Resa till 31 januari 2010

Sista terminen på gymnasiet har dragit igång. Det så kallade projektarbetet är påbörjat. Pre-exjobb skulle man kunna kalla det. Min idé är att försöka förstå varför man får håll när man tränar. Detta gör jag genom att samla ihop ett gäng kompisar, tvinga i dom en kaloritung omelett, följt av springtur på led efter cykel med hastighetsmätare, 30 minuter efter påbörjad måltid. Beroende på var man fick håll (var i magområdet) fick teorierna en beprövning. Likt exjobbet jag ska komma att göra under vårterminen 2015 blandas teori och praktik för att förstå naturen och hur man som bäst kan kontrollera den.

Under sista terminen på gymnasiet var mitt sikte fullt inställt på KTH – det var det enda rätta! Och kemi såklart. Jag kände att jag mest stod och trampade i gymnasiets studieträsk – det var dags att ladda upp inför nästa stora utmaning. Eftersom jag inte var skoltrött valde jag att köra på direkt. Utlandsresan som många skulle göra sparade jag till utlandsterminen under KTH-tiden. Nu i efterhand kan jag säga att allt blev ganska så bra ändå. Tunga studier väntade såklart, men också en fantastisk tid i en ny stad med egen bostad och allt vad det heter. Har du bestämt dig för vad du vill göra efter gymnasiet? Om inte, låt magen bestämma!

2015-01-25 14.49.16
Sist jag var hemma i föräldrahemmet gick jag igenom massa gamla skolgrejer. Här är ett matteprov från årskurs sju. Det har varit en lång resa genom skolan, men nu är jag snart klar!

Spela för livet

I helgen var det dags igen – Motala! Alltid skönt att komma tillbaka.  Det blir nog till och med skönare med åren – ju längre man kommer ifrån tiden då man bodde där desto mer nostalgiskt blir det. I vanlig ordning vankades det rep med bandet (Grimner heter vi, spelar folk metal och finns på Spotify). Att spela trummor är bland det bästa som finns. Varför då? Jo, för att det är en sak där man helt kan släppa vardagen och skolan, och bara ösa ur sig allt man har och leva. Har du något sånt intresse? Instrument? Sport? Annat intresse? Oavsett vad så tror jag att det är ett nödvändigt ont att lägga ner lite av sin tid på nåt sånt man brinner för av enbart rent och skärt intresse där man själv får utvecklas i egen fart utan att följa en av någon annan definierad mall (t.ex. utbildning).

2015-01-24 16.03.04

Idag besökte mina föräldrar och jag östgötaskogens längdskidåkningsspår. Förbaskat skojsigt! Efter att nu ha åkt längdskidor fler gånger än vad jag kan räkna till på en hand måste jag säga att det bara blir roligare och roligare! En vacker dag ska jag köra Vasaloppet. En vacker dag ska jag ta Nobelpris. En vacker dag är fossila bränslen historia!

2015-01-25 12.29.20

Exjobb vecka 3 – Fysik B strikes back!

Exjobbet är till för att knyta ihop säcken av kunskap från utbildningen. I veckan visade arbetet prov på att inte bara nyttja läran KTH har bidragit med, utan även toucha vid gymnasiekunskaper.

I den intensiva och spretiga jakten på prylar att köpa till reaktorsystemet (alla dessa komponenter från alla dessa leverantörer som har en gemensam faktor – grymt sega på att svara på frågor) pågår designen av reaktorn där den teoretiska jakten blir verklighet. Beroende på reaktorns storlek och flödeshastigheten kommer varje molekyl få en viss ”genomsnittsuppehållstid”. I alla skoluppgifter har alltid en av parametrarna varit låsta och de andra räknas ut därifrån. Nu är alla parametrar obestämda, och då får man vara extra brainstormande!

I veckan var det bland annat dags att positionera lampan i reaktorn. Tills det var det dags att återuppväcka vågrörelseläran från gymnasiets fysiklektioner. I bilden i nedan visas hur två lampors ljusintensitet vid botten på reaktorn och bildar en jämn nivå (den övre grafen). Coolt va?

lampplats

Den mest Groteska av torsdagar

Igår gjorde jag något förbaskat roligt. Min flickvän Lisa och jag var på Grotesco’s föreställning på Scalateatern efter ett besök på den fantastiska köttrestaurangen AG. Henrik Dorsin och Company bjöd på en tretimmars helvrickad och helfantastisk föreställning i liknande ordning som säsongerna som rullat på SVT. Gillar du deras sketcher är det ett hett tips att du besöker föreställningen under våren. Från KTH är du där på under halvtimmen med buss/tunnelbana eller fötter. Efter föreställningen kan du ta en buss som går hela vägen upp till studentmeckat Lappis. Det är vad jag kallar den perfekta staden att bo i som student – bara genom att gå över Valhallavägen är man i möjligheternas stad, och från möjligheternas stad är man bara Valhallavägen ifrån Campus!

2015-01-22 17.37.21

Best of kemiprogrammet

Kurstiden på KTH är historia sedan förra året. Efter att ha tuggat diverse kurser i drygt nio (!) terminer (ja, är det inte gigantiskt länge när man summerar det?) känns någon form av ”best of” inte mer än rätt. Här har ni dom – mina två favoritkurser efter en avklarad kurstid på kemiprogrammet!

Kemisk termodynamik: minns ni de där entalpiberäkningarna från gymnasiet? Typ om en reaktion är exoterm (avger värme) eller endoterm (kräver värme)? Kursen läses under andra året och lyfter dessa beräkningar till skyarna och grottar in sig i det kemiska energisystemet i en av utbildningens tyngsta och mest tidskrävande kurser. Termodynamik förklarar vad den kemiska drivkraften är för en reaktion att ske (tro mig, det finns mer än att höja och sänka temperaturen för att något ens ska ske och gå från just ämne A till just ämne B). I kursen lär man sig bland annat om det spännande begreppet entropi som behandlar hur ”oordningen” i kemiska system påverkar dess drivkraft för att reagera (knasigt men spännande, läs mer här). Man lär sig också om kemisk potential som bland annat förklarar omvänd osmos (läs mer här). Ämnet är gigantisk – termodynamiken förklarar kemin och kemin förklarar termodynamiken. Termodynamik i sig är ett verktyg som människan har kommit på för att kunna tolka kemin och få kemiska önskningar att gå i uppfyllelse.

Josiah_Willard_Gibbs_-from_MMS-
Termodynamiken präglas av gamla gubbar. Tunga gamla gubbar. Här har ni en av de tyngre. Josiah Willard Gibbs, killen som står bakom Gibbs fria energi och entropins betydelse för termodynamiken!

Reaktions- och Separationsteknik: Kursen läses under ett halvår i årskurs 3 och sprider läran om reaktordesign och utformning av separationsteknik. I reaktionstekniksdelen lär man sig att designa reaktorer för att få en önskad mängd reaktion att ske på en viss tid. Hur stor ska reaktorn vara? Hur länge ska något tillåtas vara i reaktorn, och vid vilken koncentration och temperatur?

Under separationstekniksdelen lär man sig om olika ”separationsmetoder”, alltså olika sätt att separera ämnen från varandra. I kemiska reaktioner får man ofta flera oönskade biprodukter som man vill separera från produkten. Exempel på tekniker är destillation, extraktion, absorption och kondensation. Man lär sig bland annat hur många ”reningssteg” man ska ha i processen, då kemiska jämvikter förhindrar all extraktion att ske i ett steg istället för kanske fem.
Separationsteknik finns idag i all typ av kemiindustri för att exempelvis rena sina utsläpp till luft och vatten baserat på företagets utsläppsrättigheter. Även detta hör till kemiteknikens värld och inte bara själva ”produktionskammaren”. Mitt exjobb är på sätt och vis en separationsteknik/reningsteknik där flyktiga organiska kolväten (VOCs – volatile organic compounds) ska separeras/brytas ned i luftströmmar, ett alternativ på teknik som förhoppningsvis blir ekonomiskt fördelaktigt för företaget så att de köper det nya guldet.

binary.php
Destillation – separationsprocessen där man separerar gasol från bensin från asfalt. Kemiska föreningar sorteras efter storlek och kokpunkt på liknande sätt som i figuren ovan. Men lite mer komplicerat såklart, men principen är som bilden illustrerar!

Dessa är nog mina absoluta favoritkurser nu när jag tänker tillbaka. Kanske för att de behandlar saker som jag just nu använder i mitt examensarbete. Under de första åren på skolan läser man ganska blandat av ”ren kemi”, kemiteknik (som Reaktions- och separationsteknik), och materialkemi (polymerlära). Därefter väljer man favoritgenre av de tre alternativen och gör sin master på det. Att räkna med kemi är vad som fick mig att välja en teknisk kemiutbildning. Kemiteknik visade sig passa som handen i handsken!

Att bo i en godispåse

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: att bo i Stockholm är som att bo i en godispåse. Det är inte frågan om det finns något ställe som har flipper, utan till VILKET ställe man ska gå! Det pirrar lika mycket varje gång i magen en liknande känsla upplevs efter en uppväxt i en mindre stad. Jag tror detta är en av de sakerna jag uppskattar mest med att studera och bo i Stockholm – friheten och möjligheterna att ständigt göra saker. Stockholm valde jag nog mest för att här fanns alla konserter, om jag tänker tillbaka några år till varför det blev just Stockholm. Här kan jag lätt stanna några år till. Än är man ung och taggad på livet i godispåsen – det handlar inte om det finns choklad eller inte, utan vilken chokladbit man vill käka just idag!

2015-01-18 00.16.31

Igår gjorde jag något jag inte gjort på alltför länge. Flipper med grabbarna grus! Under de första åren på KTH ägnades mycket tid och flipper. Då fanns det ett dussintals flipper på Campus att spendera sin studietid vid. Nu har det istället blivit en kvällsaktivitet på stadens biljardhallar. Igår provade vi Iron Man för första gången. Första intrycket var 4/5 silverkulor – ett händelserikt spel med många sätt att få multiball och en magnet under spelplanens mitten som fick kulan att bete sig konstigt över spelplanen!

Konsten att vinna över provmonstret

Nu har jag påbörjat min sista termin på KTH. För fem år sedan hade jag vid den här tiden på året precis börjat min sista termin på gymnasiet. Natur/natur på Platengymnasiet i Motala. Då låg gigantiska prov i fysik och matematik och lurade som vargar framåt maj. Nu ligger istället examensarbetet vid fötterna. Om projektarbetet man gjorde under motsvarande termin på gymnasiet kan nog examensarbetet räknas som högskolans/universitetets projektarbete. Version grande, såklart. Det är ju trots allt en hel termin som ska ägnas åt den.

Spännande nog finns det många likheter mellan denna termin och motsvarande under gymnasiet:
– Känslan av att man om några månader gör sitt utspring från skolan, att snart släppa allt bakom sig med en kunskapsväska packad för nya äventyr.
– Känslan av att man börjar bli rastlös på att ”stå och stampa” på den plats man tillbringat 3 eller 5 år, att man börjat bli klar med dessa vardagsrutiner (gymnasiestudier/högskolestudier) och vill påbörja något annat).
– Känslan av oro om vad som ska komma när terminen är slut. Då handlade det om vad jag ville plugga. Nu handlar det om med vad och vart man vill arbeta.

Ett tips till er alla som befinner sig i dessa känslor på något av landets gymnasieskolor – chillax!

Är du orolig över terminens prov? Det är bra, men låt det inte gå dig över huvudet. Att vara väl förberedd inför ett prov i vad som gåtts igenom i kursen (oavsett om det är KTH eller gymnasiet) är nummer ett. Nummer två är att aldrig sätta sig själv under kunskapen – ingenting är omöjligt, det tar bara olika lång tid att lära sig.

Är du brutalt skoltrött? Skapa nya visioner, dröm dig bort i vad som ska hända efter gymnasiet. Sök in till något som verkar kul, något du är intresserad av och ser ett mer långsiktigt intresse i. Du behöver inte tacka ja bara för att du får en plats – då öppnar en dörr men behöver inte gå in genom den.

Oavsett om det är KTH eller gymnasiet så upplever man en liknande känsla av ångest, oro, frustration, eufori och kärlek. Låt inte terminen besegra dig. Du är större än ditt projekt och dina monsterprov!

e449743c090f727d7988caa60f538ad4
I sagan vinner prinsen över draken. Det gör även du över dina monster till prov och projektarbete! Själv tänkte jag tampas med en 30 högskolepoängsbest till examensarbete. It’s time to slay that dragon!

Looks like we made it!

Trots att det är ett exjobb kvar innan civilingenjörsexamen kammas hem kan man ändå konstatera en sak – det ser ut som att vi tagit oss igenom KTH! Efter 4,5 års (!) slitande med kurser ser vi nu på riktigt ljuset i den långa tunneln. Snart är vi igenom. Den sista vägen är nedförsbacke!
2015-01-17 03.21.08

Igår samlades många från klassgänget av oss som började tillsammans år 2010 för att fira med skumpa och utgång. Det har varit en fantastisk resa. Förutom fina vänner har åren på KTH gett mycket i livsupplevelseväg – en termin i Australien och ett kandidatexamensarbete som visades upp för Obama. Någon måste ta över facklan när vi checkar ut i sommar, kanske är det du?

 

 

 

Exjobb vecka 2 – att hitta den perfekta lampan

Jakten på framtidens kemitekniska lösningar för hållbar utveckling fortsätter. Exjobbets första vecka bestod till stor del av att bara läsa på allt möjligt om vad idén grundar sig bakom tekniken för fotokatalytiska nedbrytning av organiska föreningar i luft. Det är minst sagt att komplext samspel av parameter, där t.ex. reglering av fukt, temperatur, flödeshastighet och katalysatormängd har ett stort inflytande på prestandan.

Nu är det dags att börja köpa in alla komponenter till systemet, allt från föreningarna som ska brytas ned, katalysator och sist men inte minst – lampan för att aktivera katalysatorn och dess aktivitet. Därför ägnade jag hela gårdagen åt att leta runt på nätet efter den perfekta lampan, samt ringa runt till olika leverantörer. Kanske låter det tråkigt, men det vare inte alls. Det är fantastiskt kul att få bygga ett eget system utifrån vad man tror är det bästa rent ekonomiskt och effektivt för processen. Lampan ska sättas i en reaktor och avgör hur mycket el som kommer behövas och hur stor reaktorn ska vara. Efter en dags letande ser det ut att bli något av den här modellen!

uvlamp

Nästa vecka fortsätter jakten på prylar på min inköpslista. Nu kör vi!

Reunion, födelsedagsfirande och quiz!

Efter mer än två veckor ifrån varandra var det i veckan dags för reunion med klasskamraterna! I konspiration mot en födelsedagsfirande i gänget ordnade hans amerikanska flickvän (som han förövrigt träffade under en utbytestermin) och kamraterna ett surprise-firande på Södermalm i veckan! I present fick han ett survival kit med svenska delikatesser inför sitt kommande exjobb på amerikansk mark!

2015-01-07 22.49.26-2
Trots att det bara gått ca två veckor sen vi senast sågs känns det som det var några månader sedan. Fantastiskt kul att vara på banan i vardagslivet igen. Nu vankas bannemej rutiner och after schools!