Till innehåll på sidan

Digitalt center döpt efter KTH-forskare

Publicerad 2016-01-21

Hallå där, Gunilla Bradley, professor emerita i informatik på KTH, som får ett center uppkallat efter sig vid Linneuniversitet i Växjö/Kalmar. Gunilla Bradley Center för digitala affärer (GBC) ska det heta. Hur känns det?

Gunilla Bradley.

– Enormt hedrande, blev mycket överraskad och lite rörd. Jag ser det som ett fint erkännande. Händer sällan i Sverige. Glad också över de snabba och varma gratulationer som jag redan fått från flera kolleger på KTH och från mina internationella kolleger och vänner.

Hur har digitaliseringen utvecklats under din forskargärning under de senaste 40 åren? Kan du säga något om vilka tekniska landvinningar som haft mest betydelse för digitaliseringen?

– Mitt fokus har varit på sociala, psykologiska och samhälleliga effekter av användning av datateknik - datoriseringen, IT, ICT, digitaliseringen – vad än vi använder för begrepp.

Microchips som blir allt mindre, kraftfullare, billigare  och  elektroniska nätverk främst internet och webteknologin har skapat och skapar djupgående förändringar för samhället och människan. Alla kraftfulla konvergenser av teknologier – både inom och mellan olika traditionella vetenskapliga discipliner.

 Om du ska sia om framtiden – hur tror du digitaliseringen fortlöper under de närmsta 20 åren?

– Svårt med prognoser. Snabbheten i sig är vansklig – utrymme för reflektion behövs när komplexiteten ökar. Stora risker för cyberattacker (cyber war). Samhället och dess infrastruktur är mer sårbara än någonsin.  Förhoppningen är att ny teknik kan röja upp i de skador som mänskligheten har skapat. Teknikutveckling och hållbarhet i vid mening ska gå hand i hand. En förhoppning som är mer som en dröm är att den tekniska utvecklingen ska gå hand i hand med en fördjupning och utveckling av människan och det djupt mänskliga. Global kommunikation som tekniken erbjuder borde bidra till fred och inte tvärtom.

Läs mer om Gunilla Bradley och det nya centret .

Berättat för: Jill Klackenberg