Till innehåll på sidan

Dora inspirerar tjejer att lära sig koda

Porträttbild på Dora Palfi.
Dora Palfi är VD för uppstartsbolaget Imagilabs som vill få fler tjejer att intressera sig för att koda.
Publicerad 2021-01-07

För fyra år sedan återförenades ungerskan Dora Palfi på KTH med sin kompis rumänskan Beatrice Ionascu, som hon lärde känna när de båda läste kandidatprogram i Abu Dhabi. Det blev startskottet för deras uppstartsföretag Imagilabs vars affärsidé är att hjälpa tjejer att forma framtiden genom att lära dem att koda. För detta tilldelades Dora nyligen Women in Tech Start-up Award på WomenInTech Global Awards.

– Det är ett stort erkännande för oss. Och just den här utmärkelsen fokuserar på företag som arbetar för de globala målen för hållbar utveckling. Så det är ett erkännande av den impact vi gör, säger Dora Palfi.

När Dora Palfi gick i gymnasiet i Budapest var det inte ingenjörsyrket som hägrade för henne. Hon var i och för sig intresserad av naturvetenskap, men hennes funderingar när det gäller högskoleutbildning handlade länge om att satsa på att bli läkare.

– Det är rätt typiskt i Ungern, i synnerhet när man är en tjej som läser naturvetenskap. Jag blev uppmuntrad att satsa på att bli läkare, snarare än att bli ingenjör. De stereotyperna är ganska starka i Ungern.

Gjorde sin master på KTH

Vill du också bidra till förändring hjälp av digital teknik?

Vill du vara med och påverka hur vårt digitala samhälle utvecklas? Kanske vill du utveckla smarta appar i nyare företag eller starta eget. Då kanske civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH  är något för dig?

Men utöver intresset för naturvetenskap har hon alltid varit intresserad av datorer och av människor. På sin kandidatutbildning på New York University i Abu Dhabi valde hon neurovetenskap som huvudämne och datavetenskap som breddningsämne. Och när det var dags för att ta en master valde hon människa-datorinteraktion, ICT Innovation master´s programme Human Computer Interaction Design på KTH.

– Jag ville verkligen hitta någonting där jag kunde kombinera mina olika intressen. Och jag tycker mycket om att göra praktiska saker som kan tillämpas för att lösa verkliga problem. Jag tror det är det som gjorde att jag blev så begeistrad av teknik och kodning.

Brinner för jämställdhet

En annan sak som är viktig för henne är jämställdhet – och i synnerhet då jämställdhet inom teknik. Att öka mångfalden och den kvinnliga representationen i teknikbranschen.

Och att få fler tjejer att satsa på teknisk utbildning är affärsidén för Imagilabs . Ett företag hon startade på KTH för två år sedan tillsammans med kompisen Beatrice Ionascu, som hon lärde känna när de båda pluggade i Abu Dhabi. Själva idén handlar om att peppa tjejer att forma framtiden genom att lära dem att koda.

– Det är tekniken som formar framtiden. Och kvinnor och män är inte lika representerade inom teknik och har därmed inte samma möjligheter att forma framtiden.

En app där man lär sig koda utan förkunskaper

Hjärtat i Imagilabs verksamhet är en app där man lär sig att koda i ett visuellt gränssnitt, utan några som helst förkunskaper i programmering. Men bakom gränssnittet finns en kodredigerare där man kan se koden bakom det som genereras i appens gränssnitt och steg för steg lära sig programmeringsspråket Python. I appen kan användarna även kommunicera med varandra och dela med sig av det de gör.

Det man kodar i appen kan sedan laddas upp i en fysisk produkt, accessoaren Imagicharm. Imagicharm med det lysande eller blinkande mönster man har kodat fram kan användas som nyckelring eller som prydnad på en väska.

– Vi har sålt 1200 Imagicharms och har 1500 som använder appen.

Hon och Beatrice Ionascu har hållt workshops på KTH:s två teknikfestivaler för tjejer, KTH Giants och Tekla. Och när de började bygga sin prototyp fick de hjälp av studenter från KTH som visade hur de skulle använda olika prototypverktyg.

– Ibland håller jag och Beatrice föredrag på KTH. Vi fick mycket stöd och hjälp av KTH när vi startade Imagilabs och ger gärna tillbaka genom att inspirera andra studenter att starta egna företag.

Håkan Soold

Dora Palfi och Imagilabs

Dora Palfi

Ålder: 27 år

Bor: I Gamla Stan i Stockholm. ”Jag lever ett riktigt stockholmsliv. Jag cyklar överallt, åker aldrig med kollektivtrafiken.”

Familj: Mamma och en äldre bror i Budapest och en äldre bror i Storbritannien

Yrke: VD för uppstartsföretaget Imagilabs

Utbildning: Master i människa-datorinteraktion och design från ICT Innovation master´s programme Human Computer Interaction Design på KTH

Gör på fritiden: ”Jag är yogainstruktör. Jag undervisar i KTH-hallen så jag cyklar till KTH två gånger i veckan. Sport har alltid varit viktigt för mig. Jag springer och jag cyklar. När man lever ett hektiskt liv med mycket jobb och så är det ett bra sätt att behålla en god hälsa och vara fokuserad. Sedan, det här året har ju varit speciellt för oss alla. Men normalt sett brukar jag resa mycket.”

Drivkrafter: ”Nyfikenhet. Att få veta mer, resa och se mer saker och lära mig mer. Med Imagilabs känner jag att jag har ett kall. Jag vill verkligen göra skillnad. Jämlikhet och jämställdhet inom teknik är väldigt viktigt för mig. Så jag har hittat något jag verkligen brinner för. Att jobba för något som är större än mig själv. Och att jobba med roliga människor som känner likadant.”

Tips till unga som ska söka högskoleutbildning: ”En sak som jag skulle vilja säga, som jag inte insåg i gymnasiet, är att bara för att du pluggar en sak betyder det inte alltid att det är det du kommer jobba med. De beslut du tar är inte slutgiltiga. Så om något verkar vara lite skrämmande eller svårt, låt inte det stoppa dig. För du kan alltid prova. Och om du inte tycker om det kan du alltid byta till något annat. Jag tror att det du kommer att ångra är om du inte provade.”

Imagilabs

2017–2018 fick Imagilabs hjälp av KTH Innovation med att utveckla sitt projekt, få finansiering för att bygga den första prototypen, hjälp med kontakter och avtal och mycket mer. I oktober 2018, precis innan de lämnade KTH Innovation, var de ett av teamen som valdes ut till KTH Innovations Brighterprogram och fick åka till New York.

Efter KTH Innovation gick Imagilabs vidare till inkubatorn STING där de utvecklade företaget vidare.

2019 genomförde Imagilabs en crowd funding-kampanj via Kickstarter och fick ihop pengar så det räckte för att producera ett första parti av accessoaren Imagicharm.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-01-07