Till innehåll på sidan

F A Q, frågor om diplomutdelningen

Här finns svaren på många frågor kring diplomutdelningen.

Vilka får inbjudan till diplomutdelningen?

Civilingenjörer, arkitekter, högskoleingenjörer, magistrar och mastrar samt kandidater från programmet fastighet och finans samt fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, som fått sin examen utfärdad får en inbjudan till nästkommande diplomutdelning i stadshuset.

Detta under förutsättning att du har registrerat önskemål om att få en inbjudan enligt det brev med instruktioner som medföljer ditt examensbevis.

När blir man inbjuden?

De som får sin examen utfärdad mellan den 10 november och den 7 april och har anmält önskan om att få en inbjudan, blir inbjuden till diplomutdelningen i slutet av maj.
De som får sin examen utfärdad mellan den 7 april och den 10 november och har anmält önskan om att få en inbjudan, blir inbjuden till diplomutdelningen i mitten av december.

Måste man delta i diplomutdelningen för att få ut sin examen?

Nej, däremot måste man ta ut sin examen för att få delta i diplomutdelningen.

Kan jag få diplomet i efterhand?

Nej, diplomet är ett minne av högtiden och delas endast ut till dom som närvarar på ceremonin. Examensbeviset, är det formella beviset på din examen.

Varför måste jag anmäla mig i förväg?

Du måste anmäla dig för att du ska kunna få ditt diplom och för att ditt namn ska finnas i programmet. Antalet personer som får vistas i Stadshuset är strikt begränsat och vi måste förhålla oss till maxantalet.

Hur hittar man till Stadshuset?

Tunnelbana: Röd/grönlinje till T-centralen, sedan 5 minuters promenad. Gå mot hotel Sheraton, och tag sen till höger, så ser du Stadshuset framför dig. Tunnelbanans blå linje är nog bästa alternativet. Stig av vid station Rådhuset, uppgång parmmätargatan/Hantverkargartan, gå längs hantverkargatan så du har kungsholms kyrka till vänster och du ser toppen av tornet på stadhuset
Buss: linjerna 3 och 50 stannar precis utanför Stadshuset.

Var kan man parkera?

Stadshuset har inga egna parkeringsplatser som vi kan förfoga över. Det finns parkeringsplatser vid Norr Mälarstrand. Närmaste parkeringshus är vid hotel Sheraton.

Varför måste vi repetera?

Vi repeterar ceremonin för att den ska löpa så smidigt som möjligt och därmed bli den högtidliga och lyckade ceremoni som alla diplomander förtjänar.

När börjar repetitionen?

Repetitionen startar kl 15.30 i Stadshuset. Samling i Gyllene salen en trappa upp. Repetitionen är obligatorisk för alla som ska delta i ceremonin.

Vad gör man på repetitionen?

På repetitionen går vi igenom och övar på procession och uppställning i rätt ordning och de närvarande prickas av. Det är därför viktigt att du är med på repetitionen, annars plockas ditt diplom bort. Titta på instruktionsfilmen som ligger på diplomeringssidan , under rubriken repetition, så ser du lite mer vad det går ut på.

Ska jag vara ombytt till repetitionen?

Ja, du ska vara ombytt och klar när du kommer. Ta gärna med finskorna i en påse och häng in de bekväma skorna tillsammans med ytterplagget i den bemannade garderoben. Tänk också på att inte ha med en stor handväska.eftersom du måste ha båda händerna fira när du tar emot ditt diplom. Möjligen fungerar det att ha en aftonväska med axelrem om du vill ha med din telefon etc. Det är fri garderob för alla diplomander och övriga gäster.

Jag kan omöjligt vara med på repetitionen, vad gör jag?

Då får du tyvärr stå över till nästa gång. 

Hur går ceremonin till?

Ceremonin inleds med att fanborg, följd av alla diplomander, går i procession nedför trappan utanför Gyllene Salen, ner till Blå hallen i en mycket inrutad ordning (vi går igenom ordningen under repetitionen). När alla kommit till sin plats och ingångsmarschen är avslutad sitter man ner. Övermarskalken äntrar talarstolen och inleder med att presentera grundutbildningsansvarig för första skolan som ska diplomeras varpå diplomanderna ställer sig i ordning för att emottaga sina diplom. Detta forsätter tills samtliga skolor har representerats. Diplomutdelningen varar i 1,5 - 2 timmar beroende på antalet diplomander. Diplomutdelningen varvas med musikaliska inslag. Ceremonin avslutas med fanborgens utgångsmarsch.Diplomander och gäster ställer sig upp när musiken till utmarschen startar.

Hur många gäster får jag ta med?

Du kan ta med dig max två gäster. 

Kan jag sitta tillsammans med mina gäster under ceremonin?

Nej det går inte. Alla diplomander sitter på förbestämda platser enligt sortering utifrån skoltillhörighet och program. Allt för att ceremonin ska flyta på så smidigt som möjligt. För dina gäster är det fri placering på resterande stolsrader. Tänk också på att du inte kan anlända tillsammans med dina gäster. Du är inbjuden till 15.30 och dina gäster ca en timme senare.

Hur vet jag vilka andra som ska diplomeras samma dag?

Vid ankomsten till Stadhuset delas ett program ut till både diplomander och senare till gästerna. I det står namnen på alla diplomander sorterade utifrån skola och studieprogram.

Får barn vara med på ceremonin?

Ja, barn är välkomna men tänk på att även de räknas som en person, med tanke på brandsäkerheten.Barn som närvarar bör vara åtminstone 5 år. Yngre barn har svårt hålla sig lugna och det är av stor vikt att barn inte springer omkring eller är högljudda under ceremonin. Det finns inget separat rum dit man kan gå med skrikande spädbarn.

Får man fotografera under ceremonin?

Ja, om man sköter det så diskret som möjligt och inte står i vägen för någon annan. KTH har också anlitat en professionell fotograf, som dokumenterar hela ceremonin, alla som tar emot diplom samt även gruppbilder.

Vad händer efter ceremonin?

Efter ceremonin serveras ett glas mousserande vin/alt. alkoholfritt och något litet tilltugg till alla diplomander och gäster. Det blir mingel i både Blå Hallen och Gyllene Salen. I Gyllene Salen ges även tillfälle till porträttbild/parbild av vår fotograf.

Vad ska jag ha på mig?

I inbjudan står högtidsdräkt eller mörk kostym.
Högtidsdräkt innebär frack med vit väst och vit fluga, svarta skor/lackskor och svarta strumpor eller hellång aftonklänning. Ett alternativ kan vara militär högtidsdräkt eller folkdräkt. Mörk kostym är svart, mörkgrå, mörkbrun, mörkblå kostym med eller utan väst samt en vit/ljus skjorta och slips i valfri diskret färg, dock ej vit (vit slips förekommer endast vid begravning av nära anhörig). Kort/lång klänning eller kjol i valfri färg. Med kort menas en längd som stannar runt knäet eller strax ovanför eller under.
För övriga gäster gäller samma klädkod eller prydlig klädsel helt enkelt.

Alla vi som arbetar med ceremonin i någon form klär oss i högtidsdräkt.

Du kommer inte ha användning för schmecken.

Om du vill ha handväska med under ceremonin, vänligen välj en modell "aftonväska" med axelrem så att du kan ha händerna fria när du går upp och tar emot ditt diplom och samtidigt hälsar på rektor.

Tänk också på att det inte finns några toaletter i anslutning till Gyllene Salen där reptitionen äger rum, så se till att klara av besöket innan du går upp till repetitionen.

Vad händer om min examensansökan inte hinner behandlas i tid?

Då får du vänta in nästkommande diplomering.