Sleipners första tur på körbana!

Idag provkördes äntligen Sleipner (bränslecellsbilen) för första gången på riktig körbana! Vi var ute på Arlanda Test Track och där fick bilen visa vad den kunde. Körningen gick förhållandevis bra och gav oss givande kunskap inför tävlingen i Rotterdam som går av stapeln om TVÅ veckor. Snart händer det. Förstår det knappt själv.

2013-05-02 20.03.23s
Mekar med bilen och byte av vätgastub mellan varven.

2013-05-02 20.05.48s
Som tur är avslöjar inte bilden att det blåste och blev relativt kallt efter solnedgång. Men fint var det ändå!

Denna bil är alltså ett projekt på skolan mellan studenter från olika utbildningsprogram. Jag som går kemi har varit med och försökt förbättra prestandan på bränslecellen i bilen. Bränslecellen ger bilen elektricitet genom att låta vätgas reagera med luftens syrgas. Det är en så kallad galvanisk cell, egentligen av samma typ som ett batteri bara att man kan byta ut bränslet då vätgastuben tar slut.