Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Gamla värmeelement blir mer effektiva

HETT SAMARBETE

Publicerad 2016-01-21

Ett nytt samarbete mellan KTH och Bravida har precis etablerats, och målet är att minska energianvändningen med tio procent i hus utrustade med radiatorsystem.

En långsiktig satsning för att öka kompetensen i installationsbranschen och för att skapa mer tillämpningsbar forskning som snabbare omsätts till produktion, det är målsättningarna när KTH och Bravida nu påbörjar sitt samarbete. Detta sker inom ramen för KTH:s avdelning för strömnings- och klimatteknik och Bravidas anställning av KTH-forskaren Adnan Ploskic som har specialiserat sig inom lågtemperatursystem vid KTH.

KTH-forskaren Adnan Ploskic.

Anledningen till samarbetet är bland annat att Bravida ser en ökad efterfrågan på klimatsmarta tekniska lösningar. Vidare är effektiv användning av jordens resurser fortsatt en stor utmaning. Genom energisnåla tekniska lösningar, som installeras och underhålls på rätt sätt, kan ett bidrag till mer hållbar utveckling göras.

– Tidigare har jag visat att värmeavgivningen från befintliga radiatorsystem kan förbättras avsevärt genom en väl genomtänkt kombination av radiatorer och byggnaders tilluftssystem. Det medför både energibesparingar och bättre inomhusklimat. I det nya Forskningsprojektet kommer vi att fortsätta utforska lågtemperaturradiatorsystemens potential. Målet är att minska energianvändningen med tio procent i hus utrustade med radiatorsystem vilket kommer medföra både lägre uppvärmningskostnader för kunden och en minskad klimatpåverkan, säger Adnan Ploskic.

Förutom att jobba för Bravida kommer han att bedriva forskning och utbildning i det inledda samarbetet inom strömnings- och klimatteknik på KTH under 50 procent av sin arbetstid.

Adnan Ploskic har tidigare skrivit en doktorsavhandling inom tekniska lösningar för lågtempererad uppvärmning ("Technical solutions for low-temperature heat emission in buildings") som publicerades 15 november 2013.

Forskningsprojektet finansieras av Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF.

Text: Peter Larsson

För mer information, vänligen kontakta Adnan Ploskic på 070 - 654 00 56 eller adnan.ploskic@byv.kth.se.