Till innehåll på sidan

Kemipris till solenergiforskare

PRIS

Publicerad 2014-11-06

Hallå där, Licheng Sun, professor i organisk kemi. Du har just fått Arrhenius-plaketten för framstående vetenskaplig forskning på kemiområdet. Hur känns det?

– Det känns utmärkt! Jag skulle gärna vilja tacka svenska kemistsamfundet för plaketten och erkännandet av vår forskning.

Du tilldelas priset för din ”forskning kring biomimetiska modellsystem för det aktiva centret i fotosystem II och hydrogenaser, färgämnessensiterade solceller, supramolekylär fotokemi samt fotoinducerade elektron- och energitransferprocesser". Vad innebär det?

Lichen Sun, prisad professor.

– En dröm för att förnybara energikällor ska kunna ersätta nuvarande fosil-baserade  bränslen är att skapa teknik som kan omvandla solenergi till el eller kemisk energi som vätgas, på liknande sätt som fotosyntesen fungerar i naturen. Det största hindret för att till en låg kostnad tillverka vätgas genom vattenspjälkning är att hitta en effektiv katalysator för vattenoxidation och vätgasproduktion. De senaste åren, har vi lyckats att skapa effektiva, färgämnessensiterade solceller och molekylära katalysatorer för vattenoxidation och vätgasproduktion på liknande sätt som fotosystem II och hydrogenaser i naturen.

Hur kan resultaten av din forskning användas?

– Våra forskningsresultat kan spela en avgörande roll för framtida användning av solenergi och andra förnyelsebara energikällor, till exempel, kan de användas i teknik där solljus omvandlas direkt till vätgas, eller för att omvandla koldioxid till olika bränslen, exempelvis metanol.

Vad hoppas du mest på just nu?

– Det jag hoppas mest på just nu är att skapa mer effektiva solceller och solbränsle till låga kostnader.

Berättat för: Jill Klackenberg