110 miljoner för att omvandla svampavfall till produkter

NYHET

Publicerad 2016-12-06

Varje år genererar människor och företag inom EU 90 miljoner ton matavfall. 38 procent av detta avfall kommer direkt från den matproducerande industrin, och enbart svamptillverkningen genererar 60 000 ton per vecka. Nu har ett EU-projekt där forskare från KTH ingår fått ett rejält anslag för att omvandla svampavfallet till något användbart.

Det nya forskningsprojektet går under namnet Funguschain och består av 16 olika deltagande lärosäten och företag från tio olika europeiska länder. Arbetet ska pågå från och med nu fram till den 31 oktober år 2020.

Francisco Vilaplana, universitetslektor på avdelningen för glykovetenskap vid KTH, är en av forskarna som deltar. Han berättar att projektets mål är att utveckla ett bioraffinaderi som ska utvinna ämnen ur avfallet från svamptillverkning.

Dessa ämnen, som proteiner, polysackarider, antioxidanter och polyoler (sockeralkoholer), kan sedan användas som grundstenar i rengöringsmedel, mat och olika plastprodukter.

Forskningsbudgeten ligger på 11 miljoner euro (cirka 110 miljoner kronor) och finansieras bland annat av Bio-Based Industries Joint Undertaking, ett initiativ inom ramen för Horizon 2020 som är EU:s program för forskning och innovation.

Funguschain ska också tänkt utgöra ett viktigt exempel på hur samhället ska kunna ta ett steg mot en mer biobaserad ekonomi.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Francisco Vilaplana på 08 - 790 99 39 eller franvila@kth.se.

Till sidans topp