Slår ett slag för MIPS-hjälmen

NOTIS

Publicerad 2013-01-17
Illustration hämtad från Popular Science, Januari 2013.

Under rubriken "The Helmet War" hyllas KTH-innovationen MIPS-hjälmen i januarinumret av den etablerade och ledande vetenskapstidskriften Popular Science.

Anledningen är enkel: Dagens hjälmar ger förvisso ett skydd för huvudet, men kan göras ännu bättre. Att de kan bli just bättre beror på att hjälmarna idag endast testas för raka så kallade "islag". De flesta ramlar normalt dock med en vinkel mot islagsytan (fordon, marken, träd, etc). Vid ett snett islag uppstår rotationsvåld mot huvudet och hjärnan. Det som gör forskning runt MIPS viktig är att just rotationsvåldet är det som primärt ger upphov till hjärnskador så som hjärnskakning, och mer allvarliga diffusa hjärnskador och blödningar.

MIPS-hjälmen tas upp i Popular Science i samma kontext som den populära med ganska skadefrekventa sporten amerikansk fotboll.

Forskningen runt MIPS, som står för Multidirectional Impact Protection System, startade på KTH redan 1996. Bakom tekniken står bland andra forskarna Peter Halldin, Hans von Holst, Svein Kleiven och Daniel Lanner. Numera har forskningen runt MIPS knoppats av i ett eget företag vid namn MIPS AB.

Läs mer om MIPS-hjälmen här  bit.ly/AgePNf eller här bit.ly/W8i5rb.

Peter Larsson

Till sidans topp