske inte ens lägger ut sin bostad på Blocket utan kontaktar personer som söker bostad. Ett annat tips, om det krisar, är att man söker bostad längre ut på pendellinjerna. Från Södertälje tar det 1 timme kollektivt till skolan, och pendeltågsnätet är stort med cirka en timme till skolan.

Att komma till Stockholm var mycket spännande. Staden kändes så stor, det fanns så mycket att göra. Det fanns inte bara en biljardhall utan man kunde välja efter humör vilken man ville gå till. Lite som att det i godispåsen inte bara finns en sorts choklad utan flera olika. Detta är något som jag uppskattar mycket efter uppväxt i småstaden, den ständiga närheten till mycket saker att göra – konserter, pubar, nattliv, affärer – allt! Ett tips är att försöka ta sig hit någon vecka innan mottagningen drar igång så att man hinner bekanta sig lite med tunnelbanan och staden innan KTH-livet tar fart på riktigt.

Skriv gärna om ni har några frågor om livet i Stockholm som f.d. småstadsfilur. Kommentarsfältet alt henryp@kth.se.

40522_1480371564088_272986_n
Här är en bild från mitt studentrum som jag flyttade in i direkt när jag kom till Stockholm. Ett riktigt Musse Piggs husvagns-boende. Alla rum i samma rum (förutom toaletten såklart)!

Framtidsplaner – vad göra efter utbildningen?

Efter snart fem år på KTH väntar en ny värld – Verkligheten. Att det är dags att bli vuxen, skaffa sig ett jobb och ta examen känns väldigt konstigt. Speciellt eftersom fem år på KTH snarare känts som fem månader. Efter hemkomst från USA-resan har jag startat upp hjärnsektionen för framtidsplaneringen. Det är minsann inte lätt – det finns lika många vägar att gå som det finns hinder på vägen. Som nyexaminerad ingenjör kan du välja många olika vägar att gå. Här nere droppar jag några klassiska exempel:

– Traineeprogram på ett företag. Under vanligtvis ett till två år går du ett program på ett företag för att lära dig om företaget genom att arbeta i olika sektioner, för att sedan få en fastare arbetsposition inom företaget. Oftast är du fast anställd från dag ett under traineetiden.
– Ingenjörskonsult. Som ingenjörskonsult jobbar du i olika projekt, oftast på ett företag som får in projekt från andra företag. Du kan arbeta både på konsultfirman eller ute hos kunden (uppdragsgivaren).
– Doktorand. Om du inte är mätt på att plugga kan du välja att fortsätta uppför den akademiska stegen med 4-5 års längre tid på KTH. Ofta har du ett forskningsprojekt tilldelat av ett företag som ska undersökas samtidigt som du ägnar ca 15% av din genomsnittliga tid åt utbildning (vara lärare/labbassistent) samt läser 60 hp doktorand- och masterkurser.
– Vanligt hederligt kneg. Att man är i en fastare position på ett företag där uppgifterna är tydligare och mer långsiktiga. Detta kan vara allt från säljare, produktutvecklare, processingenjör eller miljökonsult. Allt beror på vad för program du har läst!

Var jag landar är ännu en gåta. Mina önskningar är att jag hamnar på en plats där man har god inblick i vad man pysslar med, får bidra till helhetsbilden och vara med i utveckling av något till ett verkligt skede. Nu börjar kampen om jobben mellan årets nyexaminerade studenter. Let the Hunger Games begin!

2015-02-23 14.28.21
Utlandsmöjligheter är något att ta i beaktning när du söker jobb som nyexad ingenjör. Hur coolt vore det inte att jobba utomlands ett tag i ditt liv? Mersmak på utlandslivet har kommit med utbytesstudier och resande. Här är en bild från promenad på 5th Avenue i New York i måndags förra veckan.

Exjobb vecka 7 – det praktiska börjar

2015-02-26 18.50.29

Efter resehemkomst i tisdags blev det bara en kort vecka i exjobbets tecken. Äntligen har det praktiska arbetet börjat ta form. I bild ser ni dragskåpet som jag kommer arbeta i med projektet, och där jag kommer göra mina experiment. Just nu håller jag på att bygga ihop min labbskaliga process (miniskala alltså) där olika gasströmmar möter varandra för bland annat uppfuktning och uppvärmning. Längst till vänster ser ni en massflödesmätare som kontrollerar flödet av luft som kommer från ventilen i väggen bakåt i bild. Maskeringstejpen är riktlinjer för koppling av strömmar att möta varandra. I nästa vecka hoppas jag ha stora delar av denna uppsättningen färdig så jag kan börja köra lite testrundor på min lilla kemiprocess! Shit is getting real!

Reseupdate #2

I survived USandA. Resan var kanon och perfekt som break i exjobbsarbetet. Efter senaste inlägget tog vi en busstur till Niagarafallen, Washington DC och Philadelphia. Lagom efter hemkomsten i tisdags gick jetlaggen över i dyngförkylning. Återigen tack till CSN, extraknäck och Norwegians lågpriskalender – det går att resa om man vill trots att man är student!

2015-02-20 21.31.23
Uppe vid landsgränsen USA/Kanada. Minus TJUGO grader.  Där snackar vi kyla!

2015-02-21 09.44.37
Halvfrusna Niagafallen – coolt!

2015-02-22 09.04.39
Bussen kaosade loss i Marylandskogen innan Washingtong. Amerikanska bildäck fixar inte halka

2015-02-22 09.46.11-1
Washington DC!

2015-02-22 10.35.45-1
Hälsa på Obama

2015-02-23 12.42.09Thug life Chemistry style

2015-02-23 12.55.03-1
Sista dagen innan hemfärd. New York rekommenderas!

Ingenjörer utan gränser

Har du någon världsfråga som du känner lite extra för? Miljöproblemen? Fattigdom? Brist på mat och rent vatten? Känner du att du på ett eller annat sätt vill vara med och påverka förutsättningarna för att skapa förändringar för någon av dessa? Som ingenjör kan du exempelvis komma på ny mer miljövänlig teknik/produkter/återvinningsmetoder för att minska på våra miljöpåverkningar. Detta är faktiskt en av mina starkaste drivkrafter i mina studier inom kemiteknik, och för mitt examensarbete i jakten på ny teknik för att rena luft från hälsofarliga ämnen från industrier.

Visste du att det finns en grupp som heter Ingenjörer utan gränser? Här arbetar ingenjörer med att exempelvis bidra till rent vatten till människor i u-länder. Kolla in deras sida och låt dig inspireras över vad man kan göra med kraftfull teknisk kunskap.

2013-12-03 16.35.54
Naturen. Ju mer man ser av den desto mer respekterar man den. Det är inte mer än rätt att leva ett liv där naturen lider så lite som möjligt av vårt sätt att leva, samtidigt som vi ska kunna leva som vi vill utan att känna naturpåverkan. Är problemet att folk kör bil långa sträckor eller att bränslet som bilarna förbrukar är icke förnyelsebart? Oavsett vilken ingenjörsgren du väljer är jag säker på att du på ett eller annat sätt kan vara med att bidra till en bättre miljö.

Mitt val att plugga direkt efter gymnasiet

Under sluttampen på gymnasiet i Motala kände jag mig än inte skoltrött. Den där resan som många pratade om att göra efter ett halvår på McDonalds kunde vänta lite och kombineras med utbytesstudier under högskolestudierna. Jag var inställd på att högskolestudier var en helt annan sak än gymnasiet. Där väntade istället en mer självständig studiemiljö där man kanske snarare ser skolan som ett jobb än en plats där läraren säger till en vad man ska göra. Med antagningsbeskedet från KTH startade en ny tid i livet – flytta hemifrån, flytta till en ny stad och lära känna nya människor. Motala var en plats som många gymnasiekompisar flyttade ifrån efter gymnasiet. Det fanns inte mycket att göra där i form av arbete eller vidarestudier, och vi alla kände nog någon form av längtan efter en större och mer spännande stad med studentmössa i handen. Därför innebar KTH inte bara att fortsätta plugga, utan öppnade även upp för möjligheterna att flytta, och att se skolan som ett arbete med utbytesterminen i sikte. Jag ångrar det inte en sekund. Och visst hade det kanske varit skönt med ett break mellan skolorna med någon form av långresa/jobb eller annat. Men samtidigt – varför just då? Varför inte kötta klar skolan om man inte är skoltrött och sedan spara ihop pengar med ett roligare jobb för att göra de saker man ville göra som lusfattig 19-åring?

Sitter du i samma sits som jag satt i – glöm inte bort vilka saker du får med dig genom att fortsätta plugga. Se bara till att vara sugen på att läsa (iaf lite sugen), för man får inte glömma bort varför man i så fall flyttar till en ny stad.

2013-07-20 12.02.01
Att börja plugga förde mig inte bara till Stockholm, utan även till en utbytestermin i Australien. Läs mer om min utbytestermin under inläggskategorin ”Australien”.

Senaste nytt från staterna

Tjenamors!
Som ni kanske vet så sparade jag 1,5 vecka jullov för den resa som jag just nu är på. Sen i fredags kväll har jag varit i New York och spanat in det mesta som staden har att erbjuda. Bland annat har jag besökt Top of the Rock på Rockefeller Center med utsikt över Manhattan Skyline, varit på NHL-match, ätit fruktansvärt mycket kött och gått på gospelgudstjänst en söndagsmorgon i Brooklyn. Häromkvällen träffade jag en kompis från KTH som gör sitt exjobb på City College of New York. Tufft va?
Här kommer senaste nytt i bildform. Håll i hatten!

2015-02-14 10.42.56 2015-02-14 15.33.12 2015-02-14 16.55.01 2015-02-15 16.18.59 2015-02-15 17.54.39 2015-02-18 12.30.51 2015-02-19 19.41.46 2015-02-19 17.18.35-1

Vilken ingenjör är du?

Visst kan det kännas svårt att veta vilken typ av ingenjör man vill bli innan påbörjade studier? Titeln Civilingenjör öppnar upp för ett brett spektrum av olika utbildningar och inriktningstyper – allt från datateknik till bioteknik. Men vilken typ är du?

Mitt tips är att söka program efter vad du tycker är roligast, och vad du tror är roligast i ”verkligheten” (utanför skolbänken). Det man tycker är roligast är det man kommer göra bäst ifrån sig inom, aight? Med olika program kan man hamna på olika arbetsplatser. Vad sägs om labbrock? Kostym? Hantverkarbrallor? Mjukiskläder? Är du typen som gillar skit under naglarna, eller hellre föredrar att smattra tangentbord?

Sådana frågor är som rubrikfrågan inte lätta att svara på. Som tur är behöver ditt val av inriktning inte ha så stor betydelse för hur ”inlåst” du blir i en viss kategori av framtida jobb. Civilingenjörsutbildningen är en av de bredaste utbildningarna när det kommer till vad man senare kan jobba med. Det är inte som att du utbildar dig till t.ex. tandläkare,och tandläkare är vad du utbildar dig till att jobba med.

Oavsett vilket program man går får man i slutändan ett diplom som säger ”Civilingenjör vid KTH”, dvs oberoende av vilket program du gått. Självklart får du även andra papper som visar vilken inriktning du gått. Se ditt val som det val som bäst motiverar dig till att ta dig igenom en fem år lång utbildning. För med utbildningen får du inte bara en massa kunskap. På KTH lär du dig att lära, och bygger ett stabilt analytiskt tankesätt som du bär med dig för framtida arbetslivet!

2015-02-15 17.54.31-1
Vill du konstruera huset och planera infrastrukturen? Vill du se till att byggnader har el? Vill du komma på nya sätt att producera el och material att bygga husen med? Vill du jobba på Wall Street och ta hand om finanserna? Eller kanske ta fram framtidens taxibilar som rullar på Manhattans gator? Alla dessa arbetsuppgifter är något en ingenjör kan fixa. Frågan är bara vad man tycker verkar roligast!

Ultimata lösningen för dig som inte vet vilket program att söka

Sugen på att plugga på KTH men kan inte riktigt bestämma dig för vilket program du ska välja? Lugn bara lugn. Öppen ingång kanske är grejen för dig. Under det första året läser du liknande baskurser som andra program (oavsett vilket civilingenjörsprogram man går läser typ alla Envariabelanalys och Linjär Algebra) tillsammans med mer specialinriktade kurser för att ge dig en känsla för vad som verkar roligast. Därefter väljer du program för resterande fyra år, och hakar på programmet i årskull två. Jag har en kompis som går det programmet, just för att han inte riktigt visste vad han ville läsa. Han har inte ångrat det en sekund, kanske är det samma för dig?

Här kan du läsa mer om Öppen Ingång-programmet.

2015-02-14 17.52.10-1
Min egen ”öppen ingång” gjorde jag idag under vår första dag i New York. Diverse randommässig rundvandring förde oss bland annat till Times Square!

Dags att dra, dags att sticka!

Nu är det äntligen dags. Efter ett ihärdigt uppstartsarbete av examensarbetet lyfter snart planet mot äppelstaden New York! Och det är faktiskt med gott samvete jag drar iväg såhär mitt i terminen, tro det eller ej. De sju ”arbetsdagar” jag lever loppan är sju dagars jullov som sparats från tidigt påbörjat examensarbete. Tiden blir en reboost, en totalt chill i den stora staden bland de knasigt höga skyskraporna. Följ mig gärna på Instagram (@henryvalle) där jag kommer vara mer aktiv än här när det gäller living-the-dream.

Ni visste väl att CSN nu efter årsskiftet har höjts till precis under 10’000 kr i månaden med fullt lån? Det är i klass med många jobbs lön efter skatt, speciellt jobb direkt efter gymnasiet. Från Stockholm har man grymt bra connections för att resa ut i världen – allt från Finlandsfärjan till staterna (iaf fredag den 13, då har flygbolagen studentrabatt). Have a nice weekend!

NEW-YORK