Fuglesang invald i Kungliga Vetenskapsakademien

NYHET

Publicerad 2016-10-07

Nu står det klart att Christer Fuglesang, adjungerad professor i rymdfysik vid KTH, blivit utsedd som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, KVA.

Det var vid KVA:s allmänna sammankomst den 5 oktober 2016 som Christer Fuglesang som medlem i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap.

Något ledamotsnummer har ännu inte delats ut, men Christer Fuglesang ingår numera i samma sällskap som Per Christian Jersild (författare), Hans Rosling (professor i internationell hälsa) och Nina Burton (författare)

– Jag är förstås både väldigt glad och stolt. Det stimulerar till fortsatt arbete med att främja vetenskapen i vårt land och jag tror det ökar möjligheterna för det också. Att få unga intresserade av vetenskap och teknik är något av det viktigaste vi kan göra, säger Christer Fuglesang.

Han är idag föreståndare för KTH:s centrum för rymdforskning och bedriver forskning inom strålning på rymdstationer samt partikelfysik. Christer Fuglesang ger också en kurs som heter Human Space Flight, där han tra upp de aspekter som finns inom bemannad rymdfart.

I samband med Akademiens högtidsdag den 31 mars 2017 kommer Christer Fuglesang att tillsammans med andra ledamöter som invalts under 2016 att formellt upptas i KVA.

Text: Peter Ardell

Till sidans topp