Till innehåll på sidan

Alltid bäst på plan

Publicerad 2016-10-14

– Jag är uppvuxen och drillad i idrottsvärlden. Väldigt mycket av den jag är kommer av min uppväxt i idrotten, säger Årets Alumn på KTH.

Veronica Augustsson formulerar sig med ett leende, men det går inte att ta miste på ordens allvar. Steget från elitsatsande handbollsspelare till vd är inte långt i hennes värld.

Och det är från idrotten hon hämtar inspiration för sitt ledarskap likväl som organisationskunskap.
– Där lärde jag mig vikten av målsättningar och förmågan att fokusera. Men också att ta kritik och förbättra min prestation.

För fyra år sedan utsågs Veronica Augustsson till vd på Cinnober Financial Technology. En av världens mest framstående leverantörer av finansiell teknologi till börser och clearinghus.
Karriären har varit spikrak och på vägen upp har utmärkelserna haglat tätt. I år utsågs hon till Årets Alumn på KTH.

Men historien tog sin början på ett högstadium i Köping. Inför gymnasievalet vände sig en villrådig Veronica Augustsson till sin mattelärare med frågan om vilken riktning hon borde välja. Svaret blev att en teknisk utbildning skulle passa.
Sagt och gjort, och efter tre år på tekniskt gymnasium stod hon redo att följa drömmen om att bli arkitekt. Men eftertankens kranka blekhet slog till.
Det var 90-tal och IT-bubblan expanderade för var dag. Veronica Augustsson ville vara i en bransch som rörde på sig och arkitektyrket kändes plötsligt alltför begränsat.

– Jag hade en känsla av att IT-branschen var up’n’coming och att den riktiga utvecklingen snart skulle ta fart. Tanken på att vi skulle uppfunnit datorerna och internet som det såg ut då och sen bara stanna där kändes inte rimlig. Jag kan idag inte säga vad jag baserade mitt beslut på, men jag hade en känsla av att jag inte ville missa den här resan.

Studietiden på KTH minns Veronica Augustsson med värme och utöver en ingenjörsexamen i datavetenskap fick hon även med sig ett nytt sätt att betrakta kunskap på – något hon fortfarande bär med sig.

– Läran om lärande är nog den föreläsning jag alltid kommer minnas. Om hur hjärnan fungerar, hur inlärningsprocesser ser ut och hur vi närmar oss kunskap och fakta. Jag önskar jag fått höra den föreläsningen redan i första klass. Den har för alltid förändrat min syn på kunskap och perception.

Efter skolan gick det snabbt. På Enea, där hon gjort sitt exjobb, väntade en anställning och ett liv som utvecklare tog sin början.

Under studietiden hade IT-bubblan hunnit spricka och efter bara några månader på nya jobbet tvingades företaget varsla. Men Cinnober sökte utvecklare och Veronica Augustsson hade snart nytt jobb igen.

Utan några egentliga kunskaper om finansbranschen sattes hon att programmera tidiga versioner av de systemlösningar som idag etablerat Cinnober som världsledande inom segmentet.

När ett erbjudande om att jobba på företagets kontor i New York dök upp var Veronica Augustsson inte sen att tacka ja, och under de följande 18 månaderna var börsgolvet på Wall Street hennes arbetsplats.

– Det var en fantastisk tid. Å ena sidan fick jag känna på den oerhörda pulsen på Wall Street. Jag fick också se vilka otroliga ekonomiska insatser som finns i branschen. Att stå bredvid en ”trader” som just förlorat ett antal miljoner ger perspektiv, och det blir påtagligt hur stora krav som ställs på systemen vi tillhandahåller. Minsta fel ger enorma konsekvenser och jag lärde mig oerhört mycket om vilken skillnad rätt typ av system gör.

Några år senare, 2012, hade Veronica Augustsson just blivit varm i kläderna i sin roll som försäljningschef på Cinnober. Då kom frågan om hon ville bli VD.

– Jag drivs av utmaningar, och att bli VD var verkligen en sådan. Men processen gick väldigt snabbt och jag minns att jag första dagen som vd satt på kontoret och undrade: vad gör en VD om dagarna, säger Veronica Augustsson med ett skratt, och fortsätter:

– Sen gjorde jag som jag lärt mig på KTH – att analysera situationen: Vad handlar det om egentligen? Jag satte upp mål som jag bröt ned i delmål och aktiviteter innan jag började jobba. Efter första året kände jag mig riktigt trygg och lugn i min roll, då visste jag vilken vd jag ville vara.


I dag har Veronica Augustsson hunnit vara vd i fyra år. Företaget är idag en ohotad världsledare inom IT-system för börshandel, clearing och marknadsövervakning.

Trots tuffa år med väldiga fluktuationer bland världens ekonomier och oroligheter världen över har bolaget fortsatt gå bra, och Veronica Augustsson är övertygad om att Cinnober kommer fortsätta vara världsmästare inom sitt segment, oavsett vilka förändringar som väntar branschen.

– Finansbranschen likväl som alla andra branscher går mot att bli allt mer automatiserad. På Cinnober tittar vi väldigt mycket på ”machine learning” men också på blockkedjeteknologi, den teknik som ligger till grund för Bitcoin.

– Många monotona arbetsuppgifter kommer ersättas av teknologi, och det tycker jag är bra. Men mänsklig innovationskraft och ren brain power kommer maskinerna aldrig att klara av. Det är det bara vi människor som gör. Jag tror det är så vi måste se på framtidens arbetsmarknad.

Och var finns då innovationskraften?
Veronica Augustsson menar att den finns att hämta på många ställen, men att den samtidigt måste förvaltas och få utrymme att blomstra.
Det behövs en ledning som förstår den nya arbetsmarknaden, och som skapar förutsättningar för det mänskliga arbetet.

Hon liknar sin egen roll vid en landslagscoach.
– Vi är nummer ett i vår nisch, vi är världsmästare. Våra utvecklare är vårt landslag, och som alla landslag räcker det inte med att spelarna kan spelet. De behöver veta att blir du uttagen måste du också förstå vad det innebär i form av prestation och eget ansvar.

– Mina spelare vet vilken liga vi spelar i. De spelar matcherna och vinner, jag är coachen som håller i taktpinnen, som tar ut laget och lägger strategin för nästa match. Så får vi en miljö där innovationer får liv.

FAKTA

Veronica Augustssons råd för framgång

• Se alltid till att ha roligt. Det går att skapa en process för att göra varje uppgift rolig och när man har skoj blir resultatet bättre.
• Var nyfiken och ifrågasättande på ett positivt sätt. Vill du bli bäst kan du inte göra som alla andra. Våga vara annorlunda helt enkelt.
• Jobba hårt. Det tar 10 000 timmar att bli riktigt bra på något. Ge inte upp.

Veronica Augustsson

Född: 1979 i Kalmar
Yrke: Vd
Familj: Två barn
Bor: Villa i Sundbyberg
Utbildning: Ingenjör i datavetenskap från KTH och chefsutvecklingsprogram på KTH Executive School
Aktuell med: Utsedd till Årets Alumn 2016 på KTH
 

Text Måns Nilsson

Foto Petter Karlberg

KTH Magazine 14 OKTOBER, 2016

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2016-10-14