Till innehåll på sidan

Hoppfulla resultat av Hack the Crisis

Coronakrisen slår hårt mot människor, samhällen och företag. Statens initiativ Hack the Crisis samlade den 3-6 april tusentals forskare och innovatörer på internet för att hitta lösningar på samhällsproblem som uppstått till följd av pandemin.
Publicerad 2020-04-08

För att mildra effekterna av Covid-19 genom teknisk innovation genomfördes i dagarna tre det statliga initiativet Hack the crisis. Utmaningen var att hitta lösningar för att rädda liv, samhällen och företag.

En av deltagarna i Hack the Crisis var David Ekvall, KTH-student och team-medlem i Telehelp, ett av de vinnande projekten.

David Ekvall, medlem i team Telehelp, som vann i kategorin Save Communities (Digital Solution). Vinnarna får bland annat 25 000 SEK och stöd från partnerföretag och finansiärer.

– När jag fick frågan om jag ville vara med hade Folkhälsomyndigheten precis gått ut med beskedet att äldre inte ska gå till mataffärer. Så redan där hade vi ett problem som vi ville lösa, säger han.

Kan du berätta mer om idén?
– Äldre utan släktingar i närheten har egentligen bara två alternativ: att bryta mot riktlinjerna eller hitta någon annan som kan handla åt dem. Och hur gör de som inte har en dator? Vi ville att det skulle krävas minimal teknisk kompetens för att få hjälp med sina vardagsärenden, så vi föreslog en telefonbaserad lösning.

Hur ser du på det digitala upplägget av Hack the Crisis?
– Till skillnad från andra hackathons jag varit med på så hölls det här på distans, så pendlingsavståndet från sängen till "hacket" var ynka 15 meter... Det var ett bra upplägg med tanke på rådande omständigheter, man får göra det bästa av situationen.

Vad ser du som det viktigaste resultatet av hackathonet?
– Den uppsjö av idéer till lösningar på olika krissituationer som producerats under de senaste dagarna. Drygt 7 000 deltagare har mer eller mindre jobbat dygnet runt för att implementera sina idéer, och jag tror inte att deras arbete upphör bara för att Hack the Crisis är över.

Hannes Eder Öhrström

Hannes Eder Öhrström  KTH Innovation, ingår i juryn som bedömer de över 500 inkomna bidragen i kategorin Rädda företagen.

Det viktigaste kriteriet i bedömningen av bidragen var enligt honom "möjligheten till snabb utrullning".

– Idéer som inte kan bli en fungerande tjänst eller produkt inom två månader diskvalificeras, och för mig som har jobbat med innovationsprocessen i flera år är det här en extremt kort tidshorisont.

– Jag är djupt imponerad av arrangörernas stora engagemang, av alla som ställt upp frivilligt som mentorer och jury-ledamöter, och förstås av alla de hundratals entreprenörer som arbetat dygnet runt de senaste dagarna. Det finns något mycket hoppfullt i att se en sådan entusiasm och kollektiv styrkesamling mitt i kristider, säger Hannes Eder Öhrström.

Vinnarna i Hack the Crisis hittar du här: https://www.hackthecrisis.se/winners

Katarina Ahlfort
Foto: Hack the Crisis

Fakta Hack the Crisis

Hack the Crisis är ett hackathon som hölls helt online den 3-6 april 2020.
KTH är partner i initiativet som drivs av Myndigheten för digital förvaltning, på uppdrag av regeringen.