Spexsöndag

Idag var det dags igen – spex! Spex är en teater av studenter och av den mindre strikta typen jämfört med klassisk teater. På spex får man ropa på skådespelare att de ska göra sina repliker på ett annat språk, om de ska byta roller, om de ska sjunga en till sång – interaktiv teater. Just detta spex var kemispexet Krexets omstarter för årets uppsättning, dvs de föreställningarna som går några månader efter premiären. Spex är ofta lite av en ”budgetteater” där det viktiga inte är rekvisitan, utan samspelet mellan skådespelarstudenterna, klasskompisar och andra studenter som också är med i kemisektionen. Ett spex engagerar studenter i väldigt många grupper nödvändiga för att spexet ska fullbordas – skådespelare, musiker, dekor och rekvisita, kostymgruppen, ljud- och ljusgruppen, festgruppen, manusgruppen – allt är helt o rent studentarbete. På KTH finns många olika spex, både sektionernas egna och det gemensamma kårspexet. En stor del av studentlivet på KTH är just spex, och arbetet med spex. Under mitt första år var jag trummis i kemisektionens spex  och kunde fortsätta med mitt musikintresse i det nya livet i Stockholm på ett mycket smidigt sätt. Kanske ett sätt för dig att hålla i ditt personliga intresse och kunna göra något av det i ett studentengagemang?

KrexetVI

Ideellt är idealt

Studentlivet och studentkåren på KTH är fantastisk. Det finns allt från spelklubbar till festfixare. Något man kanske inte helt tänker på är att allt arbete bygger på ideellt arbete av studenter för studenter. Det blir aldrig nån fest om inte studenterna själva fixar den, och ölen kostar 20 kr för att studenterna inte får nån lön för att stå i baren utan gör en ideell insats. Samma sak gäller de studenter som arbetat under företagsmässan, trehundra st inklusive  mig själv. Visst att man fått offra nån föreläsning och några kvällars hårt slit med mattläggning och återställning av kårhuset. Därför kändes det helt rätt att nu ge lite seriöst arbete tillbaka till studentlivet då jag under de senaste åren varit väldigt inaktiv i studentlivets arbetsliv. I onsdags efter mässans avslut kl 15 ägnade vi företagsvärdar kvällen åt att ordna upp i kårhuset, på torsdag skulle lokalerna återigen vara en studieplats för studenter. Studentlivet bygger på att alla ger sin bit till kakan för att ömsesidigt ge varandra och sig själva ett studentliv!

2014-11-19 19.03.55I onsdags kväll när vi rullade ihop mattorna i kårhuset. Ett hårt arbete, men ett värdigt arbete för KTHs studentliv!

Årets sittning – Annexet!

Under veckans två dagar för företagsmässan arrangerades mer än bara en företagsmässa. På kvällen mellan dagarna var det dags för årets fetaste sittning/bankett under KTH-studentens år – Armadabanketten i Annexet. Närmare 800 personer sittande, studenter och företagsrepresentanter. Åtta pers runt varje bord – varannan man/kvinna, varannan företag/student. Kvällens host var Fredrik Berling, Hjärnkontorets första programledare. Inte nog med det – maten var en fantastisk trerättersmiddag med hjortcarpaccio, oxfilé och chokladbakelse. Som student engagerad i företagsmässan fick man dessutom denna sittning gratis, som ett tack för sin ansträngning före, under och efter mässan!

2014-11-18 19.13.57
Annexet i tisdags kvälll!

2014-11-18 20.58.23-2Ljusshow på scenen under middagen. En magisk kväll på Annexet/slottet!

Företagsmässa!

I tisdags och onsdags hölls den årliga företagsmässan Armada på KTH. Närmare 150 företag befann sig på plats, nästan 300 studenter engagerade sig ideellt under mässan. Själv var jag företagsvärd åt ett rekryteringsföretag och hjälpte dem vid sin monter med att prata med intresserade, se till att allt funkade och att de hade vad de behövde.

Mässan är ett kalasevent som arrangeras en gång om året. Eventet är helt studentdrivet med studenter som jobbat olika hårt för att få allting på och runtomkring mässan att sättas ihop. Detta är ett perfekt tillfälle för studenter och företag att mötas. Som student är eventet kanon för att se vad man kan göra med sin utbildning och för att få lite idéer om vad man kan jobba med i framtiden och var någonstans ens utbildning tar en. Har man tur kan man även få sommarjobb, exjobb eller till och med jobb!

2014-11-19 11.12.01
En av huvudsponsorernas monter

2014-11-19 11.12.10
Mässan i full gång!

2014-11-19 11.12.18
Företag och student träffas face to face. Så ska det se ut!

Mässförberedelser

Nästa vecka är inte vilken vecka som helst – det är äntligen dags för KTH: arbetsmarknadsdagar! Som jag tidigare nämnt är jag en av 300 studenter som är engagerade i det gigantiska eventet, som företagsvärd. Mässan hålls på Campus Valhallavägen under tisdag och onsdag med mässa i Biblioteket och kårhuset Nymble. Av tradition ägnas helgen innan mässan till att lägga mattor i samtliga mässlokaler. Idag har jag således agerat hantverkare med andra teknologer i förberedelsernas esse inför mässan. På tisdag smäller det. Alla får komma dit, oavsett im du är KTH-student eller inte. Kanske ett bra tillfälle för dig som undrar vad en ingenjör gör att direkt få möta företagen dit många av oss till slut hamnar?

2014-11-16 14.39.39-2 2014-11-16 16.29.05 2014-11-16 17.03.06 2014-11-16 17.03.12

Höstmys

Det finns få saker som är så tråkiga som vädret som just nu råder. Det är bara mörkt, rätt och blaskigt. Inte nog att vädret suger – det gör en trött också. Bland det bästa som finns i tider som dessa är att samla gänget och göra något riktigt höstigt tillsammans. Som igårkväll då jag bjöd hem nära och kära för en kväll för bastu, glögg och kortspel. Vi är överens om att detta är sättet att ta sig igenom denna tid – nu välkomnar vi vintern med uppvärmd kropp i dubbel bemärkelse!

2014-11-15 21.06.15

2014-11-16 00.00.49

Intervju från kultur och framtid

Just nu befinner sig Jessica och Marcus (som jag intervjuade i förra veckan) på utbildningsmässan Kultur och Framtid i Göteborg! Jag passade på att ringa och upp kolla läget. Marcus svarade glatt från KTHs plats på mässan:

2014-11-14 13.34.58
Bild från KTHs monter på utbildningsmässan i Göteborg

  • Hur är stämningen på mässan?

    Stämningen är kanon! Det är väldigt mycket folk och många verkar taggade på att plugga vidare. Det är full rulle med studenter som kommer till vårt bås och vi får svara på alla möjliga frågor. Idag är det mycket mer besökare än igår, och de är intresserade om alla möjliga utbildningar – allt från teknisk fysik till IT och ekonomi!

  • Hur populärt/känt är KTH bland göteborgarna?

Det varierar, de flesta känner åtminstone till vad KTH är och att det är en högskola med gott rykte. Många känner till det som man känner till Linköping, Uppsala och liknande, men det r inte lika känt som Chalmers såklart eftersom det är i Göteborg vi befinner oss.

  • Hur känns det att vara i hemstaden?

Jätteskönt! Fantastiskt skönt att snacka lite göteborgska och träffa göteborgare. Det är speciellt kul att vara lite rådgivare åt studenter som är i liknande sits till vart jag befann mig för några år sedan. Många frågar om hur det är att flytta från Göteborg och om tips på att skaffa bostad i Stockholm. Jag kommer själv ihåg när jag var på mässan som gymnasiestudent och frågade mig runt bland universiteten efter information, det gör det extra kul att nu vara den som är ambassadör från KTH.

  • Har ni haft något särskilt intressant möte med någon besökare som ni kan dela med er av?

Igår pratade jag med tre teknikstuderande tjejer som var jättepepp på att börja plugga på högskola. Vi pratade i säkert en halvtimme. De var sugna på både IT och ekonomi, och jag förklarade hur man på KTH kan kombinera det i sin utbildning. De frågade också om varför man ska välja KTH, hur det känns att flytta från Göteborg, vad man kan bli av att plugga på KTH – alla möjliga frågor!

  • Vilken är den vanligaste frågan och hur svarar ni på det?

”Vad gör en ingenjör?”. Vi svarar att man kan göra i princip allt som man ser runtomkring sig – produktionsutveckling, chefsjobb, design, IT, och allt där teori och praktik kommer samman i alla möjliga produkter och saker man ser runtomkring sig.

En annan vanlig fråga är ”Är matten svår?”. Jag brukar säga att den inte är svår, det är bara mycket att plugga och sätta sig in i. Alla är olika funtade, men ingenting är omöjligt!

  • Har ni hittat på något roligt efter mässdagen är slut?
    Igår var vi studentambassadörer från KTH på thairestaurang tillsammans. Vi bor på Gothia Towers och tar det mest lugnt om kvällarna. Nu ska jag kila på lunch! Ha det så bra och trevlig helg!

Frihetens förvirring – rutinträning för arbetslivet

Nya periodens andra lill-lördag och monsterkursen på 15 hp är redan i full gång! Det känns väldigt konstigt att 9-17 måndag till fredag spendera tid i ett grupprum med sex andra personer och jobba all-in på ett projekt med deadline den 18 december. Anar man kanske att KTH förbereder oss rent rutinmässigt på arbetslivet och inte bara kunskapsmässigt?

Projektet i sig handlar som tidigare nämnt om produktion och integrering av ett nytt bränsle i en stad stor som Uppsala som en vision för år 2050. Vi ska modellera processdesigner för den kemitekniska framställningen av bränslet sorbitol från biomassa, göra en ekonomisk analys på processen och se hur den bäst lämpar sig för staden i form av t.ex. vilken storlek på bränsletanken i bilen skulle krävas för att kunna köra ett visst antal mil,  vad skulle bränslet kosta etc. Det är både fantastiskt kul och fantastiskt frustrerande – projektet är väldigt öppet vilket skapar både frihet och förvirring. Vilken av dem som dominerar varierar från dag till dag.

Efter snart nio terminer på KTH har jag ett monstertips när det kommer till studiero i perfekt miljö – vissa av skolans datasalar kl 8-9 på morgonen under kursperiodens första halva. Se bara så vackert tomt (tyst) det är!

2014-11-10 08.02.42

Stukad helg

I helgen har jag tagit det väldigt lugnt. Inte nödvändigtvis för att jag varit lat, utanför att jag tvingats vara lat. I fredags var jag på en skitbra konsert med Freak Kitchen på Göta Källare på Södermalm, men lyckades oturligt nog stuka foten under mitt hoppande under en av refrängerna. Nu är foten helt blå och jag har fått studsa mig fram på ett ben under helgen. Inte idealt när tvättid står på listan, men genomförbart envis som man som ingenjörsstudent är och bör vara. Som tur är går det snart över. Men framförallt – som tur var var det en jävligt bra konsert!

2014-11-07 21.14.59
Freak Kitchen i fredags. Sketabra!

Team building inför företagsmässan!

I nästa vecka är det dags för KTH:s arbetsmarknadsdagar Armada! Det är ett gigantiskt tvådagarsevent på Campus Valhallavägen där Biblioteket och kårhuset Nymble fylls av företag som vill träffa KTH-studenter. I företagsmässan engagerar sig flera hundra studenter i allt ifrån design av mässans katalog, logistik under mässan, fixar med middagsbanketten under arbetsmarknadsdagen, eller som jag – är värd åt ett företag! I torsdags var det dags för lite kickoff/teambuilding/having-lots-of-fun med andra företagsvärdar. Efter att ha fått utföra diverse uppdrag på stan under tidiga kvällen (t.ex. genom ledtrådar ta oss till rätt platser och skicka en selfie därifrån för att få en ny ledtråd om plats) var det dags för tacos och beerpong! Detta var fantastiskt roligt, främst att träffa studenter från andra program och köra beerpong för första gången i livet! Absolut inte sista, it’s a guarantee!

2014-11-06 21.21.09