Tre veckor till mottagningen!

Tänk va, att om tre veckor är det kvällen före mottagningen på KTH, en två veckors period med uppstart inför studierna. Mottagningen är nog en av de saker i ”studentlivet” som jag uppskattat mest under min tid på KTH, både som nyanländ student och som äldre student som deltar i aktiviteter för de nya. För det är minsann ett stort spektakel som KTH-studenter lägger ner mycket krut på, både före och under mottagningsveckorna. Här finns många olika grupper, såsom faddrar, festgrupper, phösare och prepkurslärare. Det sistnämnda är precis vad det är – lärare i uppstartskurser som rullar under mottagningsveckorna med huvudsyfte att värma upp inför plugget och att repetera kunskaper från gymnasiet. På kemi- och bioteknikprogrammet läser man förutom en 1,5 högskolepoängskurs i matematik även en uppvärmningskurs i kemi. En sådan lärare var jag för två år sen, och i år är det dags igen. Sista gången gillt nu när femte året påbörjas.

Är du nyantagen student till KTH tycker jag att du må känna det som ett obligatorium att delta i mottagningen. Hör knyter man kamratskap som man bär med sig genom studietiderna, och kanske främst i den tyngre rivstarten. Men först får du inte glömma bort att tacka ja till din plats på antagning.se, absolut senast sista juli. Är du dessutom nyantagen student till kemi/bioteknik till hösten hälsar jag dig extra välkommen och hoppas vi springer på varandra under mottagningsperioden 18 augusti och framåt. Häj!

 

Min bostadsturné

 

Eftersom jag behövde flytta till Stockholm för att börja på KTH innebar detta att flytta hemifrån och skaffa sig ett boende på främmande ort. Som tur var lyckades jag redan någon vecka efter antagningsbeskedet hade kommit fixat ett korridorsrum på Gärdet. Detta var på en tid innan SSSB bestämde att man behövde vara kårmedlem på en högskola/universitet. Således hade jag redan två års kötid att pinga mig direkt på ett förstahands bostadskontrakt. I denna korridor blev jag kvar under mina tre första år på skolan, innan det bar iväg mot Australien. Vid hemkomst i januari i år hade jag samlat ihop tillräckligt med nya bostadsködagar för att gå in i studentlägenhet. Bostadsproblematiken under studietiden har varit lite som på ett bananskal, inte många av mina kurskamrater hade studentbostad/hyresrätt i ettan. Majoriteten av de redan boende i Stockholm bodde hemma hos sina familjer under skolstart och andra som flyttat till staden började sin bostadsturné som inneboende.   Ett tips i bostadsjakten för er som ska flytta till Stockholm är att använda sig av Blocket. Lägg ut en annons på att du söker bostad och skriv till befintliga bostadsannonser.

Semester incoming!

Nu jäklar är det dags för semester. Min flickvän och jag drar till Grekland i två veckor för att götta oss på resande fot från Aten till Kreta. Vi börjar med besök i den stora staden och fortsätter därefter med en öluff. NAJS. Ska försöka hålla er uppdaterade, bäst följer ni mig förmodligen på Instagram under @henryvalle. Hare gött!

Och glöm inte att antagningsbeskedet för höstterminen har kommit och finns att se på antagning.se. Glöm heller inte att man måste tacka ja till sin ev. plats för att behålla den. Passa även på att fråga studentrepresentanter från respektive program angående skolstarten och terminen på Fråga en KTH-student. Om en månad drar mottagningen igång. Om du är antagen till kemiprogrammet eller bioteknikprogrammet ses vi säkert då. Hasta la vista!

1924066_1170113767837_1597477_n
Sist jag var i Grekland kunde man käka mat i denna solnedgång. Nu jeklar ska här semestras!

Att flytta till Stockholm från en mindre stad

Att bli antagen till KTH innebar för mig inte bara att börja plugga på en högskola. Det var dags att flytta hemifrån, iväg från uppväxtens Motala till huvudstaden. Efter att antagningsbeskedet landat från antagning.se började direkt jakten på bostad. Vart skulle man bo? Vad för bostad var man ute efter? Hur är det egentligen att flytta hemifrån? Hur är livet i Stockholm? För oss som behöver flytta till Stockholm för högskolestudierna innebär därmed antagningsbeskedet mer än vad det gör för den som växt upp med tunnelbanan och kanske till och med kan bo kvar hemma hos familjen under de första åren på KTH.

Bostadsjakten för mig gick som tur var ofantligt smidigt då jag blev antagen på en tid då man kunde börja ticka ködagar på SSSB redan vid 16 års ålder. Med mina då två års kötid lyckades jag få tag i ett studentkorridorsrum vid Gärdet, dit jag flyttade i början av augusti 2010. Bostadsjakten var dock inte lika smärtfri för andra klasskamrater som fick tampas med Blocket och andra kontakter för att hitta mer eller mindre tillfälliga boenden. Sanningen är den att det idag inte är det lättaste att få en bra bostad direkt som nyinflyttad student till Stockholm, och synd är det. Samtidigt löser det sig alltid, att dra sig från att börja på KTH för att man har problem med bostad tror jag inte på. Det finns alltid något, hur svårt det än må kännas. Mina starkaste tips är att man själv lägger ut en annons på Blocket om att man söker bostad, och får då folk som skriver till en. Folk som kanske inte ens lägger ut sin bostad på Blocket utan kontaktar personer som söker bostad. Ett annat tips, om det krisar, är att man söker bostad längre ut på pendellinjerna. Från Södertälje tar det 1 timme kollektivt till skolan, och pendeltågsnätet är stort med cirka en timme till skolan.

Att komma till Stockholm var mycket spännande. Staden kändes så stor, det fanns så mycket att göra. Det fanns inte bara en biljardhall utan man kunde välja efter humör vilken man ville gå till. Lite som att det i godispåsen inte bara finns en sorts choklad utan flera olika. Detta är något som jag uppskattar mycket efter uppväxt i småstaden, den ständiga närheten till mycket saker att göra – konserter, pubar, nattliv, affärer – allt! Ett tips är att försöka ta sig hit någon vecka innan mottagningen drar igång så att man hinner bekanta sig lite med tunnelbanan och staden innan KTH-livet tar fart på riktigt.

Skriv gärna om ni har några frågor om livet i Stockholm som f.d. småstadsfilur. Kommentarsfältet alt henryp@kth.se.
40522_1480371564088_272986_n
Här är en bild på mitt studentkorridorsrum ganska precis då jag flyttat till Stockholm

Tips för den studietaggade studenten

Återigen vill jag passa på att gratulera alla nyantagna studenter till KTH! Glöm inte att tacka ja till er plats och att uppfylla den checklistan jag skrev om i ett tidigare inlägg (se inläggskategorin ”Operation preparation”). Och glöm för bövelen inte bort att njuta av ert sommarlov och att ladda upp ordentligt inför mottagningen och för den kommande terminen. Om det var längesen du pluggade föreslår jag att du försöker få upp lite studievana innan terminen drar igång, både för att repetera och för att få in ”pluggtänket” igen. Första veckorna kan kännas som en chock, då mycket nytt slängs på en och man ställs inför utmaningar från dag ett. Ett annat sätt att förbereda sig är att försöka nosa på de kurser man ska börja läsa till hösten, kanske bekanta sig med kurslitteratur (en del kurslitteratur kan man läsa som e-böcker på Google alt finna på mindre lagliga men vardagliga ställen) eller kolla YouTube-videos och läsa på internet. Detta skriver jag inte för att skrämma er, utan snarare för att tipsa er så att rivstarten blir mer smärtfri än vad den annars varit. För att få veta vilka kurser du börjar läsa föreslår jag att du går in här och letar rätt på kurserna som terminen börjar med. För att redan nu se schemat för terminen kan du gå in här. Men glöm som sagt inte bort att ha sommarlov, för nåt höstlov får man inte på högskolan! Lycka till!

2014-07-13 17.21.04
Sommarlovsbad i skogssjö är obligatoriskt.

En vecka i sommarens Stockholm

Ännu en fantastisk sommarvecka har passerat. Nu när solen fått klart för sig att det är juli månad är här åker shortsen återigen på och man kan äntligen njuta av sommarens Stockholm. När man inte jobbar då såklart, när solen gör labbet till en bastu. Och nu när man på riktigt kommit in i jobbrutinerna kan man börja aktivera sig om vardagskvällarna! Här kommer en snabbresumé i bilder av veckan som gått, veckan då det varit soligt varje dag och jag fyllt 23 år.

2014-07-07 19.19.06-2
Lyxa till det med lyonsallad och rosé. På en måndag. Sommaren borde härska oftare över vår vardag.

2014-07-08 22.27.50
Tisdagens sjuka fotbollsmatch när Tyskland bokstavligen piskade Brasilien. Vad hände?

2014-07-09 18.38.14-1På födelsedagen i onsdags visade det sig att kossorna vid Lappis fått en ny hage. Som ni ser är det någon som går till höger om hagen.  Där är promenadstigen till tunnelbanan från bostadsområdet Lappis längst bak i bild. Bonden i mig känner sig som hemma. När jag skulle ta kort på Lisa med korna och Lappis stegrade en av dem akrobatiskt upp på en annan. Allt för att få i centre of picture attention.

2014-07-09 21.08.45
Kvällsdopp vid Lappis Beach. Där borta ser man Lidingö, på andra sidan vattnet väntar Stocksund. Heller är det inte jättekallt i vattnet. Najs!

2014-07-10 18.35.47
Torsdagsmiddag på ballen.

2014-07-11 20.11.21-2
Födelsedagskalas med nära och kära vid Lappis Beach. Engångsgrillar till höger i bild, gott folk vid bänkarna. Pga filtar och tjocktröjor var vi bara två som vågade oss i vattnet innan uppgång mot bostaden.

2014-07-12 19.42.44
Skärgårdstur med middagsbåt. Är det en sommarsida av Stockholm som slår, ja allt, då äre skärgården!

2014-07-12 21.28.55
Båtligan

2014-07-12 21.37.59
Gröna Lund i solnedgången.

Så ja. Med sommarjobb i Stockholm hinner man ändå uppenbarligen göra en hel del saker om man väljer att ligga mindre på sofflocket. För nyantagna studenter som siktar mot att flytta upp till Stockholm rekommenderar jag att man drar hit lite innan mottagningen börjar och strosar runt i staden. Själv flyttade jag hit 2 veckor innan terminsstart för att inreda bostad och bekanta mig med de nya kvarteren. Ett hett tips från en annan som flyttade till storstan för högskolestudier.

Checklista för nyantagna studenter

Antagen till att börja plugga på KTH i höst? Då kan jag inte mycket mer än gratulera! KTH är det bästa jag gjort och har lett till många spännande saker som kommit med studierna (se inläggen i kategorin ”Kandidatexamensarbete” och ”Australien”).

Att vara antagen betyder dock inte att allting är klart:
- Du måste tacka ja till din plats på antagning.se senast 31 juli. De som inte svarat/tackat nej förlorar sin plats som blir de platser som går för antagningsomgång 2, vars platser släpps den 6 augusti.
- Ansök om studiemedel via CSN.
- Behov av bostad? Anmäl dig på SSSB och börja ticka ködagar. För att få mer än 90 ködagar måste du vara kårmedlem vilket du kan bli först när du är inskriven vid terminsstart. För att ha någon form av tak över huvudet fixat för KTH rekommenderar jag Blocket.se, och att du i första hand lägger ut en egen ”Bostad sökes”, men också är på hugget och jagar runt. Sikta inte på något förstahandskontrakt – inneboende eller andrahandskontrakt körde majoriteten av mina klasskompisar på som flyttade till Stockholm för KTH.
- Gå på uppropet 18 augusti!
- Gå på Mottagningen, som pågår två veckor före terminen börjar. Detta är något jag starkt rekommenderar då man här träffar många av dom man senare pluggar med samt får ”rasta av sig” innan terminen drar igång på allvar.
- Gå på inskrivning, som följer efter mottagningen.
- Lämna studieförsäkran på CSN. Inte förrän studieförsäkran är gjord får man ut sitt CSN. Ansökan är något du kan göra direkt, och vid studieförsäkransinlämningen är det som att du ”bekräftar” vad det är för typ av CSN du sökt och därefter kommer pengarna. Första rundan i augusti brukar vara lite mer cash än senare månader, just for your info.

Återigen  – stort grattis till antagningen till KTH!
kth

  • Tacka ja till din plats!
  • Ansök om studiemedel.
  • Gå på uppropet.
  • Häng med på mottagningen.
  • Gå på inskrivningen.
  • Lämna studieförsäkran.

Den 11 smäller’e!

På fredag (11 juli) smäller det. Då kommer antagningsbeskedet för nyantagna studenter till KTH med start i höst. Misstänker därmed att många sitter nervösa och svettas av mer än annat en enbart av solvärmen som har kommit till oss för att förhoppningsvis stanna. Tro mig, jag minns själv hur det var. Och 2010 var en varm sommar. Glöm för bövelen inte att bekräfta er plats om ni vill anta utmaningen, för bara för att man är antagen är inte platsen säkrad förrän man har godkänd. Man har en plats reserverad fram till sistadatum för att tacka ja, därefter påbörjar en ny antagningsrunda för restplatserna av första antagningsbeskedet. När ni fått antagningsbeskedet är det pang på att jaga ev. bostad för dig längre bort ifrån, och för samtliga att mentalt förbereda sig på det roligaste jag gjort i mitt liv.

För alla frågor om KTH och att (börja) plugga på KTH, bostadsök, mottagningen och allt därtill, finns KTH-studenter redo för att ta emot era frågor. Genom KTHs Fråga en student kan man enkelt prata med studenter från det program man blivit antagen till och få svar på sina frågor. Självklart kan man också fråga oss bloggare, men mer konkreta svar kring antagningen och uppstarten inför utbildningen fås av ”Fråga en student”.

Studievägledning når ni genom att klicka här.

Direkt information om din studiestart hittar du här.

Jag håller veckan för att ni kommer in på det ni sökt.  Nu kan man på fem dagar räkna ner till ett stort men ack så roligt steg i livet. Må antagning.se vara med er!

37878_1451071631608_3924821_n
Vid den här tiden på året då jag väntade på mitt antagningsbesked befann jag mig på hårdrocksfestival i Slovenien. Metalcamp heter den. En veckofestival i en fyrtio grader varm alpdal där man kunde svalka sig i en iskall glaciärflod. Och se jävligt bra band. Än var jag ovetande om vad beskedet på antagning.se skulle säga.

Nostalgisk weekend

Efter jobbet i fredags åkte jag bums ner till uppväxtens Motala. Fantastiskt skönt och underbart. Det känns på nåt sätt märkligt på ett bra sätt och nostalgiskt att återvända till den plats där man växte upp och spenderade samtliga sommarlov till och med studenten. Återförenas med gamla kompisar och göra sånt man brukade göra om somrarna tidigare. Åka ut med båten. Bada. Äta glass. Tänk att en så kort vistelse kan ge en så mycket. Direkt sätter man perspektiv på tid och skillnaden på då och nu i vem man var. Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade till Stockholm för KTH, men det gäller att inte glömma bort tiden därinnan och hålla starkt vid sin dialekt. Yes. I am östgöte.

2014-07-05 12.08.34-1

2014-07-05 17.22.29

2014 andra halvlek

2014 är inne på andra halvlek och så även sommarjobbet. Idag checkade jag ut för arbetsvecka fyra av åtta på kemilabbet i färgfabriken. Det är minsann ett spännande sommarjobb där jag förutom att sätta mina skolkunskaper i perspektiv blir en baddare på färg och hur färg funkar, för det är faktiskt något som man inte lär sig så mycket om på kemiteknikprogrammet. Visst har vi haft en föreläsning eller två om hållbara lösningar till färgmarknaden men inte mycket mer än så. Däremot kan man faktiskt dra starka paraller mellan färg och plast. En plastbunke kan vara vit eller blå men ha samma plastegenskaper. En färg kan vara vit eller blå och ha samma egenskaper. Både färg och plast består huvudsakligen av jättestora molekyler som ger det sina huvudsakliga egenskaper – bindemedel i färg och polymerer i plast. Till både färg och plast tillsätts olika färgpigment för att färgen eller plastbunken ska få en viss nyans. Förutom färgpigment kan man tillsätta andra saker till färg/plast för att ge det annorlunda egenskaper. Mjukningsmedel gör det mjukare, annat kan ändra dess hårdhet vid rumstemperatur och dess stryktålighet. Man kan alltså säga att man indirekt lär oss om färg, även om man vid första anblick inte inser det. Det roliga med kemi och olika arbetsområden inom kemi är att man ofta kan dra nytta av kunskaper från andra kemiområden för att lösa problem på okänd mark. Ganska coolt, eller hur?

2014-06-28 17.48.08
Andra halvlek är något som även fotbolls-VM är inne på. Bäst att fylla buken med en rejäl laddning tacos innan stormatcherna med brorsan i lägenheten.