Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Planerade projekt

eASTROGAM

Ett rymdbaserat teleskop för studier av gamma-strålning i energiområdet 0,3 MeV till 3 GeV, som föreslagits till ESAs F uppdragsutlysning. Astropartikelfysikgruppen på KTH deltar tillsammans med kollegor från SU. KTH har intresse i att utveckla delar av antikoincidenssystemet och tillsammans med SU ämnar utveckla forskningsargument för studier av mörk materia och kompakta objekt med eASTROGAM.

EO4Wildfire

Ett förslag till ESAs utlysning EO Science for Society Call håller på att tas fram. Under både 2017 och 2018 drabbades många stora områden av svåra skogsbränder världen över. Varmare och torrare somrar har resulterat i ökad brandrisk i relativt svala och fuktiga områden som till exempel Sverige, även områden norr om polcirkeln drabbas. Bränderna dödar och driver människor på flykt, förstör egendom och infrastruktur, skadar skogen och kostar flera miljarder US-dollars att bekämpa. Därför är snabb och pålitlig information om brandspridningen kritisk för effektiv brandbekämpning vid skogsbränder. Målet med denna föreslagna forskning är att utveckla en global, robust och automatisk metod som, med hjälp av Sentinel-1 SAR, Sentinel-2 MSI data och deep learning framework, tar fram nära realtidsuppdaterad övervakning av brandförloppet och orsakade skador.

SPHiNX

Ett förslag ursprungligen till Rymdstyrelsen inom det nya nationella småsatellitprogrammet. Det vetenskapliga målet är att mäta polarisationen av GRBs (Gamma-Ray Bursts), vilket bygger vidare på det forskningsgruppen gör inom PoGO+ och Fermi-projekten. SPHiNX involverar grupper från Fysikinstitutionen, Farkost & flyg samt Rymdplasmagruppen. Projektet var ett av tre projekt som under 2017 genomgick en fas A/B1-studie, men föll i sista urvalsteget. SPHiNX utvecklas nu vidare i väntan på nästa InnoSat “call for proposals”. 

Övrigt

Möjlighet för extern finansiering för att inrätta en ny professur inom Rymdteknik eller Rymdforskning kommer att undersökas.