Fyrverkeri på klassiskt vis

I veckan hölls något mycket häftigt på KTH, något som hålls varje år och som alltid är lika mäktigt – KTH:s fyrverkerikonsert. En orkester spelar ett stadigt stycke klassisk musik inne på Borggården samtidigt som ett maffigt fyrverkeri förgyller den mörka himlen bakom orkestern. Jag har sett spektaklet två gånger nu och det är minsann astufft. Fyrverkerikonsert var inget jag hört talas om innan jag började på KTH, men är definitivt något jag kommer gå på även när examen är tagen och Campus är historia. Vem som helst får nämligen gå hit – gratis. Här nedan finns en film från förra årets runda, den som jag missade under utbytesterminen. Börja kolla från 23:10 om ni vill se fyrverkerierna spraka direkt. Annars är tipset att ni inte kollar på den och går på föreställningen om exakt ett år. Vissa saker är bäst som överraskning!

10665199_10204821404757867_4273518168001215536_n
Här är en bild från årets runda av fyrverkerikonserten.

Valdag Lappis latstyle

Idag är inte vilken dag som helst. Idag är det valdag! Hoppas du myndiga människa har tagit dig i skinnet och lagt din lapp i lådan. Misstänker att du fick vandra några fler meter än vad Lappis-studenterna idag behövde göra. Som skriven på Lappkärrsberget får man nämligen rösta i det lilla bibliotek som ligger bland studenthusen, typ 100 meter från huset där jag bor. Studenter sägs ofta vara lata, men det är inte alltid lätt att inte vara lat.

2014-09-14 14.20.07
Rösta på Campus Lappis=lyx!

lappis
Se bara hur perfekt belägen vallokalen (markerad röd) ligger på Lappis. Alla hus i bild tillhör Lappis med studentlägenheter i cirkeln till höger och resterande hus som studentkorridorer. Ibland är det bra att va student minsann!

Rockhelg!

Det är bara helg en gång i veckan. Desto mer sällan står Grimner på scenen. I helgen var det däremot dags igen, dags att sätta sig på tåget till orten X i landet för att samlas med grabbarna grus, gå upp på en scen och ge järnet. Igår spelade vi i Vedum på Västgötaslätten, på en tillställning vid namn ”Blood and Meat Fest at the Gates of Hell”. Fruktansvärt skojsigt. En timme på scenen var helt klart värt flänget och en 28 timmars frånvaro från storstan. Kniven i magen kommer dock med det prov som jag har klockan åtta imorgon. Det går om man vill, med vetskap om godisbitar som livespelningar är det värt att inte behöva kötta in plugget dagarna precis innan provet!

2014-09-14 00.35.16-1
Som huvudakt under kvällen spelade ett Eddie Meduza-coverband med Eddie Meduzas son på sång. Västergötland i sitt esse!

Livet i transportprocesser

Tjabba tjena hallå! Allt bra eller?
Skolan har redan fått igång stressen och ångesten inom mig. Inte ens två veckor in på terminen är förbi. Inte bra. Denna period läser jag en kurs i Transportprocesser, dvs överföring av massa, värme och impuls mellan olika medium. Man skulle kunna likna det vid hur många av naturens fysikaliska lagar utspelar sig och varför saker ter sig som de gör. Alla vet att när man lägger en tepåse i vatten så börjar vattnet bli brunare runt tepåsen och diffunderar ut till en jämn brun färg i hela koppen. Om man rör om när detta sker så ser man inte detta fenomen eftersom man tvingar vätskan till omblandning, inte sant? Istället har då hela koppens innehåll samma färg. En spännande analogi till detta är när man värmer mjölk. Mjölk har ju en tendens att brännas om man inte rör runt, dvs blandar om värmen i kastrullen. Ser ni det analoga mellan överföring av massa (te i vatten) och värme (uppvärmning av mjölk)? Coolt som fän!

Mer om fantastiska transportprocesser kan ni läsa här.

Parallellt med denna kurs läser jag en kurs där man ska designa ett projekt på labbskala, dvs konstruera ett eget system på labbet som man utför diverse tester på. Denna vecka har det köttats litteratur innan det i nästa vecka är det att börja bygga på labbet. Mer om det får ni se här – for sure!

flömek
I transportprocesser ingår även ett kapitel som fokuserar mer på flödesmekanik. Har ni tänkt på hur t.ex. luft rör sig runt en bil när bilen åker alternativt att vinden är stark och bilen står stilla? Formen på bilen avgör hur luften rör sig runt bilen. Och tro det eller ej – luften förlorar energi på motståndet som bilens form orsakar

Studieteknikstips från en äldre

Åter en gång vill jag passa på att välkomna alla nya studenter till KTH! Hoppas er förstavecka i studierna har varit uthärdlig och att stressen varit uthärdlig och att allt inte är en chock. Som teknolog med fyra KTH-år i ryggen tänkte jag dela med mig av lite studieteknikstips för att underlätta er start av fantastiska år på KTH:

- Fokusera på vad som gås igenom på föreläsningar, övningar, seminarier etc. Ofta (typ alltid) består tentan av moment som man gått igenom i undervisningen.- Ligg i fas och gör seminarier, kontrollskrivningar och annat som ingår i kursen. Skriv/gör dom oavsett hur bra/dåligt det känns innan, man har inget att förlora på det!
- Kolla på gamla tentor under kursens gång för att se hur du lär dig nya saker och vilken kunskapsnivå som man möter på tentan.
- Plugga med andra och diskutera kursmaterialet. Olika personer har olika lätt för olika saker, och tillsammans kan man lära varandra och hålla en skön laganda genom kursen. Man blir taggad av att plugga med andra som är taggade.
- Glöm inte bort dig själv! Se till att äta bra och träna så att du håller dig frisk. Man måste vara pigg i huvudet när man pluggar, annars tar det mycket längre tid att lära sig nya saker.

Kurslitteratur kan man köpa/sälja begagnat på www.kthbok.com. Ett väldigt bra sätt att införskaffa kurslitteratur till en mindre peng!

Se till att ”respektera kursen” och göra vad som krävs. Har du svårt att motivera dig så försök se hur kursens innehåll speglas i vardagen genom diverse googlingar. Det blir sjukt mycket roligare då!

Have fun på KTH och ta hand om dig och dina studier!

2014-08-18 11.03.28
Varje gång jag anländer till KTH brukar jag kolla på KTH-emblemet och tänka ”Idag ska jag visa det här stället vad jag går för!”. Du får gärna härma mig, det är effektivt och funkar (vetenskapligt bekräftat)

Luftinstrument tröstar

Back in Stockholm. En kalasfin helg i barndomens Motala. Helgen har ägnats åt hemmachill, rep med bandet och reunion med gamla godingar. Som ni kanske vet spelar jag trummor i ett astufft vikingametalband vid namn ”Grimner”. Eftersom att vi nästa helg har en spelning i Västergötland var det nu dags att gå igenom låtlistan efter ett sommaruppehåll. Varje gång jag spelar trummor slås jag av hur mycket jag saknar trummandet i det vardagliga livet i storstan. Kruxet med trummor är att de är just trummor och tar upp fler kvadratmeter än vad en student har plats för. Därför har jag investerat i ett så kallat ”lufttrumset” som man kan spela vart man vill och det tar inte mer plats än svängrum för armarna. Det enda som saknas är responsen av trumslaget och akustiken som vanligtvis följer. Visst finns det teoretiskt en möjlighet att ta med sig trumsetet till Stockholm, men det skulle innebära att uppoffra bandet, något jag inte vill göra. Trumsetet har jag haft sen jag var sju, och med en av bandmedlemmarna har jag spelat sen jag var tio. Det finns en nostalgisk kärlek som betyder mer än ett flyttlass. Får nog fortsätta med lufttrumsetet ett tag till, det äre värt!

2014-06-15 14.47.34
In the replokal i en annan del av Schweden. I love being skinnplågare.

Börja plugga för katten

Dear semester 9. I survived first week. Det känns alltid märkligt i övergångsperioden mellan typ sommarlov och skoltermin. Första veckan är man sådär klassiskt rostig och trög. Det märks inte minst med koncentrationen som ska hållas under 2*45 min under föreläsningar, de sidor som ska läsas i boken och de uppgifter som ska räknas med diverse formler. Jag brukar alltid försöka rivstarta, liksom ge sig själv en smäll med att komma tillbaka i rutinerna. Ofta funkar det, man får inte tänka på hur tung omställningen ”egentligen är”. Förhoppningsvis är man riktigt på banan igen innan första provet går av stapeln, annars blire jobbigt. Men NU är det helg, så mycket helg att jag stuckit hem till barndomens Motala. Allt för katten, min livskamrat som fick stanna kvar i Östergötland. På måndag är det dags för att gå upp i ringen mot Transportprocesser-kursen igen. Jag planerar att åstadkomma en så kallad ”knock out”.

2014-08-01 20.14.34

Pang på käftsmällen

Skolan har tagit fart igen. Efter bara en föreläsning. Idag hade jag terminens första föreläsning, och det höll på att börja mindre bra. Jag försov mig nästan och fick akuta mig igenom de viktigaste morgonrutinerna för att hinna till föreläsningen kl 8:15. Där väntade en käftsmällsföreläsning som fick studenten i mig att vakna till på nytt. Resten av dagen spenderades åt att läsa kursboken för vad som gicks igenom på föreläsningen, och nu känner jag mig sådär lagom pigg i skallen efter första dagens rush. Längesen sov jag såhär gott som jag nu kommer göra, efter första dagen i skolan. Hur ska detta gå?

2014-09-02 14.45.37
Anteckningar från dagens föreläsningen och terminens första. Det ni beskådar är gränsskiktsteori, något ni kan läsa mer om här.

Sista dagen i parken

Imorgon börjar termin nio av tio. Konstigt. Som det ser ut nu har jag omedvetet skrivit min sista tenta. Terminens kurser utgörs nämligen av lab- och projektkurser samt en kurs som kan betas av på delprov. Jag tror det blir en mycket rolig och spännande termin. Terminens stora utmaning blir att hitta ett stadigt examensarbete, som den sista KTH-terminen kommer behandla.

Som sista dag på en långt och fint studieuppehåll/sommarlov/kalla-det-vad-vill-du besöktes Hagaparken för första gången. Ett riktigt najs ställe med grönområden, coola byggnader och idag även fint väder. Ett annat guldkorn i Stockholm, att man alltid ska slås av dom!

2014-08-31 16.19.04
Chilla i Engelska Parken i Hagaparken. På andra sidan vattnet har man Campus. In the distance men ändå imorgon

2014-08-31 16.24.34
Koppartälten i Hagaparken

2014-08-31 14.14.56-1
Mitt herrskap under dagens vistelse. Trevligt värre!

Poplördag

Det känns som sommaren har innehållit lite väl lite av Stockholm som storstadsliv. Må vara att man trots allt är en småstadspojke som flyttade till storstaden och inte riktigt ser vad som alltid finns där i den gigantiska godispåse av aktiviteter kallad Stockholm. I lördags blev det dock ändring på den saken. Min flickvän och jag besökte stadsfestivalen ”Popaganda” vid Skanstull på Södermalm, en festival jag hört mycket gott om man aldrig själv besökt. Sanningen är den att jag aldrig varit på en riktig stadsfestival, endast såna där tältfestivaler ute i ingenstans. Popaganda var helt klart kanon! På området för utomhusbadet till Eriksdalsbadet hade man pangat upp två scener och diverse mat- och dryckesstånd för en tvådagarsfestival. Lördagen var festivalens andra dag och bjöd på kanonväder. Vi såg Icona Pop, First Aid Kit, Kindness och Veronica Maggio. Jag som länge varit långhårig och insnöad på hårdrock har fått nya synfält. Jag kommer helt klart besöka Popaganda igen!

2014-08-30 21.53.26
Veronica Maggio när hon avslutade Popaganda igårkväll. Riktigt fett!