På besök i stålfabriken

I veckan gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Jag var på besök i en stålfabrik!
Som ni säkert vet har Sverige under åren byggt sig en stark ekonomi till stor del baserad på export av järnmalm, stål och skog. Därför var det extra coolt att få se hur stål produceras, och hur en bit järnmalm går igenom diverse syrabad, upphettningar och kemiska behandlingar för att komma ut som en fin stålprodukt.

2015-05-20 11.43.26
Här har ni den – SSAB:s stålfabrik i Borlänge!

2015-05-20 13.06.55
Ugnar för behandling av stål. Det var fruktansvärt varmt i rummet. Man trodde nästan att det bodde en vild drake inne i ugnen!

2015-05-20 13.21.47
Inne på stålfabriken

2015-05-20 13.38.10
Vandrande besökare

2015-05-20 13.37.57
4/5 poäng till stålfabriken!

Sommarplaner efter fem år på KTH

Nå, vad ska en egentligen göra efter avslutat examensarbete? Ut i arbetslösheten?
Svar: nej. Jag har klockrent nog fått ett fyra veckors extraprojekt på forskningsavdelningen där jag gör examensarbetet, dvs en månad sommarjobb. Därefter vankas två månader av att fira att fem års studier till civilingenjör är klart, då det ska chillas något så fruktansvärt så man inte kan beskriva det i ord. Men sen då? Arbetslös?

Svar: åter nej. Jag har gått och blivit med jobb, men än kan jag inget säga. Tiden får tala – vuxenlivet väntar!

SONY DSC

En bild från utbytesterminen i Australien, när jag klättrar i ett mörkt ihåligt träd. Nu väntar vuxenlivet – det gigantiska (smått fruktade) svarta hålet som man med examensbeviset i hand klättrar in i. Frågan är om där finns lika farliga djur som det gjorde i detta träd!

Terminens slutfest

I samband med att jag och mina klasskamrater tar examen till sommar slog jag i helgen på stora trumman och arrangerade en fest! Klart som korvspad att vi måste fira att vi blir civilingenjörer efter fem års tuffa, intensiva och roliga studier!

Temat på festen var Frühlingsfest, en vårvariant av Oktoberfest som arrangeras varje år i Stuttgart i april-maj. Detta innebar ett tungt dekorerande av lägenheten med diverse vimplar, flaggor och tyrolerhattar!

2015-05-16 20.54.12

Tänk va, att detta är vad som kom som en ren bonus av att börja på KTH. Att träffa fantastiska människor i en ny stad, och arrangera matbjudarfest i en egen (student)lägenhet!

2015-05-16 21.20.12
Kvällens huvudattraktion var hunden i bild. Ett kompispar till klasskamrater har skaffat hund. Allt går som student!

 

Exjobb vecka 18 – le grand finale

Allt roligt lider förr eller senare mot sitt slut. Så även exjobbet. Just nu skriver jag för fullt på min uppsats samtidigt som jag kör finalexperimenten i labbet. I mitten av juni ska allt vara klart. Detta innebär fullt ös!

I mitt arbete har jag hittills gjort fruktansvärt mycket blandade spännande saker:
1. Jag har byggt ett kemiteknisk process i labbskalenivå (i dragskåp). Detta innebär bland annat att designa en reaktor samt utvärdera olika metoder att fukta upp en luftström och placera den bäst lämpade (i balans av pris och kapacitet) i processen.
2. Jag har syntetiserat katalysator i klassisk labbanda, dvs i labbrock och med blandande av diverse vätskor och föreningar. Katalysatorn har sedan analyserats i olika mätinstrument för att se om produkten i reaktionen var korrekt och om tillverkningsmetoden således fungerade.
3. Jag har prövat olika metoder för att fästa katalysator på ett metalliskt material. Detta är någonting mycket ovanligt, då man vanligtvis använder sig av keramiska material.
4. Jag prövar de olika katalysatorernas kapacitet i den kemitekniska processen för att se vilken av dem som presterar bäst under fixa parametrar.

Detta ska sammanfattas i en rapport, som kvarlevor efter ett fantastiskt roligt arbete. Nu går jag in i författarrollen och formulerar kunskap för nästa generations ingenjörer!

2015-04-10 16.09.36-1
Mitt system. Min bebis.

Livet i studentkorridor

Jag hade turen att få ett förstahandskontrakt redan innan jag flyttade till Stockholm för att börja på KTH – ett studentrum på 18 kvm i korridor. Här bodde jag under mina tre första år på KTH. Jag väljer att tolka det som att det inte var alltför fruktansvärt. Eller var det bara jag som hade tur med att hamna i en exemplarisk korridor?

Visst var det stundtals ganska tråkigt trångt att bo i det lilla rummet. Jag hade min egen toalett med dusch, en liten passage man som optimist kan kalla hall, samt ett rum som jag brukade likna med Musse Piggs husvagn från Kalle Ankas Julafton. Och liknelsen är faktiskt inte alltför avlägsen: samma rum används som sovrum, vardagsrum, arbetsrum, festlokal etc.

Gemensamhetsköket då? Jodå, det funkade fint. Vi var nio filurer som delar på ett kök á två spisar, två diskhoar samt tre kyl och frys. Detta innebar varsin hylla i kyl respektive varsin låda i frys. Det fungerade bra. Man hade ju endast sig själv att sköta om och därefter investerar man inte i abnorma mängder mat.

Jag ser som student endast fördelar med att bo i korridor:
-Man har sitt eget krypin som faktiskt är sin egen bostad som man kan hantera efter behag
-Man träffar människor som man aldrig annars hade träffat. Människor som har god kapacitet att bli vänner för livet.
– Man får leva lite i ”skiten” och studentigt. Jag tror det endast är nyttigt att få bo lite trångt med ett delat kök. Jag känner nu att jag uppskattar ett eget kök betydligt mer än jag gjorde innan jag flyttade in i korridor.
– Man lär känna sig själv och världen bättre genom att flytta hemifrån

Så även om man är uppväxt i Stockholm tycker jag att man ska flytta hemifrån och inte bo hemma för att ”slippa ta studielån”. Det är rena investeringar du gör och du lär dig mycket av livet av att bo själv. Korridorsrum är ett gott alternativ.

Efter korridorstiden åkte jag utomlands till Australien en termin, för att återvända till en studentlägenhet istället. Studentrummet har fört med sig många minnen, en tid jag aldrig kommer glömma – på det bra sättet!

40522_1480371564088_272986_n
En bild på hur korridorsbostaden såg ut.

Slottsskog i Södermanland!

I helgen har jag upptäckt något kul – Södermanland har en hel del godbitar att bju på! Min flickvän och jag hyrde bil för diverse ärenden, vilket öppnade upp för möjligheten att se lite av landskapet! Utanför Södertälje hittade vi bland annat dessa två guldklimpar till slott – Taxinge Slott och Gripsholms Slott. Något som var extra kul var att se hur relativt kompakt som olika skogstyper, alléer, och hus dyker upp längs vägarna. Här finns ingen två-timmar-körning-med-bara-granskog, här åker man på gamla vikingavägar över slätter och skogar för att nå fram till platser som dessa!

2015-05-10 15.04.38
Gripsholms slott i Mariefred

2015-05-10 15.38.35
Taxinge Slott. Här spelas ”Hela Sverige bakar” in!

2015-05-10 15.30.53
En av många alléer denna regniga men ack så spännande dag!

Stockholms konsertsommar för endast 240 kr!

En av de sakerna som fick mig att flytta till Stockholm var närheten till konserter. Från min hemstad Motala var det alltid heldagsprojekt att ta sig till konserter, som oftast var i Stockholm. Nu kan man åka kollektivt till och från konserterna, och bara lägga ner kvällstimmarna åt spektaklet. Nu när sommaren är här arrangeras en hel del konserter i Stockholm, framför allt på Gröna Lund. Här kan man (knasigt men sant) köpa ett inträdeskort för årets alla konserter för 240 kr, och därmed gå på alla konserter för denna ynka peng. I år ska jag gå på minst tre konserter (Slash, Alice Cooper, och Offspring). Det blir åttio kronor per konsert! I torsdags startade konsertschemat igång med Veronica Maggio. Sista spelningen görs i slutet av september. För komplett konsertschema, klicka här.

2013-05-31 20.29.31
Här är en bild från Graveyards spelning på Gröna Lund för två somrar sen. Det var fantastiskt!

Exjobb vecka 17 – massbalansens dilemma

Denna vecka har gått åt till att felsöka mitt system. Är de resultat jag tror mig se faktiskt resultat av att systemet fungerar vid den inställda koncentrationen, flödeshastigheten och fukthalten? Ett sätt att i kemitekniska processer undersöka om allt funkar som det ska är att mäta både hur mycket av reaktanterna som reagerar samt hur mycket av önskad produkt som bildas. Inte förrän man kan mäta både vad som ska försvinna och vad som ska bildas kan man inte veta att det man faktiskt vill ska hända är det som händer. I min reaktor ska acetaldehyd reagera till koldioxid. Därför måste jag både kunna mäta bildad mängd koldioxid och hur mycket acetaldehyd försvinner, samt se att halterna motsvarar varandra. Detta är inte självklart när det kommer till praktiken, en balans som med mina analysinstrument just nu inte går ihop. Det är precis i stunder som dessa som man märker vad exjobb är till för – att man ska få tillämpa sina teoretiska kunskaper i en praktisk situation och få sin första riktiga erfarenhet av tillämpning och osäkerhet. Om en månad planerar jag att vara färdig. Där ska rapport i storleksordning Sagan Om Ringen skrivas, laborationstesterna färdigställas och presentation förberedas. Ingen tid för sura äpplen.

2015-05-05 11.54.43

Minns ni att jag i förra veckan skrev om den bristande fästningen av katalysatormaterialet på sitt supportmaterial? Nu är en ny metod för att försöka få allt att funka igång. Här är experimentuppsättning för förbehandling av stålbiten innan den täcks av katalysator – metallbit i en syralösning! Uppsättningen med en vid snurrande magnet på magnetomrörarapparat gör att syran alltid är i rörelse och ger en jämn koncentration i hela glasbunken.

2015-05-05 12.47.05

Efter en tid börjar vätgas produceras när metallbiten reagerar med syran. Detta ger en fin och jämn räfflad yta i metallen (se bilden nedan), där man sen jämnt och fint kan sätta katalysator. Work in progress!

2015-05-05 13.50.35

Ekonomiska morötter för att plugga för höga betyg

Betygen på dina KTH-kurser kan spela in på dina studiemöjligheter under KTH-tiden. När du ansöker om utbytesstudier är det ditt betygssnitt som ställs mot betygssnitt för andra sökande till samma utbytesuniversitet. När du ansöker om kandidatexamensarbete eller masterprogram kan ditt betygssnitt komma att ställas mot andra sökandes om det finns fler sökande än platser. Utöver dessa rent studierelaterade förmåner av att studera för högre betygssnitt finns det något som kanske slår allt – möjligheten till studiestipendier.

På KTH finns en hel del olika stipendier att söka för studenter med högre betygssnitt. De kan ha alla möjliga olika krav – vissa ges till studenter som gått gymnasiet utanför Stockholm, vissa ges till studenter med särskilda behov, vissa ges till studenter från en viss stad och vissa är enbart baserade på betygssnitt och inga andra specifika krav. Kraven för varje stipendiefond är skrivna av de som en gång startade stiftelsen för just den stipendiefonden, kanske en gammal KTH:are som valde att lämna en del av sitt arv till förmån för framtidens studenter. Beloppen varierar väldigt mycket från år till år och beror mycket på betygssnitt – allt från 1000kr till 40 000 kr.

Att sådana stipendier finns att tillgå under studietiden tycker jag som student är fantastisk – detta är faktiskt en rent ekonomisk morot för att plugga hårt och ger utdelning redan under studietiden. Dessa stipendier går att söka från tredje årskursen och uppåt. Om du pluggar hårt kan du således i efterhand få pröjs för ihärdigt arbete! Läs mer om de olika studiestipendierna som finns att söka på KTH här. Se det som en seriös drivkraft för studietiden – det kan potentiellt sätt finansiera en utbytestermin eller göra det möjligt att framåt utbildningens slut leva på stipendier istället för studielån!

Jag har dragit parallellen tidigare och gör det igen – it’s a long way to the top if you wanna rock’n roll!

CSN och studentens budget

Hur är det egentligen att leva som student på CSN? Hur mycket pengar får man genom bidrag och lån, och hur mycket gör man av på olika saker?

För heltidsstudier på högskola får du idag 9948 kr/månad (2828 kr i bidrag och 7120 kr i lån). Räcker det för att leva som student i Stockholm? Svar: Ja!

Här presenterar jag en modell för dina potentiella utgifter en månad:
Hyra: max 4000 kr/månad (studentkorridorsrum ligger på ca 3000kr, studentettor på ca 4000kr)
Mat: 2000 kr/månad (då lever du gött, går ut några luncher i månaden men lagar den mesta maten själv)
Kursmaterial: 500kr/månad (ett ungefärligt snitt på månadskostnad i kurslitteratur under första årets studier)
SL-kort: 520 kr/månad (studentkort på SL som ger dig tillgång till all kollektivtrafik i Stockholms län – dygnet runt året runt!)

Utöver detta har du alltså mer eller mindre 2928 kr kvar att köpa kläder, skor, gymkort, leva – whatever! Alltså har du ca 100kr/dag att lägga på vad du vill utöver det absolut mest nödvändiga. Det funkar väl, eller?

2015-04-28 12.22.10
En lyxig studentlunch, egengjord och hackad precis före matintag. Detta ingår i budgeten och är ändå en relativt dyr egenlagad måltid (ca 40 kr)

Och egentligen – hur mycket skiljer sig totalsumman per månad från lönen efter skatt för ett förstajobb efter studenten, typ på McDonalds eller på en matbutik? Så pjåkigt lever man ändå inte, med egen bostad, ett självständigt liv och studerande av något man tycker är fantastiskt roligt!