Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

IH2653 Simulering av halvledarkomponenter 7,5 hp

Den här kursen går på djupet inom simulering av avancerade halvledarkomponenter. Fokus är på CMOS men vi täcker också in exempelvis krafkomponenter, solceller och nya teknologier såsom spinntronik.

Kursen är baserad på 'learning by doing' och vi använder moderna verktyg som Comsol Multiphysics och molnbaserade simulatorer som nanoHUB. Vi går igenom SPICE-simuleringar och speciellt BSIM-modellerna.

Vi förklarar också hur halvledar-ekvationerna kan lösas med numeriska metoder. Vi går igenom finita element metoden (FEM) med hjälp av relevanta exempel.

Kursen är en utmärkt introduktion till ett examensarbete inom halvledarkomponentområdet. Vi erbjuder ett antal examensarbetesprojekt varje år.

 

Välj termin och kursomgång

Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.

Kursval

Gäller för kursomgång

HT 2024 Start 2024-10-28 programstuderande

Anmälningskod

50782

Rubriker med innehåll från kursplan IH2653 (HT 2024–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Kursen behandlar modellering av halvledare och nanostrukturer med numeriska metoder såsom finita differensmetoden (FDM) och finita elementmetoden (FEM) samt simuleringsprogramvara för kretsdesign enligt industristandard. Fokus ligger på moderna CMOS-teknologinoder inklusive FinFET, SOI och framtida generationer av 3D-komponenter. Effektförbrukning, energieffektivitet och hållbar energiproduktion är genomgående teman.

Följande områden ingår:

  • Beskrivning av jämförande analys av användningsområden och grundläggande principer för fysikalisk komponentsimulering (TCAD) respektive kompakta modeller för kretssimulering.
  • Kompakta modeller för moderna halvledarteknologier och deras implementation med hjälp av hårdvarubeskrivande språk i designmjukvara, inklusive hörnmodellering och andra statistiska metoder.
  • Översiktlig introduktion till kombinationen av process-simulering och komponentsimulering för optimering av framtida generationer av halvledarkomponenter.
  • Hierarkier för komponent-, krets-, blandad-komponent-och-krets- och multifysiksimuleringar inom halvledar- och nanostrukturområdet.
  • Termisk modellering, effektförbrukning, variabilitet och begrepp som ”dark silicon” i integrerade kretsar med 100-tals miljoner transistorer.
  • Parallellprogrammering och hårdvarustöd för krävande halvledarsimuleringar.

Lärandemål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • välja lämpliga transportmodeller och materialparametrar för fysikalisk simulering (TCAD) av avancerade halvledarkomponenter såsom FinFET och SOI
  • använda kompakta modeller för kretssimulering baserat på moderna CMOS-teknologinoder och kännedom om effektförbrukning, parameterextraktion, anpassning till mätdata och statistiska metoder såsom hörnsimuleringar
  • använda blandade krets- och komponentsimuleringar exempelvis inom kraftelektronikområdet med fokus på energieffektivitet och hållbar energiproduktion
  • modellera diskreta komponenter såsom solceller, lysdioder och halvledarbaserade sensorer med fokus på energieffektivitet och hållbar energiproduktion
  • använda datorprogram för multifysiksimuleringar med inriktning mot exempelvis termiska effekter i komponenter och kretsar.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

  • Kunskaper i halvledarkomponenter, 7,5 hp, motsvarande slutförd kurs IL2240/IH1611.
  • Kunskaper i numerisk analys, 6 hp, motsvarande slutförd kurs SF1512/SF1514/SF1544-SF1550.
  • Gymnasiekursen Engelska B/6.

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Ingen information tillagd

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • TEN1 - Skriftlig tentamen, 7,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Elektroteknik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Övergångsbestämmelser

Modulen ANN1 ersätts med TEN1.

Övrig information

I denna kurs tillämpas EECS hederskodex, se: http://www.kth.se/eecs/utbildning/hederskodex.