Hur ska man veta vad för program man ska söka?

Ja, lätt är det inte. Det tror jag inte det är för någon. För egen räkning visste jag att jag ville fortsätta studera tekniskt efter gymnasiet eftersom naturämnenas tekniska tillämpningar stod högt på listan. KTH verkade vara en seriös skola med hög rang, många utbildningsprogram och en fin placering mitt i huvudstaden med alla stadsmöjligheter som ingick i paketet. För mig stod det klart att det skulle bli KTH innan jag bestämde mig för att söka in på Teknisk Kemi. Vad fick mig att välja program?

Mitt favoritämne. Att räkna med kemi var bland det roligast under gymnasietiden. Kemi var ett ämne som man kunde räkna på och direkt se resultat i den laborativa studien. Jag lät mitt intresse gå före ”på vilket program man tjänar mest pengar”, ”utbildningsprogram med högst rang”, ”söka det program som passar ens betygssnitt bäst” och annat opersonligt. Jag tror på att man ska följa sina intressen och vad man tycker är roligast. Tänk att du inriktar dig på ett område som du åtminstone kommer tillbringa fem år med (studietiden). Om du ska kunna ta dig igenom det måste du tycka det är roligt. Varför skulle man välja en maträtt från menyn som man inte tror man kommer gilla? Och sanningen är – valet är en chansning. Välj utbildning som en maträtt på menyn i tron om att den passar dig bäst. Det är inte förrän man första gången smakar spaghetti och köttfärssås som man vet om man gillar det eller inte. Det finns alltid en väg tillbaka – sålänge du söker och går på din instinkt så är du något på lur!

Healthy-food
Vad ser godast ut? Välj det programmet och prova på genom att börja! LYCKA TILL!

Äntligen lugn

Natten till lördag sov jag tolv timmar i sträck. Det var längesen jag sov tolv timmar i sträck. Mestadels för att jag har haft sjukt mycket att göra – både i skolan och privat. De tre tidigare helgerna har det flängts runt för spelning med bandet, släktträff och påskfirande. Nu väntade två dygn i chillens tecken. Vad passar då inte bättre än en fyra timmars vistelse i solen på en promenad distans megasus? Denna gång stod Södertälje på schemat med promenad längs vattnet. Lite som Stockholms skärgård men inne i landet
2015-04-11 14.46.14
Se så fint! Och detta ligger bara 45 min med pendel från Stockholm Central.

2015-04-11 16.00.13
Mitt i det idylliska ligger den gigantiska kemifabriken AstraZeneca Snäckviken. Dit far ganska många bland annat kemiingenjörer efter avslutad examen. Att jobba där vid vattnet skulle inte vara helt fel, eller hur?

Exjobb vecka 13 – it’s alive!

ÄNTLIGEN! Äntligen är min experimentella uppsättning komplett för att utvärdera olika fotokatalysatorers prestanda för att bryta ned den illaluktande föreningen acetaldehyd! I onsdags och torsdags gav jag järnet med att mecka med skruvande, lyftande, läcktestande, tätande, isolerande, kalibrering av mätinstrument etc. Nu sitter den äntligen ihop och en första preliminär körning gjordes i fredags eftermiddag!

2015-04-10 16.09.36-1
Här har ni det – mitt mästerverk! Den silvriga ormen är min flödesledning isolerad med isolering och aluminiumfolie! Från vänster kommer luft ut från bakre väggen för att fuktas upp, värmas upp och blandas med acetaldehyd innan den förs in i reaktorn för nedbrytning av acetaldehyd (se bilden nedan).

2015-04-10 16.09.43
Här har ni reaktorn – min egendesignade pryl för exjobbet! Det neonblåa är små lysrör (typ 1 dm) som tillsammans med en fotokatalysator bryter ned acetaldehyd som kommer in på översidan genom den silvriga korven. På reaktorns undersida kommer utflödet för reaktorn där reaktorns prestanda utvärderas med hur mycket som har brutits ned beroende av temperatur, flödeshastighet, koncentration av acetaldehyd och dylikt! Imorgon fortsätter projektet – nu med utvärdering av den framtida reningstekniken av illaluktande föreningar från industriella luftutsläpp! Ciao!

Vad kan du åstadkomma med en civilingenjörsutbildning?

Oavsett vilken civilingenjörsinriktning du väljer för dina studier kommer du att ha en hel del gemensamt rent arbetsuppgiftsmässigt som civilingenjörer från andra program – lösa framtidens tekniska problem och föra vetenskap in i tekniska applikationer. Allt du ser runtomkring dig som har med något tekniskt att göra kan jag nästan garantera att en ingenjör varit inblandad i. Det kan vara allt från att konstruera broar, uppfinna/utveckla smartphone, komma på nya bränslen till framtidens bilar, bygga rymdfarkoster – allt är ingenjörskonst! Under din utbildning på KTH får du inte bara en bra verktygslåda i fråga om kunskap för att lösa framtida problem – du får även ett analytiskt problemlösningstänkande som du kommer ha stor nytta av i vad du än jobbar med som nyutexaminerad ingenjör. Många äldre jag har träffat som pluggat på KTH nämner just detta – att det är mer ett problemlösartänk man får med sig än specifik kunskap. Ditt civilingenjörsdiplom visar således inte bara att du bär på dyrbar kunskap utan även att du är en grym problemlösare med lätt för att lära dig nya saker!

Petroleum-Engineer
Här är två petroleumingenjörer vid oljepumpen

Engineering-pictures-13
En farkostteknikingenjör som konstruerar modell av ett större flygplan

cheundergradlab
En väldigt taggad kemiingenjör som beskådar den gröna vätskan

Långhelg, underbara långhelg

Ledigheten kunde inte ha kommit lämpligare i tiden. Framåt slutet på förra veckan kände jag hur hjärnan började göra uppror och kräva ledighet. Att göra exjobb är stundtals väldigt mentalt påfrestande då man ensam ger sig ut på obeprövad kunskapsmark under en längre tid. Med detta kommer både dalar och berg, framsteg och bakåtsteg. Överlag är det fruktansvärt roligt, och man kan därmed lätt gå lite väl hårt in på uppgiften utan att riktigt se det i stunden. I helgen har det chillats något så fruktansvärt med besök i hemstaden, friska luften och brunch style grande!

2015-04-04 11.32.26
Bättre avkoppling än ett besök i naturen finns kanske inte. I helgen besöktes Tivedens Nationalpark vid Vättern! En riktig höjdare till trollskog, se bara bilderna nedan

2015-04-04 12.27.06

2015-04-04 11.57.14

2015-04-04 12.38.56

2015-04-06 11.42.04
Brunch när den är som bäst. Nu är både det mentala och fysiska batteriet redo för andra halvlek i examensarbetet!

En kväll i vitlökens tecken

I Stockholms finns mycket tuffa ställen att besöka när man inte pluggar. I onsdags kväll besökte mina vänner och jag ett ställe på Södermalm där man kan äta och dricka saker med vitlök i(!). Jag har länge gått och spanat på stället men fick här ett ypperligt tillfälle att prova en vitlöksburgare.

2015-04-01 19.24.41-1
Grabbarna är redo att få en andedräkt utan dess like

2015-04-01 19.24.57
Dansk pose, enligt danske utbytesstudent Anders!

2015-04-01 19.25.07
Här har ni den – vitlöksburgaren på ”Garlic and Shots”! Friterad vitlök bland pommesen ger Garlic Fries. Helt klart värt ett besök!

2015-04-01 21.15.36
Efteråt gick vi till fantastiska Ugglan för att spela Fuzzball (fotbollsspelet i bild), hockeyspel och dart!

Exjobb vecka 12 – värmeöverföring

Antingen är det jag som är sjukt tidsoptimistisk, eller så tar det bara fruktansvärt mycket tid. Ännu är inte systemet komplett fungerande, pga små skitsaker som sker och tar mer tid än man tror att lösa. I veckan lyckades jag dessutom med det fantastiska dilemmat att smälta mina plasttuber till rör. För att förklara detta presenterar jag först begreppet ”värmeväxling”. Värmeväxling bygger på överföring av värme från ett varmare medium till ett kallare, likt i bilden nedan.

vvx

I min process hettar jag upp plasttuben till rör för att hetta upp luftflödet i slangen. Så länge som slangen värms upp och luften flödar i slangen kommer värme att överföras till luften och hålla allt fint rullande. Om man stänger av luftflödet i slangen så ackumuleras allt värme i plastslangen för att sedan sorgligt tvinga den att nå sin smälttemperatur. Precis detta hände i veckan och bidrar till några dagars förskjutning i arbetsproceduren för att fixa nya slangar. I väntan på att leveranstiden ska göra sitt filar jag på framtidens miljölösning och tar med mig denna dyrbara kunskap in i framtiden.

Högskolans skillnader, plus och minus mot gymnasiet

Att börja på högskola innebär en del större förändringar i studiestrukturen från gymnasiet:

– En av de större förändringarna är att man på högskola läser färre kurser mer intensivt. På sin höjd kommer man upp i ca 3 kurser som man läser parallellt under 8 studieveckor.

– Varje termin är uppdelad i två studieperioder. Varje studieperiod avslutas med en ”tentavecka” där lektionssalarna omvandlas till tentasalar. På lördagen varje studieperiod hålls den klassiska tentapuben där sektionspubar och kårhuset öppnar upp för ett firande utan dess like. (Detta gäller för högskolor men inte universitet där alla program inte nödvändigtvis tenterar sina kurser under samma perioder eftersom kurserna läser med olika fart och är olika långa)

– På högskolan är du din egen chef över dina studier och har ingen lärare som kommer till dig och säger vad just du behöver göra för att klara dina studier. Sällan är lektioner obligatoriska och du kan läsa hemifrån. Med det sagt har du på högskolan ett eget ansvar för att lära dig kurslitteraturen och har inga typiska hemläxor i räkneuppgifter eller läsning. Detta gör att relationen mellan lärare och elev är betydligt mer vag än på gymnasiet – nu är man kanske 100 pers på en föreläsning jämfört med gymnasieklassens 20 pers.

high-school-vs-university-3-638

Personligen tycker jag att högskolestudier är roligare än gymnasiestudier. Eftersom man har färre kurser att studera åt gången (minns att jag någon gång under gymnasiet läste nio kurser samtidigt) är det lättare att sätta sig in i ämnena på riktigt, fördjupa sig och verkligen ge sig tiden att knäcka de stora gåtorna som under gymnasiet kändes så tidskrävande och dränkta av andra kurser. Högskolan i sig är en egen liten värld som man nog inte riktigt kan föreställa sig helt autentiskt innan man har kommit in i livet. Man får helt enkelt se högskolestudier mer som ett heltidsarbete och ibland kanske lite mer/mindre än det.

På KTH har man mycket schemalagd undervisning. I exempelvis matematikkurserna som jag tror alla utbildningar läser bygger upplägget på föreläsningar med teorigenomgång och övningar där teorin tillämpas i form av uppgifter på tavlan. Man har hela tiden saker att göra, och att läsa minst två kurser åt gången gör det väldigt skönt att själv välja om man ska plugga ämne A eller ämne B idag eller imorgon. Tröttnar man lite på det ena alternativt kör fast kan man snabbt skifta till det andra ämnet för att låta kunskapen sjunka in.

På högskolan får man inte låna kurslitteratur på samma sätt som gymnasiet. Här köper man egna böcker alternativt lånar från äldre studenter. Det finns bra nätverk på KTH för att köpa och sälja begagnade böcker. Och med tanke på att det är mycket schemalagd undervisning blir det sällan många böcker litteratur per kurs. Mattekurserna snittar på en teoribok och en övningsbok. Inte mycket värre än gymnasieluntan.

Livet på högskolan sätter studenten mycket mer i fokus. Det finns till och med restauranger och fik på Campus nära studiemiljön. Det är lätt att ta sig upp till kursledningen för att ställa frågor, man känner sig tilltrodd och respekterad.


 

15 april närmar sig – vad ska jag bli när jag blir stor?

Den ständiga frågan som följt med många av oss sedan vi lärde oss att gå. Ett definitivt svar är omöjligt att ge. Till och med nu i sluttampen på fem års studier på KTH. Jag tror att utbildning och livsöden spelar på livsstil och vilka val man gör i livet. Genom att välja att studera ett ämne betyder det att du mer eller mindre skärmar av andra möjligheter utifrån den stig du väljer att ta. Glöm dock aldrig bort att det alltid går att gå tillbaka och påbörja en ny bana. Magkänsla i kombination med hjärta och lite hjärna är en perfekt treenighet för att gå en väg som troligen passar en någorlunda bra. Efter mina fem år på KTH vet jag fortfarande inte säkert vad jag vill att det ska bli av mig. Dock vet jag att jag under min studietid har blivit en grym problemlösare med ett analytiska och tekniska sätt att ta mig igenom utmaningar och problem. Kemi och matematik var valen till att jag valde just kemiteknik, och de är ämnen jag fått bli ännu bättre kompis med under studietiden.

Mitt bästa tips är att välja det som känns bäst för stunden och dina intressen och låta tiden ha sin gång. ”What we are we become” är ett ganska bra ordspråk som passar i många situationer. En statsminister börjar nödvändigtvis inte med politik för att bli statsminister utan för att få leva ut sitt intresse för politik.

2015-03-23 17.50.57Ett annat exempel är mitt band  och vad som blivit av ett musikaliskt intresse. Gör man bara det man tycker är roligt så kommer ens öde styra en till roliga platser. Om det inte hade varit för att jag började spela trummor som sjuåring hade jag förmodligen inte spenderat förra helgens lördagkväll i en källarlokal i Köpenhamn för att spela vikingmetal. Det ena ger det andra – följ passionen!

Stockholms smultronställen

Med solen kommer uteliv och kringvandrandet i Stockholms stad. Under mina år i Stockholm (KTH-tiden) har jag lyckats hitta ett par riktigt schysta platser jag vill dela med mig av. Låt mig presentera min egen lista av Stockholms Smultronställen

1. Mosebacke torg
Mosebacke_torg_2010
Uppför backen från Slussen på Södermalm ligger det mysiga Mosebacke Torg. Varje gång jag kommer dit så tänker jag att Cornelis Vreeswijk sitter och spelar gitarr i parken pga dess trubadurvänliga miljö. Torget i sig är inte speciellt stort men helt klart värt ett besök en fin sommardag!

mosebacke
Något annat som är kanon med Mosebacke är uteserveringen med utsikt över Stockholm. Det finns få platser i Stockholm som knäcker Mosebacke i kombinationen av utsikt och ölservering en solig dag i maj-september.

2. Gamla stan – Flyt
flyt
På södra sidan av Gamla Stan finns under sommartiden en båt/flotte vid namn Flyt. Där kan man gå för en öl alt mat och njuta av hur flotten (den med vitt staket på bilden) guppar i takt med vågorna med utsikt över Gamla Stan och Södermalm. Perfekt ställe för en After School en varmare dag i maj!

3. Skansen
skansen-32.4
Skansen på Djurgården är en plats jag försöker besöka ca en gång om året, under den varmare halvan då björnarna inte längre ligger i ide. Att bara strosa runt där, käka en glass, beskåda de gamla fina husen från olika tidsepoker i svensk historia, kolla in djuren och spela ett varv på Toblerone-hjulet. Jag kan knappt bärga mig – ge mig värme och Skansen nu!

4. RoQ
RoQ är ett ställe vid Odenplan dit du kan gå och spela biljard, flipper, pingis i takt med rockmusik. Stället är ganska underground och ligger lite gömt in på en bakgata. Väl inne på plats är det ett kanonställe dit jag gärna går med kompisarna några gånger per termin!

roq

5. Dovas Hornstull
I Stockholms finns många syltor (”sunkhak”/ställen som lägger mindre krut på inredning och satsar på billigare dricka). Dessa är perfekt för studenter att dra till en fredagskväll för att chilla med polarna. Atmosfären på ställena är perfekt för att bara sitta ner tillsammans, dricka något kul och snacka. Priserna är dessutom studentvänliga och man behöver inte vrida på sig om man får för sig att bjuda en runda. Min favorit är Dovas på Hornsgatan!

dovas_002

5. Gärdet
kaknastornet-gardet-sx92d983
Under mina första år som student i Stockholm bodde jag i en studentkorridor vid Gärdet. Detta innebar många fina löparrundor och promenader på Gärdet och ut mot Djurgården. Gärdet är ett gigantiskt grönområde inne i Stockholm och innefattar bland annat Kaknästornet och Tekniska Muséet. På sommaren brukar en del konserter hållas här, t.ex. Summerburst.