Till innehåll på sidan

Trimbles nya Technology Lab på KTH förbereder studenterna för framtidens byggande

Kjartan Gudmundsson, vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad och Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble och Account Manager för Trimble Technology Lab på KTH
Publicerad 2021-06-03

KTH är nu ett av 20-talet lärosäten i världen som sedan 2016 har tillägnats ett eget Trimble Technology Lab, där en stor del av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning erbjuds. Ett nära samarbete mellan akademi och industri är viktigt för att framgångsrikt förbereda framtida experter inom arkitektur, teknik och konstruktion. Teknologilabbet blir därmed Trimbles bidrag till den teknologiska utvecklingen i byggsektorn.

Ett smörgåsbord av programvaror

De programvaror som nu erbjuds på Trimble Technology Lab på KTH innefattar bland annat:

  • Tekla Structures, den mest byggbara konstruktionsprogramvaran för BIM
  • 3D-modelleringsprogrammet SketchUpPro
  • den webbaserade analysplattformen Sefaira Architecture
  • Tekla Tedds, som används för konstruktionsberäkningar
  • det molnbaserade samarbetsverktyget Trimble Connect
  • optimeringsverktyget Quantm för väg- och järnvägsprojekt
  • samarbetsplattformen Quadri som möjliggör samverkan med medarbetarna i realtid

För avståndsmätning erbjuds totalstationerna TX8 Scanner och SX10.

Ett av Trimbles senaste teknologilabb är nu etablerat i KTH:s lokaler i Stockholm med plats för totalt 78 studenter. På grund av pandemin får invigningen vänta till nästa år, men labbet är redan nu fullt utrustat med det mesta ur Trimbles stora program- och hårdvaruportfölj. Utöver det fysiska labbet på KTH har både studenter och personal möjlighet att använda ett flertal av verktygen även på distans.

– De hård- och mjukvaruapplikationer som Trimble skänkt till KTH ger fantastiska utbildningsmöjligheter, säger lektor Kjartan Gudmundsson, vice grundutbildningsansvarig vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. Vi kommer att kunna vidareutveckla våra utbildningsprogram och kurser med dessa applikationer för design och modellering, estimering och planering. Detta för att göra våra nuvarande och framtida studenter ännu bättre förberedda för framtidens utmaningar.

Lärarna har involverats
För att kunna utforma labbet efter utbildningarnas behov, har lärarna fått vara med i planeringsprocessen ända från start. Trimble ordnar också utbildningar för lärarna, för att säkerställa att kärnfunktionaliteten i verktygen och programvarorna används.

– Vi började med introduktioner under sista kvartalet förra året, och sedan kommer lärarna att kunna djupdyka i just de programvaror och verktyg som är relevanta för deras utbildningar. Vi förser dem också med manualer och hjälpdokument, för att de ska kunna ta sig vidare om de kör fast, säger Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble och Account Manager för Trimble Technology Lab på KTH.

Alla studenter på KTH kan använda labbet, oavsett vilken utbildning de läser. KTH styr dock tilldelningen av licenser till vissa av programvarorna, beroende på utbildningsprogram. Flera av Trimbles programvaror är emellertid ”öppna”, vilket gör det möjligt att kunna ladda ner en gratis studentlicens, vilket även gäller för studenter vid andra lärosäten.

Kontakt

Kjartan Gudmundsson
Kjartan Gudmundsson
universitetslektor 087906590
Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2021-06-03