Till innehåll på sidan

Information om ceremonin (svensk översättning)

Här finns svaren på många frågor kring diplomutdelningen i Stadshuset.

Vilka får inbjudan till diplomutdelningen?

Civilingenjörer, arkitekter, högskoleingenjörer, magistrar och mastrar samt kandidater från programmet fastighet och finans, som fått sin examen utfärdad får en inbjudan till nästkommande diplomutdelning i stadshuset.

När blir man inbjuden?

De som får sin examen utfärdad mellan den 10 november och den 7 april, blir inbjuden till diplomutdelningen i slutet av maj.
De som får sin examen utfärdad mellan den 7 april och den 10 november, blir inbjuden till diplomutdelningen i mitten av december.

Måste man delta i diplomutdelningen för att få ut sin examen?

Nej, däremot måste man ta ut sin examen för att få delta i diplomutdelningen.

Kan jag få diplomet i efterhand?

Nej, diplomet är ett minne av högtiden. Examensbeviset, som du får från examensenheten, är det formella beviset på din examen.

Varför måste jag anmäla mig och mina gäster i förväg?

Du måste anmäla dig för att du ska kunna få ditt diplom och för att ditt namn ska finnas i programmet. Vi behöver också veta hur många gäster totalt som kommer till ceremonin, så att antalet platser räcker till.

Hur hittar man till Stadshuset?

Tunnelbana till T-centralen och sedan 5 minuters promenad. Gå mot hotel Sheraton, och tag sen till höger, så ser du Stadshuset framför dig.
Busslinjerna 3, 40 52 och 53 stannar vid Stadshuset.

Var kan man parkera?

Stadshuset har inga egna parkeringsplatser som vi kan förfoga över. Det finns parkeringsplatser vid Norr Mälarstrand. Närmsta parkeringshus är vid hotel Sheraton.

Varför måste vi repetera?

Vi repeterar ceremonin för att den ska löpa så smidigt som möjligt och därmed bli den högtidliga och lyckade ceremoni som alla diplomander förtjänar.

När börjar repetitionen?

Repetitionen startar kl 15.30 i Stadshuset. Samling i Gyllene salen en trappa upp. Repetitionen är obligatorisk för alla som ska delta i ceremonin.

Vad gör man på repetitionen?

På repetitionen går vi igenom och övar på procession och uppställning i rätt ordning och de närvarande prickas av. Det är därför viktigt att du är med på repetitionen, annars plockas ditt diplom bort. Titta på instruktionsfilmen här bredvid, under rubriken repetition, så ser du lite mer vad det går ut på.

Ska jag vara ombytt till repetitionen?

Ja, ombytt och klar, eftersom det endast blir en kort paus innan ceremonin startar.

Jag kan omöjligt vara med på repetitionen, vad gör jag?

Då får du tyvärr stå över till nästa gång. Vänligen meddela till ceremonier@kth.se om du vill ha en ny inbjudan.

Hur går ceremonin till?

Ceremonin inleds med att fanborg, följd av alla diplomander, går i procession nedför trappan utanför Gyllene Salen, ner till Blå hallen i en mycket inrutad ordning (vi går igenom ordningen under repetitionen). När alla kommit till sin plats och ingångsmarschen är avslutad sitter man ner. Övermarskalken äntrar talarstolen och inleder med att presentera grundutbildningsansvarig för första skolan som ska diplomeras varpå diplomanderna ställer sig i ordning för att emottaga sina diplom. Detta forsätter tills samtliga skolor har representerats. Ceremonin tar allt som allt ca 1 timme och 45 minuter inklusive några avbrott med musikaliska inslag. Ceremonin avslutas med en utgångsmarsch där alla diplomander följer med upp för trappan och slutligen även alla gästerna. (för diplomeringen i maj 2012, går utgångsmarshen ej upp till gyllene salen utan leder ut till bussar utanför stadshuset, som ska ta oss alla till cocktailmottagning i Kårhuset, KTH Campus. Detta pga ombyggnad i Stadshuset.)

Hur många gäster får jag ta med?

Då Stadshuset, enligt brandföreskrifterna, inte kan ta fler än 1200 personer är vi tvungna att maximera antalet gäster per diplomand till tre. Skulle du dock ha någon mer som väldigt gärna vill komma, anmäl då detta i rutan för "övrig information" i anmälningsformuläret. De platser vi har tillgodo fördelas sedan enligt principen först anmäld, först till kvarn...

Kan jag sitta tillsammans med mina gäster under ceremonin?

Nej det går inte. Alla diplomander sitter på förbestämda platser enligt sortering utifrån skoltillhörighet och program. Allt för att ceremonin ska flyta på så smidigt som möjligt. För dina gäster är det fri placering på resterande stolsrader. Tänk också på att du inte kan anlända tillsammans med dina gäster. Du är inbjuden till 15.30 och dina gäster en timme senare.

Får barn vara med på ceremonin?

Ja, barn är välkomna men tänk på att även de räknas som en person, med tanke på brandsäkerheten. Barn får heller inte springa omkring eller vara högljudda under ceremonin.

Får man fotografera under ceremonin?

Ja, om man sköter det så diskret som möjligt och inte står i vägen för någon annan. KTH har också anlitat en professionell fotograf, som dokumenterar hela ceremonin, alla som tar emot diplom samt även gruppbilder.

Vad händer efter ceremonin?

Efter ceremonin serveras ett glas mousserande vin och något litet tilltugg till alla diplomander och deras gäster i Gyllene Salen. Då ges även tillfälle till porträttbild av vår fotograf. Om det är extra många gäster, finns även servering i Blå hallen, och det kan vara idé att dröja kvar där ett tag (ca 15 minuter), tills den värsta trängseln har lagt sig i Gyllene salen. OBS Detta gäller ej för ceremonin i maj 2012. Då sker cocktailmottagning istället i Kårens lokaler på KTH Campus, pga ombyggnad i Stadshuset.

Vad ska jag ha på mig?

I inbjudan står högtidsdräkt eller mörk kostym.
Högtidsdräkt innebär för män frack med vit väst och vit fluga, svarta skor/lackskor och svarta strumpor. alternativ kan vara militär högtidsdräkt eller folkdräkt. För kvinnor gäller hellång aftonklänning.
Mörk kostym är svart, mörkgrå, mörkbrun, mörkblå kostym med eller utan väst samt en vit/ljus skjorta och slips i valfri färg, dock ej vit.
För kvinnor gäller kort/lång klänning eller kjol i valfri färg. Med kort menas en längd som stannar runt knäet eller strax ovanför..
För dina gäster gäller samma klädkod eller prydlig klädsel helt enkelt.

Alla vi som arbetar med ceremonin i någon form klär oss i högtidsdräkt.


Du kommer inte ha användning för schmecken.

Vad händer om min examensansökan inte hinner behandlas i tid?

Då blir du automatiskt inbjuden till nästkommande diplomering.