Sista dagen i parken

Imorgon börjar termin nio av tio. Konstigt. Som det ser ut nu har jag omedvetet skrivit min sista tenta. Terminens kurser utgörs nämligen av lab- och projektkurser samt en kurs som kan betas av på delprov. Jag tror det blir en mycket rolig och spännande termin. Terminens stora utmaning blir att hitta ett stadigt examensarbete, som den sista KTH-terminen kommer behandla.

Som sista dag på en långt och fint studieuppehåll/sommarlov/kalla-det-vad-vill-du besöktes Hagaparken för första gången. Ett riktigt najs ställe med grönområden, coola byggnader och idag även fint väder. Ett annat guldkorn i Stockholm, att man alltid ska slås av dom!

2014-08-31 16.19.04
Chilla i Engelska Parken i Hagaparken. På andra sidan vattnet har man Campus. In the distance men ändå imorgon

2014-08-31 16.24.34
Koppartälten i Hagaparken

2014-08-31 14.14.56-1
Mitt herrskap under dagens vistelse. Trevligt värre!

Poplördag

Det känns som sommaren har innehållit lite väl lite av Stockholm som storstadsliv. Må vara att man trots allt är en småstadspojke som flyttade till storstaden och inte riktigt ser vad som alltid finns där i den gigantiska godispåse av aktiviteter kallad Stockholm. I lördags blev det dock ändring på den saken. Min flickvän och jag besökte stadsfestivalen ”Popaganda” vid Skanstull på Södermalm, en festival jag hört mycket gott om man aldrig själv besökt. Sanningen är den att jag aldrig varit på en riktig stadsfestival, endast såna där tältfestivaler ute i ingenstans. Popaganda var helt klart kanon! På området för utomhusbadet till Eriksdalsbadet hade man pangat upp två scener och diverse mat- och dryckesstånd för en tvådagarsfestival. Lördagen var festivalens andra dag och bjöd på kanonväder. Vi såg Icona Pop, First Aid Kit, Kindness och Veronica Maggio. Jag som länge varit långhårig och insnöad på hårdrock har fått nya synfält. Jag kommer helt klart besöka Popaganda igen!

2014-08-30 21.53.26
Veronica Maggio när hon avslutade Popaganda igårkväll. Riktigt fett!

Time’s up, mottagningen

Två intensiva och fantastiskt roliga mottagningsveckor på KTH är förbi. Campus har varit fullsmockat av nyantagna studenter i ”nollesymboler”: hattar eller saker runt halsen som symboliserar att man är en av de nya. Varje sektion har sin egen ”nollesymbol” – kemi och bioteknik hade i år gula kepsar, industriell ekonomi hade fiskehattar, någon hade röda pannband osv. På samma sätt har olika grupper av mottagningsaktiva äldre KTH-studenter olika klädnader som på olika sätt visar vilken grupp de tillhör. Vissa har t-shirtar med visst motiv, vissa kör overall, solglasögon och stort skägg. Mottagningsveckorna är minst sagt annorlunda från hardcore studieveckor. Imorgon är nog allt detta borta och Campus präglas av skolväskor och studietaggade studenter. Efter dessa två veckor känner jag mig minst sagt taggad på att börja plugga igen, och påbörja mitt sista år på KTH. Minst sagt med gråten i halsen. Bäst att ge järnet!

2014-08-29 14.20.19
Under mottagning var jag lärare för nya studenter i introduktionskurser i kemi och matematik. Här skriver kemistudenterna matematikprov under full koncentration!

2014-08-29 17.44.29
Avslutningsceremoni på kemis mottagning i traditionell anda. Mer än vad bilden säger får ni inte av sammanhanget. Traditionen bör hållas hemlig. Det blir roligast så.

Den väntande terminen

Terminen som nu startar blir för mig en speciell termin. Det är dags för sista kursterminen i utbildningen, för till vår är det dags för examensarbete. Under terminen ska jag läsa fyra kurser med förhoppningsvis bara en tenta att skriva. En tenta kvar att skriva. Den sista tentan. På KTH. För min sista tenta ska jag vara klädd i kostym. För tänk va, att det enda är så nära nu trots att det är ett helt år kvar. Det blir minst sagt ett år med stor variation på studielivet. Tentor har för mig alltid setts som ett delmål på vägen. Nu väntar istället större fokus på projektkurser, och visst kan man väl säga att examensarbetet är en 30 hp:s projektkurs?

Under terminen ska jag läsa kurser i ”Transportprocesser”, ”Industriella Energiprocesser”, ”Experimentell Processdesign” och ”Processdesign för industri och samhälle”. Det blir spännande med stort praktiskt fokus i studierna. Om en vecka drar vi igång!

2014-08-18 11.03.20
Börjar återigen vänja mig vid att vandra upp för backen till KTH. Misstänker att det blir några fler rundor förbi de pampiga byggnaderna innan examen äro kommen. Man ska då inte ropa hej förrän man är över bron!

Halvtid mottagningen

Tänk va, att en av två mottagningsveckor redan är förbi. Är du nyantagen student misstänker jag att du har haft fullt upp med både studentaktiviteter och introduktionskurser. Så minns iaf jag Mottagningen, som en tid då jag lärde känna många av framtida studiekamrater och fick vara lite ”wild and crazy” innan terminen drog igång på allvar. Lite ”wild and crazy” blev det också igår, då jag var på maskerad med mina kurskamrater/lärarkollegor under mottagningen. Även som äldre student kan man kalasa lite under mottagningen. Imorgon drar vi igång med andra och sista mottagningsveckan innan terminen tuffar igång. Får se om jag kommer utklädd till häxa till lektionen imorn.

2014-08-23 18.41.14

Fullt mottagningsös!

Campus är sig likt, så när som på mottagningen såklart. Under mottagningen är det fullt ös med fösare, nyantagna studenter i lustiga klädnader/hattar/symboler, och annat mottagningsrelaterat som dekorerar det som om två veckor är ren studiemiljö. Själv har jag burit vit skjorta och gul slips. Så gör vi ”preppisar” under kemisektionens mottagning, vi som agerar lärare i introduktionskurser i kemi och matematik som nya studenter har möjlighet att läsa. En repetition av gymnasiekunskaper samt ett sätt att försöka lägga alla studenter på liknande kunskapsbasis efter att ha pluggat på olika gymnasier och/eller för olika länge sedan. Lärarrollen är rolig att anta, både i kemi och matte. Under mina år på KTH har jag varit ”preppis” en gång tidigare, samt varit övningsassistent i två matematikkurser för förstaårseleverna på Datateknik. Jäkligt skoj, och ett bra sätt att relatera tillbaka till sina studier när grundläggande mattekurser är avbockade.

Nästa vecka kör vi andra och sista veckan under mottagningen, med fem av totalt nio lektioner kvar samt två prov. Ett tips till alla nyantagna studenter är att ge sig fan på att klara dessa kurser oavsett hur svåra/stressiga/”det-finns-så-himla-mycket-annat-roligt-att-göra-på-KTH” de upplevs, är de en bra uppvärmning för framtida studier som på allvar börjar den 1 september. Men nu – trevlig helg!

2014-08-22 13.18.03
Preppisar innan dagens övning i matematik!

Första dagen av många

Tjenixen fellow KTH-syskon. Kanske var idag dagen då du hade din första kontakt med KTH i form av besök i stadshuset följt av kårhuset? Hade du roligt? Imorgon börjar officiellt mottagningen med två veckors spektakel på Campus. Det kommer bli mycket roligt, både för er och för studenter som engagerar sig i Mottagningen. Jag kommer med elva andra kemi- och bioteknikstudenter undervisa er kemi- och bioteknikstudenter i matematik/kemi som uppvärmningsintrokurser under mottagningsveckorna. För detta krävdes lite planering, något som jag har ägnat helgen åt tillsammans med de andra i gänget. I Enköping. Där har jag aldrig varit förut, fint ställe minsann. Imorgon brakar det loss, två veckors kalas och helt nya vindar gentemot sommarjobbstiderna. Det vänder snabbt i hockey och i skallen. Imorgon vaknar vi upp till den första dagen på KTH, ser med nyfikenhet på det guldiga KTH-märket på borggårdens vägg och tänker ”nu jävlar ska jag visa dig vad jag går för!”

2013-01-09 19.50.09
Med ny termin kommer polarna tillbaka från utlandsstudier. Ikväll hängde jag med polaren på bild som varit ett år i Tyskland. Snart kommer två till tillbaka från Singapore respektive Texas. Det är najs att vara masterstudent på KTH minsann!

Back to KTH!!!

Jominsann. Nu är årets sommarjobb avbetat. Det har varit förbaskat roligt, hela vägen in i det sista. Sista veckan kändes lite som tentaperioden – den tiden man kanske jobbar som allra mest och under smått stress med en eller två svettdroppar på nedgång för pannan. Najs.

I nästa vecka drar mottagningen igång. Då är det dags för ett dussin kemi- och bioteknikstudenter inkl. mig att undervisa nyanlända kemi- och bioteknikstudenter i kemi och matematik. Så påbörjas mitt sista år på KTH (måste maxa allt, sista chansen liksom). Är du nyanländ student och taggad på mottagningen?

I onsdags hölls en liten ”tagga till-gasque” på kårhuset för mottagningsaktiva studenter på KTH. Mycket nöje med mycket folk. För det är väldigt många som engagerar sig kring mottagningen, något som du som nyanländ student säkert kommer märka. Kom ihåg att alla som deltar i mottagningen gör det för er nyanlända, för att ni ska få en så bra start som möjligt med så mycket roligt som möjligt. Efter denna kväll är vi själva smått avfestade och kan låta er njuta av allt innanför KTHs murar. Ses på måndag!

2014-08-13 21.20.47-1
Fintröjan på

2014-08-13 22.03.35
Sittning!

Mottagning, upprop och inskrivning

På måndag drar den fantastiska Mottagningen igång. En tvåveckorsperiod fullspäckad av aktiviteter arrangerade av din kommande sektion (säg Kemisektionen om du kommit in på Kemi/Bioteknik) och KTH. Mottagningen startar med upprop, något du måste närvara vid för att behålla din plats på din utbildning. Mer om denna kan du läsa här. GLÖM INTE BORT UPPROPET! Kom ihåg att inskrivningen också är obligatorisk, något som sker vid terminsstart efter mottagningen. Upprop och inskrivning är inte samma sak.

Mottagningen är en fantastisk tid som du som nyanländ student kommer ha mycket roligt under samt dra stor nytta av för framtida studier. Här har du två veckor på dig att lära känna dina nya klasskamrater och bekanta dig med Campus, studentlivet, studierna och allt som kan behövas för att optimera skolstarten och studietiden.  Under Mottagningen kommer faddrar visa dig runt och hjälpa dig in i KTH-livet. Kom ihåg att dessa äldre studenter (faddrarna) deltar i Mottagningen för er och finns där för att hjälpa er, svara på alla möjliga frågor. Faddrarna ser mycket framemot att träffa er och att hjälpa er. Glöm inte bort detta när du anländer till KTH!
Var heller inte rädd för att prata med andra nyanlända studenter. Ni är alla i samma sits och tänker troligtvis i samma banor inför skolstarten oavsett vad ansiktsuttryck må säga. Var dig själv och prata med dina nya klasskamrater, det är en god väg att starta nya vänskaper.

Mer info om just din sektions mottagning tror jag du finner på din sektions hemsida alt. i information du fått hem eller via e-post. Klicka här för att komma till lämplig Google-sökning finner ni här för att komma till lämplig Google-sökning på information som kan gälla dig för Mottagningen. Allmän info om mottagningen på KTH finner du här.

Innan Mottagningen hålls en mottagning i Stadshuset, ni vet huset där Nobelfesten hålls och där Jönssonligan hänger i klocktornet. I Blå Salen i Stadshuset hålls på söndag, alltså 17 augusti, kl 14 en mottagning där bl.a. rektorn håller tal och studentorkester spelar. Här kommer du träffa några av dina nya kursare och dina faddrar. Kom ihåg att Diplomeringen för civilingenjörsexamen (dvs KTH:s ”studenten”) sker i Stadshuset. Det är alltså väldigt coolt att både få sin första och sista KTH-upplevelse på samma plats. Mer om mottagningen i Stadshuset på söndag kan du läsa här.

Ladda upp batterierna ordentligt inför Mottagningen och den nya livseran som startar med KTH. Snart smäller den stora raketen!

stadshuset
Här är en bild på Stadshuset. Dra dit på söndag, jag hade väldigt skoj under min vistelse där dagen före uppropet!

Fyra år i Stockis

För fyra år sedan hade jag bott fem nätter i mitt studentkorridorsrum. Jag hade precis flyttat till Stockholm från Motala för att stadga mig i huvudstaden innan Mottagningen och fem år på KTH drog igång. Jag hade extrem tur att få ett förstahandskontrakt på ett studentkorridorsrum på Gärdet, allt tack vare att jag redan samlat ködagar i två år under gymnasiet och innan SSSB gjorde det omöjligt att samla många ködagar innan man är kårmedlem.

Att precis ha flyttat till Stockholm var väldigt spännande – flytta hemifrån, komma till ny stad, känns på nya rutiner, lära känna nya människor. Många, eller nästan alla, av kompisarna jag tidigt lärde känna var under mottagningen på KTH. Kompisar som jag kom att både plugga och dricka öl med. En ypperlig kombo av vänskap. För er som nyss kommit/snart kommer till Stockholm önskar jag er all lycka och välgång. Ett tips att ha med i ryggsäcken – våga. Tveka inte. Våga snacka med folk, alla är i samma sits som nyankomna till KTH. Var dig själv och njut in skolstarten!

Om du har några frågor om studentlivet, Stockholm eller KTH, passa på att kontakta ”Fråga en KTH-student” här. Har du direkta frågor om utbildningen, kontakta
Central Studievägledning och Antagning här. Om en vecka drar mottagningen igång. Taggarååå!!!!

IMG_1006
I Stockholm kan allting hända. Här, sommaren 2012, blev jag överfallen av en ekorre på Skansen.