15 april närmar sig – vad ska jag bli när jag blir stor?

Den ständiga frågan som följt med många av oss sedan vi lärde oss att gå. Ett definitivt svar är omöjligt att ge. Till och med nu i sluttampen på fem års studier på KTH. Jag tror att utbildning och livsöden spelar på livsstil och vilka val man gör i livet. Genom att välja att studera ett ämne betyder det att du mer eller mindre skärmar av andra möjligheter utifrån den stig du väljer att ta. Glöm dock aldrig bort att det alltid går att gå tillbaka och påbörja en ny bana. Magkänsla i kombination med hjärta och lite hjärna är en perfekt treenighet för att gå en väg som troligen passar en någorlunda bra. Efter mina fem år på KTH vet jag fortfarande inte säkert vad jag vill att det ska bli av mig. Dock vet jag att jag under min studietid har blivit en grym problemlösare med ett analytiska och tekniska sätt att ta mig igenom utmaningar och problem. Kemi och matematik var valen till att jag valde just kemiteknik, och de är ämnen jag fått bli ännu bättre kompis med under studietiden.

Mitt bästa tips är att välja det som känns bäst för stunden och dina intressen och låta tiden ha sin gång. ”What we are we become” är ett ganska bra ordspråk som passar i många situationer. En statsminister börjar nödvändigtvis inte med politik för att bli statsminister utan för att få leva ut sitt intresse för politik.

2015-03-23 17.50.57Ett annat exempel är mitt band  och vad som blivit av ett musikaliskt intresse. Gör man bara det man tycker är roligt så kommer ens öde styra en till roliga platser. Om det inte hade varit för att jag började spela trummor som sjuåring hade jag förmodligen inte spenderat förra helgens lördagkväll i en källarlokal i Köpenhamn för att spela vikingmetal. Det ena ger det andra – följ passionen!

Stockholms smultronställen

Med solen kommer uteliv och kringvandrandet i Stockholms stad. Under mina år i Stockholm (KTH-tiden) har jag lyckats hitta ett par riktigt schysta platser jag vill dela med mig av. Låt mig presentera min egen lista av Stockholms Smultronställen

1. Mosebacke torg
Mosebacke_torg_2010
Uppför backen från Slussen på Södermalm ligger det mysiga Mosebacke Torg. Varje gång jag kommer dit så tänker jag att Cornelis Vreeswijk sitter och spelar gitarr i parken pga dess trubadurvänliga miljö. Torget i sig är inte speciellt stort men helt klart värt ett besök en fin sommardag!

mosebacke
Något annat som är kanon med Mosebacke är uteserveringen med utsikt över Stockholm. Det finns få platser i Stockholm som knäcker Mosebacke i kombinationen av utsikt och ölservering en solig dag i maj-september.

2. Gamla stan – Flyt
flyt
På södra sidan av Gamla Stan finns under sommartiden en båt/flotte vid namn Flyt. Där kan man gå för en öl alt mat och njuta av hur flotten (den med vitt staket på bilden) guppar i takt med vågorna med utsikt över Gamla Stan och Södermalm. Perfekt ställe för en After School en varmare dag i maj!

3. Skansen
skansen-32.4
Skansen på Djurgården är en plats jag försöker besöka ca en gång om året, under den varmare halvan då björnarna inte längre ligger i ide. Att bara strosa runt där, käka en glass, beskåda de gamla fina husen från olika tidsepoker i svensk historia, kolla in djuren och spela ett varv på Toblerone-hjulet. Jag kan knappt bärga mig – ge mig värme och Skansen nu!

4. RoQ
RoQ är ett ställe vid Odenplan dit du kan gå och spela biljard, flipper, pingis i takt med rockmusik. Stället är ganska underground och ligger lite gömt in på en bakgata. Väl inne på plats är det ett kanonställe dit jag gärna går med kompisarna några gånger per termin!

roq

5. Dovas Hornstull
I Stockholms finns många syltor (”sunkhak”/ställen som lägger mindre krut på inredning och satsar på billigare dricka). Dessa är perfekt för studenter att dra till en fredagskväll för att chilla med polarna. Atmosfären på ställena är perfekt för att bara sitta ner tillsammans, dricka något kul och snacka. Priserna är dessutom studentvänliga och man behöver inte vrida på sig om man får för sig att bjuda en runda. Min favorit är Dovas på Hornsgatan!

dovas_002

5. Gärdet
kaknastornet-gardet-sx92d983
Under mina första år som student i Stockholm bodde jag i en studentkorridor vid Gärdet. Detta innebar många fina löparrundor och promenader på Gärdet och ut mot Djurgården. Gärdet är ett gigantiskt grönområde inne i Stockholm och innefattar bland annat Kaknästornet och Tekniska Muséet. På sommaren brukar en del konserter hållas här, t.ex. Summerburst.

Fyra timmar från Lund

Återigen var det i livet som student dags att röra på fläsket och bege sig någonstans över helgen. Denna helgen besöktes Skåne för släktträff vid morfars åttioårskalas. Snabbtåget mellan Stockholm-Skåne är faktiskt inte så fasligt långdraget. På fyra timmar är du i Skånelandet och Lund. Min resa till Motala (hemstaden) tar ca tre timmar och är helt klart godkänd sträcka för en helg hemvistelse. Som skåning skall du därmed inte skrämmas av avståndet till KTH för att påbörja eventuella studier. I alla fall sålänge du slipper pendla genom land och rike.

2015-03-28 13.59.09
Under helgen besöktes detta extremcoola ställe mitt ute på den skånska prärien. Trots att termen Ingenjör inte hade kommit till världen vid den tiden då huset byggdes har det stått stadigt och vackert i hundratals år. Något är skumt här. Kan det vara ett spökhus?

Exjobb vecka 11 – allt på plats!

Något man lär sig av att göra exjobb är att hålla många bollar i luften – bollar av praktiskt arbete. Ena stunden står man i labbrock och tillverkar katalysator. Andra stunden bygger man på sin experimentella uppsättning. Tredje stunden sitter man vid datorn och ringer till återförsäljare för att beställa komponenter till systemet. Därmed går alla steg framåt parallellt med varandra, vilket stundtals får allt att kännas som det tar väldigt lång tid. Under de senaste tre veckorna har jag hållit på att bygga på min uppsättning för att ens kunna göra försök. Nu är den äntligen komplett!

2015-03-24 17.38.31

I fredags anlände de sista komponenterna. Imorgon är det dags för den stora domen – läcktestet. Genom att sätta en blandning av såpa och vatten vid alla kopplingar i systemet kan man smidigt finns ev. läckor i systemet. Idealt sätt är de noll till antalet och kan direkt dras igång med experiment. Tyvärr är det inte mycket som är idealt vid första anblick, utan idealt är istället något man måste sträva efter. Så fort systemet är i rullning ska jag ge er en videodemostration (guidad tur) i systemet och hur jag gör för att se om man kan bryta ned illaluktande utsläpp från matfabrikerna med hjälp av UV-ljus och katalysatorer. På återseende!

Top moments of Stockholm

Stockholm är en stad jag flyttade till för att börja på KTH. Sedan dess har det hänt en hel del spännande saker. Jag gillar Stockholm som stad bara mer och mer för varje dag. Här finns ett stort utbud av aktiviteter och affärer på en relativt liten yta. Stadens arkitektur är också väldigt fin och ändras snabbt mellan de olika kvarteren. Tuffast är nog Gamla Stan där man kan promenera runt på kullerstensgator i vetskap om att människor har gått på dessa vägar i hundratals år. Här kommer mina TOP MOMENTS OF STOCKHOLM sedan jag började på KTH:

539453_4092586947840_1204671862_n
Björnar på Skansen i början av juni 2012

2013-05-31 20.29.31
Graveyard på Gröna Lund

2013-05-02 20.05.48
Provkörning av kandidatexamensarbetets vätgasbil på Arlanda Test Track

2013-04-20 21.21.32
Rundvandring i Kungliga Slottet under Kulturnatten

2013-04-19 23.33.14
Horisont i The Liffey. En underground rockklubb i Gamla Stans källarlokaler.  Tillbaka till det sjuttiotal man aldrig upplevde!

2012-11-24 23.48.39
Swedish House Mafia på Friends Arena

2012-08-09 20.56.23
En av många fina biljardkvällar i stan

2012-07-21 21.46.57
En sommarkväll i Stockholms skärgård. Här vid Grinda. Gudomligt vacker kväll!

Exjobb vecka 10 – we’re getting there!

Det praktiska arbetet tuffar på. Tiden rullar på snabbare än man planerar och tidsplanering är något man lär sig att inte underskatta. I veckan har jag fått ytterligare några komponenter till min kemitekniska process. Framåt månadens slut hoppas jag att allt är i rullning och metoden för att bryta ned illaluktande föreningar med UV-lampa och fotokatalysator kan utvärderas på riktigt!

2015-03-17 09.08.56
Det är inte många minuter om dagen jag nuförtiden ägnar vid mitt skrivbord.  Mestadels springer jag runt och meckar med min labbuppsättning, gör analyser på katalysatorer och meckar i verkstaden!

2015-03-17 17.58.44
Reaktorn fick kopplingar påsatta och då också en kropp!

2015-03-19 16.27.22
Stora katalysatorkarakteriseringsdagen! Efter en del labbande och jämförelse har jag nu kommit fram till vilken katalysator jag ska tillverka för att testa i systemet. Här föds en framtida miljöfrälsare!

Utbytesstudier för livet

Under min utbytestermin i Brisbane, Australien hösten 2013 lärde jag känna kompisar från hela världen, t.ex. USA, Tjeckien, Sydafrika och… Danmark! Då det är väldigt sällan man träffar varandra i vardagliga livet får man ta minsta tillfälle i akt. Ett sådant tillfälle uppstod i helgen vid bandets spelning i Köpenhamn. Att träffa mina danska utbytesstudiekompisar Anders och Anders på spelstället var fantastiskt. Sist vi såg varandra var vi på andra sidan jordklotet och levde drömmen. Nu sågs vi i en underground rockklubb i centrala Köpenhamn för att snacka gamla minnen och smida nya planer för framtida träffar.

Utbytesstudier är alltså inte bara något man kan glädjas åt under studiemånaderna. Att ha vänner runtom i världen gör att det ständigt poppar upp spännande poster i Facebookflödet, samtidigt som man kan åka och hälsa på varandra. För vad är inte den bästa resan om inte den då man besöker lokalbefolkningen och ser mindre turistiga platser om än coolare?

IMG_9924
En bild från en campertrip runt Cairns i Australien under utbytesterminen. Anders och Anders står som nummer två och tre från höger och jag längst till vänster.

2015-03-22 21.19.28
Här är vi under gårdagens reunion. From Cairns and back – världen är liten!

Konsten att inte tappa bort sig själv i studieträsket

Som ni kanske vet spelar jag trummor i ett rockband vid sidan av studierna. Med halvjämna mellanrum innebär detta spelningar. I lördags var det dags att visa Köpenhamn hur man spelar viking/folk metal a la Grimner. Fruktansvärt jäkla roligt, men också väldigt flängigt. I fredagskväll slöt vi upp i vårt högkvarter i Motala för genrep. I lördags brände minibussen ner till danskland för att återvända under natten lördag till söndag. I skrivande stund har jag precis kommit hem och är mycket mycket trött.

Trummor är något jag spelat sen jag var sju år. Under studietiden har jag fått dra ner på spelandet pga platsbrist i studentboendet. Bandet har varit igång sedan 2008 och rullar på genom ett distansförhållande med medlemmar i Göteborg, Dalarna, Västergötland, Motala och Stockholm. Vid sidan av bandet lever vi alla olika liv, men i musiken utgör vi en enhetlig organism. Det är väldigt roligt att fortfarande hålla kvar vid något som länge varit en kär trots att studiepress och flytt till Stockholm ändrar spelreglerna för hobbyns plats på schemat. Med detta anser jag mig vara ett levande bevis på att studietiden inte suger din personliga själ ur dig. Bara för att du börjat på KTH behöver du inte ge upp dina intressen – musik, sport, foto eller vad som!

2015-03-22 21.19.42
Bild från gårdagens spelning. Danmark fick sig allt en omgång!

Diamonds and Rust – tips om ingenjörskonsttidning!

Har ni hört talas om sidan Nyteknik.se? Där skrivs det en hel del om ingenjörskonst, nya tekniska uppfinningar och miljöproblem som kan lösas med ingenjörers kunskap. Vad en ingenjör jobbar med är att på något sätt koppla ihop vetenskapen och samhället, kanske genom att skapa ny teknik eller att bygga broar utifrån fysikens lagar. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra. Så sent som idag läste jag på sidan om den nya bron i Sundsvall som invigdes för några månader sedan och som redan börjat rosta mer än förväntat. Rost är ett ständigt problem i stålbyggnationer och något man vill undvika så länge som möjligt då det bidrar till försämrad stabilitet och styrka hos materialet. Alltså kan det bli väldigt jobbigt (dyrt) om man inte hittar en lösning på problemet. Troligtvis får en annan ingenjör lösa problemet än ingenjören som byggde bron.

Jag kan varmt rekommendera sidan för dig som är nyfiken på vad ingenjörer pysslar med alt. vill veta mer om senaste nytt från forsknings- och teknikvärlden. Jag går in på den då och då för att skapa en motivationspush och en översiktsvy över vad som pågår i teknikens värld.

2013-08-26 09.24.25
Under min utbytestermin i Australien läste jag en kurs om elektrokemi och rost. Här gjorde vi en labb med järnbitar i olika vattenlösningar för att se hur ämnena i vatten påverkar rosthastigheten (låter inte assexigt men intressant och viktigt). Lösningen med NaCl (salt) gav mest rost eftersom klorjoner ofta är en riktigt rostbov. Kranvattnet (markerat ”Tap”) höll sig bäst med renast lösning.

Öppet hus på KTH Campus 22-23 mars!

Om en vecka är det Öppet Hus på Campus! Då kan du träffa alla olika program, studentrepresentanter från program samt spana in KTHs lokaler och Campus. Detta är ett perfekt tillfälle för att kolla in KTH från insidan och ställa dina sista frågor inför valet den 15 april.

År 2010 åkte mina föräldrar och jag upp från Motala till Stockholm för att gå på Öppet Hus. Där träffade vi en studentrepresentant från Kemiprogrammet som jag under mottagningen i augusti samma år träffade på nytt. Kanske träffar du dina första studiekamrater under Öppet Hus?

Mer om Öppet Hus kan ni läsa här.

2015-02-13 08.28.44
När du svänger förbi Campus kommer du troligtvis se detta spektakel till bygge. Det är nya Arkitekturskolan som ska stå klar under hösten 2015.