Analysis of municipal wastewater sand filtration with denitrification, phosphorus removal, and suspended solids separation
Limitations and solutions for full-scale operation
Tid: On 2024-12-18 kl 10.00
Plats: Sahara, Teknikringen 10B, Stockholm
Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/67782514822
Språk: Engelska
Ämnesområde: Vattenvårdsteknik
Respondent: Lena Margareta Jonsson , Vatten- och miljöteknik
Opponent: Adjungerad professor Ann Mattsson, Chalmers University of Technology, Gothenburg, Sweden
Handledare: Docent Agnieszka Renman, Vatten- och miljöteknik
QC 20241128
Abstract
Utsläpp av höga koncentrationer av näringsämnen till hav och sjöar leder till övergödning och därmed ökad tillväxt av alger i vattnet. Vattendragen tar emot näringsutsläpp från flera källor t.ex. jordbruksverksamhet och avloppsreningsverk. Trots ansträngningar för att minska utsläppen från reningsverk till Östersjön kommer 16 % av fosfor och 33 % av kväve av de totala antropogena utsläppen från kommunala reningsverk.
Henriksdals reningsverk i Stockholm beslutade redan för 25 år sedan att förbättra kvävereningen. För att åstadkomma både nitrifikation och denitrifikation i verket, var den hydrauliska uppehållstiden i biosteget nödvändig att förlängas. Luftningsbassängernas volym ökades från 65 000 m3 till 204 000 m3 genom att fördjupa dem från 4,9 m till 12,0 m. Ytterligare tre luftningsbassänger byggdes också till ett totalt antal av 14 st. För att ytterligare öka kvävereduktionskapaciteten, ökades susphalten (SS) i luftningsbassängerna från 1250 mg SS/L till 2500 mg SS/L. Detta skulle komma att överbelasta eftersedimenteringsbassängerna och därför byggdes de tre nya eftersedimenteringsbassängerna. Vid högflöden till verket kommer trots detta slamflykt att ske i eftersedimenteringsbassängerna. Därför byggdes 60 st. djupa tvåmedia nedströmsfilter med längden 10 m och bredden 6 m som ett slutsteg i verket. Detta gav 60 m2 filteryta per filter och en total filteryta på 3600 m2. Varje filter består av 0,5 m undre sandlager och ett 1,0 m övre bestående av filtermaterialet Leca®. Reningsverkets utsläppskrav är ≤10 mg N-tot/L som årsmedelvärde, ≤3 mg NH4-N/L som medelvärde under tiden juli – oktober, och ≤0.3 mg P-tot/L och ≤8 mg BOD7/L som kvartalsmedelvärden. Verket har idag ett medelflöde på 328 500 m3/d och 884 000 personer anslutna.
En pilotstudie genomfördes innan filtren byggdes och en fullskalestudie utfördes efter några års drift av de nybyggda filtren. Målet var att undersöka samtidig kväve-, fosfor- och SS-reduktion i filtren. Resultaten från fullskalestudien, som genomfördes med ett konstant flöde på 3,3 m/h, visade att det var möjligt att erhålla filtrathalter med järndosering oftast på ca 0,01 – 0,17 mg PO4-P/L, 0,09 – 0,70 mg P-tot/L, 0,5 – 6,1 mg NOx-N/L med kolkälladosering, och 2 – 7 mg SS/L. Med en hög kolkällados kan halten minska till 0,2 mg NO3-N/L i filtratet, men då finns det en risk att få oförbrukad kolkälla i filtratet och därmed höga halter av BOD7.
Det är mycket viktigt att erhålla filtercykler med långa gångtider för att filtren inte ska läggas i backspolningskön. Åtminstone två backspolningssekvenser under en backspolning behövs för att spola bort den SS som fastnar i filtret under drift. Kvarvarande SS efter backspolning kommer annars att minska gångtiden hos efterkommande filtercykel. Om det är slamflykt i eftersedimenteringsbassängerna, behövs minst tre backspolningssekvenser för att rengöra filtren. Gångtiden blev 16 – 27 timmar med Fe- och kolkälladosering, men utan kolkälladosering blev gångtiden 36 – 72 timmar i fullskalefiltret vid 3,3 m/h. Utan både Fe- och kolkälladosering kan gångtiden överskrida 200 timmar beroende på SS-halten i inkommande flöde till filtren. Den hydrauliska belastningen på filtren påverkade gångtiden mindre än Feoch kolkälladoseringen. Under fullskalestudien doserades filtren i medeltal med 2 g Fe/m3.
Denitrifikationshastigheten beräknades till 13,1 g NOx-N/(m3·h) och 19,6 g NOx-N/(m2·h) i fullskalestudien. I pilotstudien beräknades denitrifikationshastigheten till 21,3 g NOx-N/(m3·h) och 30,5 g NOx-N/(m2·h). Det är troligen lättare att övervaka och finjustera pilotfilter och Lena Jonsson TRITA-ABE-DLT-2439 iv därmed erhålla bättre resultat. Dessa värden erhölls i ”steady state” dvs. mot slutet av filtercykeln. Under de första 1 – 2 timmmarna i filtercykeln har inte denitrifikationsprocessen startat fullt ut och denitrifikationshastigheten blev 6,4 g NOx-N/(m3·h) och 9,7 g NOx-N/(m2·h) i fullskalestudien dvs. ca hälften av hastigheten i ”steady state”.
Filtercykelns gångtid är totalt beroende av det dynamiska tryckfallet som utvecklas i filtren under drift. Filtren sätter huvudsakligen igen av SS från biosteget, SS i försedimenterat vatten från förbigång av biosteget under inkommande högflöden, och kvävgas- och koldioxidbubblor som produceras i filtren vid denitrifikation. SS produceras också vid denitrifikation i filtren, men denna SS hittades inte i fullskalefiltret vid utgrävning av bädden efter studien. Dessa gasbubblor satte igen filtret abrupt, medan SS sakta satte igen filtret proportionellt mot inkommande SS-belastning. Kemisk SS huvudsakligen bestående av järnfosfat som fällts ut i filtren när Fe doserats kan eventuellt också sätta igen filtren, men detta undersöktes inte i studien.
Ett ”bestående” initialt tryckfall, som sakta ökar under flera års drifttid mättes i filtren. Detta tryckfall består huvudsakligen av oorganiska utfällningar i filterdysornas slitsar och på ytan av filterbäddens Leca-korn. För att minska detta tryckfall byttes dysorna ut till nya rena dysor eller skrubbades rena med en borste. Detta tryckfall kan också uppstå när filterbäddkorn ansamlas i utloppskanalen under filterbotten, vilket satte igen dysorna underifrån. Detta stoppade delvis vattnet vid backspolning och fluidisering av filterbädden. Högen med sand- och Leca-korn togs bort om det vid inspektion bedömdes att den översteg 0,1 m3. Oftare backspolning eller fler backspolningssekvenser motverkade också detta initiala tryckfall.