Framtidens material från träd och mjölk

Kan man använda träfiber och vassle för att ta fram material lika starka som Kevlar? Hur går det till? Välkommen till en Öppen föreläsning om ett pågående forskningsäventyr kring ett mycket starkt biomaterial.

Många vet nog att ett papper består av pappersfibrer och att pappersfibrer kommer från träd. Men vad många inte vet är att pappersfibern, som är någon millimeter lång och ungefär lika tjock som ett hårstrå, i sin tur består av massor av pyttesmå nanofibriller. Dessa fibriller är mycket styva och starka men väldigt små, ungefär en tusendels millimeter långa och bara några miljondelar av en millimeter tjocka.
Fibrillers goda egenskaper kan exempelvis komma till nytta är genom att, med hjälp av ett kanalsystem, där en ström av fibriller fokuseras av sidoflöden, sätta ihop dem till långa filament. Resultatet blir starkt som glasfiber och styvt som Kevlar, ett material som är fem gånger starkare per viktenhet än stål. Det har också visat sig att samma fokuseringsteknik kan användas för att sammanfoga fibriller av vassle från mjölk.
Professor Fredrik Lundell berättar om hur man studerar fibriller, som är för små för att urskiljas med vanligt ljus så att man istället måste använda röntgenljus från stora synkrotroner.

Anmälan

PLATS: Sal F2, Lindstedtsvägen 26, KTH Campus
TID: Torsdag 8 mars 2018, kl. 17.00-18.00

Anmäl dig här

Fredrik Lundell
Fredrik Lundell, enhetschef,professor 087906875

Få inbjudningar till kommande öppna föreläsningar

KTH:s öppna föreläsningar presenterar spännande forskning i populärvetenskaplig form. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla. Registrera din mailadress så får du en inbjudan när KTH arrangerar nästa föreläsning.

E-postadress

Öppna föreläsningar
Till sidans topp