Till innehåll på sidan

Metoder för att minska risk för förorenat grundvatten

Emma Engström har undersökt hur man med hjälp av modellering kan förutsäga hur E. coli bakterier transporteras till grundvatten.

Varför blev du intresserad av ämnet?

Jag ville kombinera matematisk modellering, som jag vill jobba med, med utvecklingsfrågor, som jag är intresserad av.

Vad handlar avhandlingen om?

Hur man kan förstå och förutsäga transport av mikrober till grundvattnet. Det antas ofta att grundvatten alltid är fritt från mikrober, men min och andras studier visar att det inte alltid är så. Min avhandling handlar om hur man kan förbättra metoder som förutsäger transporten till grundvattnet med hjälp av rumslig statistik och numerisk modellering. Den går också igenom de underliggande transport- och retentionsprocesserna i den omättade zonen ovanför grundvattnet.

Vilka är de viktigaste resultaten?

Mikrobtransport genom den omättade zonen kan gå väldigt fort, och detta gäller både i sprickig mark och i homogen sand. Avhandlingen modellerar preferentiell transport i det senare fallet och finner att transporten är många storleksordningar snabbare än om man antar homogent flöde som man brukar. Vi diskuterar även riskfaktorer i en fallstudie i Sydsudan och finner då att brunnar i låglandet och efter långa regnperioder löper särskilt stor risk att bli förorenade. Resultaten indikerar att stillastående förorenat vatten kan orsaka snabb transport ner till grundvatten som ligger flera meter under markytan.

Var det något som överraskade dig?

Att de processer som påverkar mikrobiell filtrering i mark är så komplexa och att så lite är utforskat i detta ämnesområde. Detta trots att människor genom historien torde haft en ganska bra känsla för risken för mikrobiell förorening av grundvatten som används som drickvatten.

Vem har nytta av dina resultat?

Studien bidrar till förståelsen för när och hur grundvatten förorenas med mikrober vilket kan leda till diarrésjukdomar om vattnet dricks. Så resultaten berör alla som använder grundvatten som dricksvatten.

Vad ska du göra efter disputationen?

Jag har planer på att fortsätta forska och söker fler forskare att samarbeta med! Mina kunskaper är inom matematisk modellering och statistik och jag vill tillämpa dem inom hälso- och miljöriskanalys.

Emma Engström disputerade med avhandlingen Predicting the Transport of Escherichia coli to Groundwater.

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2018-10-19