Till innehåll på sidan

KTH Innovation Award

KTH Innovation Award delas ut till personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Priset instiftades 2020 genom donationer av Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH. Prissumman är 500 000 kronor.

Om KTH Innovation Award

Video

KTH Innovation Award

Mathias Uhlén, KTH-professor och donator och Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation berättar om priset. 

Under snart 200 år har KTH samlat människor med kunskap och passion för att lösa några av mänsklighetens största utmaningar. KTH:are har varit med och förändrat hela industrier och deras arbete har sammantaget påverkat miljontals liv. KTH Innovation Award ska hylla människor från KTH som har bidragit till ett bättre samhälle med sina innovationer.

Kreativitet, uthållighet och mod premieras

Portrait of Lisa Ericsson

- KTH Innovation Award är inte bara ett pris för den som tjänat mest pengar, utan för de som tänkt stort och inte har gett upp. 

Lisa Ericsson, Chef för KTH Innovation

Mottagaren av KTH Innovation Award skall ha bevisad förmåga att anta stora utmaningar och ha bidragit till ett bättre samhälle. Mottagaren ska med kreativitet, uthållighet och mod ha skapat nytta i samhället. Detta innebär: 

  • Kreativitet: att ha visat en förmåga att tänka nytt och ta sig loss från etablerade perspektiv
  • Uthållighet: att med starkt driv outtröttligt ha arbetat mot en vision
  • Mod: att ha vågat ta sig an stora utmaningar för att nå ett viktigt mål

Mottagaren ska också ha:

  • vara eller ha varit verksam som forskare på KTH eller;
  • vara eller ha varit anställd på KTH eller;
  • vara student på KTH eller ha studerat på KTH under en betydande del av sin studietid eller;
  • på annat sätt bedömas ha en stark anknytning till KTH.

Mottagaren ska dessutom:

  • grundat ett eller flera företag eller;
  • bidragit till innovationer i existerande företag till exempel med patent eller;
  • på annat sätt överfört eller nyttiggjort kunskap i samhället.

KTH Innovation Award kan delas mellan högst tre mottagare per år. Priset kan inte delas ut postumt. Prissumman är 500 000 kronor. Priset kommer delas ut i minst 10 år från och med 2021. 

Nominera din kandidat till priset

Alla kan nominera en kandidat till KTH Innovation Award. Du kan också nominera dig själv. Nomineringen är öppen till den 15 april.

Nominera din kandidat till KTH Innovation Award

Donatorer

Instiftandet av priser och dess prissumma möjliggjordes av generösa donationer från Mathias Uhlén, KTH-professor och entreprenör och Daniel Ek, vd och grundare av Spotify.

Portrait of Mathias Uhlén

- Jag har alltid tyckt att det är viktigt att både bedriva excellent forskning och att ta den forskningen ut i samhället. Jag hoppas att priset ska lyfta de som gjort verklighet av sina idéer, men också att det ska inspirera fler att våga ta sig an stora utmaningar, både i sin forskning och i sitt entreprenörskap.

Mathias Uhlén, KTH-professor och entreprenör

Portrait of Daniel Ek

- För mig handlar entreprenörskap om att tänka stort, ta sig an problem på kreativa sätt och inte ge upp. KTH:are har spelat stor roll i Spotifys utveckling och för Sverige som technation. Jag är glad att vara med och starta KTH Innovation Award och jag hoppas att det kan inspirera fler att utveckla avancerad teknik som kan göra världen bättre.

Daniel Ek, vd och grundare, Spotify

Kontakt