Fira dina framgångar!

IMG_4528-2

Yeeeah! I fredags var jag på ÅF för månadens träff med ÅF Future Talent Programme. Det var vår fjärde session och denna gång fick vi en utbildning i teamutveckling och självledarskap av den fantastiska Mia Törnblom, känd författare och TV-profil inom det ämnet! Hon talade mycket om vikten av att fira framgångar, så att man får en positiv association i minnet. Det kan vara stort och smått man har lyckats med, men tipset var att göra som fotbollsspelare när de gör mål: jubla och gör segergester med kroppen!

Applicerat på min situation just nu? Firar när jag lyckas räkna riktigt svåra mekanikuppgifter genom att göra V-tecknet i luften och säga ”yeeeah”. Med all denna positiva energi borde ju tentan på måndag nästa vecka sitta som en smäck!

Squvalp, strand, sol och sand

IMG_4456

Idag syntes ett femtiotal ekipage i vattnet vid Rålambshovsparken! Varför? För det var dags för årets Squvalp – en vattenkarneval arrangerad av KTH-studenter som samlas för att bygga vattenburna verk under en dag. Jag själv var inte med i byggandet, men gjorde däremot som många andra och kom för att beskåda sjösättningen!

IMG_4453 IMG_4469

Ekipagen var mer eller mindre genomtänkta, men så himla roliga att kolla på! Mest applåder fick de som föll i vattnet (hehe), vilket förmodligen förstärks av att merparten av deltagarna kommer från ingenjörsutbildningar och därför borde kunna konstruera smarta ekipage (jag har dock själv ingen aning om hur man bygger nåt överhuvudtaget…). Squvalp – vetenskap och konst i sitt esse!

IMG_4478 IMG_4505IMG_4517

Efteråt fortsatte vi vidare längs vackra Norr Mälarstrand (som är ett måste under sommaren!) och njöt av solen. Stannade även till vid mysiga Petite France för en fika på deras uteservering. Vill minnas att jag har tipsat om det här stället tidigare, men återigen kan jag ju säga att det är det perfekta stället om man vill njuta av riktigt franskt fika och där personalen också talar franska. Just nu undviker jag kolhydrater, men de har verkligen bakverk to die for. Hoppas att ni också har en härlig helg! 😀

När fem generationer Malvina möts

ma1 ma2

Det kommer att kännas tomt nästa år när jag inte längre har Malvina och mitt engagemang som ordförande. Så mycket mer fritid egentligen, men tomt ändå. Det är verkligen något speciellt med att engagera sig på styrelsenivå i studentföreningar. Även om det inte räknas som ett jobb eller en arbetsplats, så blir det ändå som en del av ens identitet.

Men även om mitt verksamhetsår börjar lida mot sitt slut, kommer Malvina Alumni alltid att bestå! Vi har nämligen ett alumninätverk med alla före detta styrelsemedlemmar samlade och som (försöker) träffas minst en gång per år! Igår var det en sådan träff då vi åt gott på Hermans (en supermysig vegetarisk buffé på Söder!) och gick på Fotografiska museet (himlen för alla fotofantaster + att de har en fet bar som är väl värd ett besök). Lyx mitt i veckan! Vi var fem ”generationer” på plats, men egentligen sträcker sig alumninätverket ännu längre än så då föreningen, i den form den är i idag, har funnits sedan 1992.

En riktigt bra sak med att ha engagerat sig är just att man knyter kontakter med personer som man kanske aldrig skulle ha träffat annars. I mitt fall med Malvina kommer många styrelsemedlemmar från andra delar av KTH och som jag haft mycket att lära av. Och förutom att ha träffat nya vänner brukar det dessutom finnas en stor villighet att hjälpa varandra inom sådana nätverk som studentföreningar skapar. Personligen lyckades jag få mitt kommande sommarjobb genom en gammal Malvina-kontakt och det är något jag hoppas på att få föra vidare senare i livet!

Smygstart av sista tenta-p

IMG_4373-2

Det är formellt sett inte tentaperiod ännu, men det känns lite som det när jag knappt har några lektioner kvar och kan sitta hemma och tentaplugga. Idag passar jag därför på att smygstarta tenta-p med en riktig pluggdag á la Michelle-style! Det brukar oftast innebära att jag går upp tidigt och startar dagen med en lugn och bastant frukost, helst till ett avsnitt av nån favoritserie.

IMG_4385-2

Efter frukost och fram till lunch blir det ett intensivt pluggpass! Eftersom mitt största fokus just nu är att klara mekaniken så blir det just det ämnet under förmiddagen då jag också koncentrerar mig som bäst. Och ja, det ser lite ut som att mitt skolarbete har dött över hela matbordet, men det är så jag rullar här hemma.

IMG_4397-2

Efter lunch brukar jag byta ämne och i det här fallet blev det till min andra kurs, Business Creation. Igår hade vi vår finalpresentation av affärsidén på BCG och trots missöden med projektorn och en del förvirrade frågor om vårt koncept, verkar idén ha gått hem ändå (phuuuu!). Nu återstår bara att skriva ihop en rapport där vi tydligt beskriver hela affärsidén och sedan är vi äntligen klara!

Meckigt med mekanik

IMG_4334 IMG_4338

Hey you! Som jag tidigare nämnt har jag tänkt ge mig på det vanskliga uppdraget att klara omtentan i Mekanik, en kurs som jag har haft i släptåg sedan urminnes tider. Då jag planerar att gå ut om snart ett år (var tar all tid vägen?!!?) är det hög tid att jag betar av mina släpkurser, och vad är väl då inte bättre än att ta den svåraste först? Det är bara några problem…

1. Jag läste kursen under vårterminen i ettan, dvs för hela tre år sedan nu. I vissa fall skulle det vara lugnt, men i mekaniken är det extremt många teorier och formler att hålla reda på, vilket försvårar tentaskrivandet. Såklart har jag glömt allt under tre år och ingen hjälp, t.ex. formelblad, är tillåten på tentan, så… Dags att börja banka in allt nu! :))))

2. En till aspekt med att kursen var för länge sen är att jag också har glömt hur man ens räknar matte. En vanlig uppfattning är att man läser mattekurser genom hela utbildningen, men så är inte fallet för oss som inte läser t.ex. Tillämpad matematik som tekniskt spår. Senast jag läste matte som är relevant för mekanik var också för tre år sedan. Måste bara lära mig hur man räknar ut vektorer och olika vinklar i trianglar osv, no biggie. Heh.

3. Den är så satans svår!!! Det faktum att många iare brukar ha den släpandes fram till examen är nog som bevis på det. Jag har också svårt att bli motiverad när jag inte riktigt ser nyttan i att kunna det ämnet. När ska jag någonsin räkna på spännkrafter i trådar?! Okej, det kan hända ifall jag gör en radikal vändning i livet och slutar intressera mig för data/IT och ekonomi, men så som det känns just nu är det föga troligt att jag skulle arbeta med något mekaniskt. Jag brukar säga att Algebra och geometri var min värsta kurs, men frågan är om den här inte är snäppet värre…?

IMG_4361

Vi ses på andra sidan.

När sommaren kommer till KTH

IMG_4252-2 IMG_4295-2 IMG_4298-2

Jag brukar säga att KTH är som vackrast på hösten när bladen skiftar i rött och den där Hogwarts-känslan lägger sig över hela skolan. Dock är ju sommaren ganska svårslagen och igår visade KTH sin bästa sida! KTH:are älskar sol och så fort det blir det minsta varmt sätter vi oss utomhus på alla möjliga ställen för att njuta så mycket som möjligt. Det gör också att den kommande och sista tentaperioden för året är ganska tung då det är extra svårt att koncentrera sig när det är fint ute.

Jag ska dock inte klaga för jag har kanske den snällaste tentaperioden någonsin! I tisdags blev jag klar med allt i retorikkursen efter att jag höll en muntlig presentation om en uppsats som jag tidigare skrev. Det gick fenomenalt trots att jag skrev talet kvällen innan och bara hann repa 1,5 timme (men inte att rekommendera då jag var rejält uppstressad). Tisdagen som kommer ska vi ha finalpresentation av vår affärsidé i Business Creation och sedan är det bara en kort rapport kvar. Det enda som känns jobbigt är att jag funderar på att skriva omtentan i Mekanik – en av mina tre släpkurser och den enda jag har kvar sedan årskurs 1…!!! Jag vet, det är dags att skärpa mig nu om jag ska ta examen om ett år. He-he.

Hur gör man för att komma vidare när man har fastnat?

Hoppas att ni har haft det riktigt göttigt i solen de senaste dagarna! Det har i alla fall jag haft trots att två stora deadlines legat precis efter helgen. Man kanske pluggar bättre med mer D-vitamin i kroppen? Hur som, fick en jättebra fråga i det förra inlägget som jag tänkte besvara nu!

Har du nåt bra tips på hur man kommer igång och kommer vidare när man fastnat i något? Läser världens segaste kurs just nu och jag kommer på mig själv sitta och läsa Aftonbladet 10 gånger i timmen istället för att plugga…

plugg

För det första kan jag verkligen reletera till det där med den enda skillnaden att jag brukar läsa SVT Nyheter istället för Aftonbladet. Jag har aldrig haft problem med att hålla en deadline, men däremot blir jag väldigt distraherad av t.ex. telefonen och tappar mycket tid. Det brukar sedan sluta med att jag får stressa en hel del för att bli klar. I vissa kurser är det här inte ett problem alls, men precis som du säger fastnar jag lätt när kursen känns seg/tråkig. Då brukar jag ta till dessa knep:

1. Använd Pomodoro-tekniken. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om detta, men jag kan snabbt sammanfatta det här igen. Pomodoro-tekniken går ut på att man pluggar/arbetar i kortare tidsintervaller med korta pauser emellan. Personligen brukar jag köra 25 min med 5 min paus emellan och en längre paus på 15 min efter fyra rundor. Det finns jättebra appar som kan hjälpa en med att strukturera upp och klocka arbetet. Det kanske inte får en på rak arm att bli motiverad, men det har funkat för mig att känna mig ”tvingad” av klockan. Kan ju säga att den här tekniken har förändrat mitt pluggliv och numera är jag sjukt mycket mer effektiv när jag pluggar och suget efter telefonen är i princip borta!

2. Diskutera kursen med kompisar. När det bara står helt stilla brukar jag prata med andra kompisar som också läser kursen för att få lite nya intryck och idéer på hur man kan göra uppgiften. Ofta känner jag att jag blir mer motiverad om jag vet att andra också kämpar och att jag inte är ensam om det.

3. Sätt upp små delmål. Om en uppgift i en kurs känns för stor så brukar jag dela in den i mindre deluppgifter. På detta sätt blir det lättare att känna att jag har gjort framsteg, vilket är extremt viktigt för motivationen. Om jag exempelvis ska skriva en rapport kan ett delmål vara att bara skriva inledningen under två dagar. Då sätter jag upp ”skriva inledning” på min att-göra-lista istället för ”skriva rapport”. Skillnaden är faktiskt större än man tror! När det målet sedan är uppfyllt känns det som att jag har kommit en bra bit, även om det är många delar kvar!

Sommarkänslor overload

IMG_4148 IMG_4072 IMG_4070

Precis när man trodde att vintern var tillbaka för att stanna och dessutom drog på sig en förkylning slog vädret om och blev så här fantastiskt lagom till valborgshelgen! Hoppas att ni har haft det bra de senaste dagarna. Jag firade valborg på det mest studentikosa sättet i Uppsala och gjorde min förkylning ännu mer permanent, men vad gör väl det när solen skiner? Snart är sommaren verkligen här.

De kommande veckorna kommer jag att gå in i ett intensivt slutarbete och bara få alla deadlines klara innan jag äntligen kan gå på sommarlov. I retoriken innebär det att få ett godkännande på min uppsats om ”speech interfaces” och att göra den sista uppgiften som är en muntlig presentation. I Business Creation däremot, som jag är mest nervös över, gäller det att finalisera vår affärsidé (vilken just nu är att göra ett Google för klänningar) och presentera den för konsulterna på Boston Consulting Group samt lämna in en rapport. Allt detta innan månadens slut. Bara att köra så det ryker nu, med andra ord!

Från idé till verklighet i Business Creation

IMG_4063

Mycket snack om kurser, men jag känner att jag behöver ta igen och berätta mer för er om vad jag faktiskt håller på med i skolan just nu! En kurs som jag har skrivit alldeles för lite om, trots att den tar upp typ hela mitt liv (känns det som hehe), är Business Creation som är det spåret jag valde inom kursen Avancerade studier i industriell ekonomi.

I Business Creation är det alltid full fart (på både gott och ont) och det vi får lära oss främst är hur man går från en marknadstrend, till en affärsidé, och slutligen till en affärsmodell som förhoppningsvis ska inbringa 100 miljoner euro inom 5 år. Låter det helt galet? Det är det också och sätter oftast en stor press på att vi ska vara kreativa och ”på hugget” hela tiden. Det är förmodligen den tuffaste kursen jag har läst inom ekonomi- och managementområdet av min utbildning, men den är samtidigt väldigt lärorik ifall man planerar att starta ett eget företag i framtiden. Personligen känner jag inte att det är så troligt (är en sådan trygghetsmänniska), men man ska aldrig säga aldrig!

I kursen får vi ofta besök av eller själva åka ut till andra företag, vilket är väldigt roligt. I skrivande stund är jag precis hemkommen från dagens lektion då vi bytte ut det vanliga klassrummet på KTH mot en pampig hörsal på SEB i Kungsträdgården. Där fick vi lyssna på chefen över SEB Venture Capital som berättade om deras verksamhet. Kort sammanfattat är det deras avdelning som arbetar med att investera bankens egna pengar i spännande företag för att få dem att växa.

IMG_4058

Alltså, hur bra var inte detta?! Önskar att jag alltid hade en tallrik med frukt och en kopp te eller kaffe på föreläsningarna. Fint ska det va!

Kursen som alla borde läsa

IMG_4049

Som ni kanske minns läser jag Retorik – tala och skriv med genomslagskraft denna läsperiod och jag bara måste göra en shout out till er som funderar på att läsa den i framtiden. GÖR DET! Efter flera år av tekniska studier är det som en fräsch fläkt att bara få lära sig mer om det engelska språket, skriva essäer och hålla tal i en avslappnad och mysig kurs.

Hittills har vi avklarat två av fyra examinationsmoment: en skriftlig analys av ett känt tal och en muntlig debatt. I båda fallen har jag fått sitta och tänka kreativt kring hur jag ska låta övertygande, vilket har varit väldigt kul och nyttigt! Vi ingenjörer tränas oftast i att tänka mer funktionellt och kanske mindre ”säljande” och därför tror jag att de flesta skulle ha nytta av att läsa något helt otekniskt och fokusera på att lära sig mer om hur man förmedlar ett budskap. Retorikkursen finns på både engelska och svenska, men jag valde den engelska eftersom jag alltid har känt mig mer osäker på det muntliga i det fallet. Igår hade vi debatter och jag fick en sån himla energikick när det gick bra! Trodde aldrig att jag skulle lyckas övertyga ett klassrum av utbytesstudenter om att KTH inte ska använda engelska som primärt undervisningsspråk, men mitt lag vann 😀