Till innehåll på sidan

2012 - Daniel Ek

29-årige Daniel Ek, vd på musiksuccén Spotify och med ett gäng entreprenörsframgångar i bagaget, tilldelas KTH:s Stora pris 2012. Han blir därmed den yngste personen att få priset sedan det började delas ut 1945.

Daniel Ek (Foto: PR Foto)

"Entreprenören och grundaren av Spotify, Daniel Ek, tilldelas KTH:s stora pris 2012 för sin innovativa användning och framgångsrika kommersialisering av informationsteknik på hög internationell nivå. Han har bidragit till att i grunden förändra sättet på vilket människor konsumerar musik.
 
Daniel Ek är entreprenören som har tagit musiktjänsten så långt att den skakat om musikbranschen i hela världen. Tack vare sin innovativa förmåga har han i samarbete med tusentals skivbolag lyckats etablera en ny affärsmodell för musikkonsumtion."

Så lyder motiveringen till varför Daniel Ek, vd på Spotify, i år får ta emot 1,2 miljoner kronor och utmärkelsen KTH:s Stora pris 2012.

Peter Gudmundson, rektor på KTH, anser att årets pristagare är en värdig sådan.

– Daniel Ek är ett lysande exempel på hur avancerad teknik kan omsättas till en ny produkt med bred användning och även beteendeförändringar hos en bred publik, säger Peter Gudmundson.

– Jag har alltid haft en lite osvensk ambition att förändra världen, om än på ett litet sätt. Genom att kombinera två områden som jag alltid haft stor passion för – musik och teknik – har jag, tillsammans med mina kollegor, lyckats påverka hur människor över hela världen lyssnar på musik. Det är jag stolt över! Men jag fokuserar inte så mycket på min roll i det hela, det finns så mycket talang hos oss. Jag lär mig något nytt varje dag och jobbar med otroligt många inspirerande människor, säger Daniel Ek.

Eventet för Daniel Ek 22 april livestreamas.Läs mer