Promotionshögtiden 2019

KTH:s promotions- och installationshögtid 2019 ägde rum i konserthuset den 15 november. KTH promoverade 191 nya doktorer och installerade 19 professorer i deras ämbete.

Promotionshögtid 2019

Inledning

Ceremonin hölls i Konserthuset och inleddes med att KTHs rektor professor Sigbritt Karlsson hälsade alla närvarade välkomna och sedan höll ett inledande tal.

Hedersdoktorerna promoveras

Fakultetens dekanus Professor Anders Forsgren presenterade 2019 års hedersdoktorer för promotion. 2019 utsågs Richard Florida, Tamer Başar och Cecilia Schelin Seidegård till hedersdoktorer. Du kan läsa mer om KTH:s hedersdoktorer här .

De nyblivna doktorerna promoveras

Därpå följde promotion av teknologie, filosofie, medicine och ekonomie doktorer.
Årets promotor var Hans Hertz, professor i biomedicinsk fysik.

Nya professorer installeras

Installationen inleddes med avtackning av emeriti, följt av välkomnande av nya gäst- adjungerade- och affilierade professorer. Därpå inleddes installation av de 19 nya befordrade professorerna. En kort film visades om var och en och rektor berättade vad professorerna och deras forskning betyder för KTH, varefter dom erhöll ett diplom. Du kan läsa mer om KTH:s nyinstallerade professorer här

Prisutdelning

Rektor delade ut Janne Carlssons stipendium för akademiskt ledarskap  till Per Lundqvist, professor vid KTH. Prorektor delade sedan ut priset KTH:s guldmedalj för industriell samverkan  till Malcolm Norlin, styrelseordförande vid Girindus investment AB.

Mats Williamson, medlem av KTH:s styrelse, överlämnade KTH:s Stora Pris  till Dilsa Demirbag-Sten för hennes arbete för att barn i utsatta områden ska få tillgång till utbildning och kunskap.

För underhållningen under ceremonin stod några av Operahögskolans elever tillsammans med KTHs akademiska kapell under ledning av Director musices Mats Janhagen.

Banketten

Banketten avnjöts i Stadshuset, Blå Hallen.

Middagstalare

Efter banketten serverades kaffe i Gyllene Salen och Backblickers stod för dansmusiken.