Till innehåll på sidan

KTH:s öppna föreläsningar

Välkommen till KTH:s öppna föreläsningar.
Nedan presenteras datum för vårens talare. Inom kort presenteras information om föreläsningarnas innehåll.

KTH:s öppna föreläsningar tar upp aktuella ämnen och presenterar spännande forskning i populärvetenskaplig form. Föreläsningarna hålls nu digitalt och är öppna för alla. Inom kort presenteras vårens program så länge går det att ta del av tidigare föreläsningar i arkivet.

Vårens program

Organ på chip – nya sätt att förstå människans kropp och dess sjukdomar

Inom biomedicinsk forskning vill man få ny förståelse för den mänskliga kroppen och dess sjukdomar. Resultaten av forskningen kan förhoppningsvis användas för att utveckla bättre behandlingar och diagnostikmetoder.

Välkommen på en öppen föreläsning där universitetslektor Anna Herland berättar om hur man använder mänskliga celler för att skapa en miljö som efterliknar kroppen och miniatyrflödessystem som liknar kroppens egna blodkärl. Och hur dessa modeller av mänsklig vävnad används för att förstå biologiska mekanismer, studera läkemedelseffekter och sedan nyligen även i covid-forskning.

När: 24/2 -2021 kl.17:00-17:45
Var: Via Zoom-länk

Kunskap för att ställa om

Omställningen till ett hållbart samhälle för långsamt för att vi ska nå 1,5-gradersmålet.
Det krävs förändringar på systemnivå men också att individer ändrar beteende.

Varför går det så trögt? Att det är svårt känner vi alla igen. Vi hittar skäl att fortsätta som tidigare och är kreativa när vi argumenterar för att får vår självbild att hålla ihop även om vi inte lyckas handla som vi har tänkt. Men det finns också tillfällen när vi verkligen ändrar på oss och vad som då fått oss att göra annorlunda är lika intressant.

Välkommen till en öppen föreläsning där professor Nina Wormbs diskuterar och analyserar hur människor resonerar om sina försök att leva mer hållbart.

När: 24/3 -2021 kl.17:00-17:45
Var: Via Zoom-länk

Karl Henrik Johansson

När: 27/4 -2021 kl.17:00-17:45
Var: Via Zoom-länk

Anmäl dig här för inbjudningar till framtida föreläsningar. 

E-postadress

Öppna föreläsningar
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-01-19