Till innehåll på sidan
Oromiya testar en art-bot, en konstnärsrobot, som hon byggt tillsammans med Konstantina Pantagaki, KTH-student. (Foto: Fredrik Persson)

Järva göder framtidsdrömmar

Publicerad 2018-06-15

KTH vill nå ut till fler unga i utsatta områden. Under Järvaveckan fick barn och vuxna lära sig mer om fysikens lagar och om lödningsteknik i en robotverkstad.

Mikaela Illanes, student vid KTH och en av dem som arrangerar robotverkstaden.

Järvaveckan, ett alternativ till Almedalen, med syfte att minska avståndet mellan politiker och medborgare, har vuxit. Det som tidigare bara var några tält på Spånga IP har blivit en hel by av företag, organisationer, aktiviteter och politiska partier – totalt 180 aktörer medverkar i år.

I tältet där KTH huserar, genom Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS), pågår febril aktivitet. Flera barn står på kö när Mark Smith, elektronikprofessor, instruerar 10-årige Yasin för ett robotbygge. Med hjälp av lödkolv och limpistol konstrueras en ”bristlebot”, en dansande robot, som rör sig framåt på ben i form av ett diskborsthuvud.

– Obalansen är viktig. Ju mer obalans, desto starkare rörelse, säger Mark Smith till Yasin som bättrar på sin konstruktion med små dekorationsbollar vilket får propellern att snurra på det rätta sättet.

I bakgrunden filmar mamma Hanan Karrouk med sin mobil när den lilla tingesten skrapar omkring på ett vitt ark papper. Hon har kommit hit från Skärholmen med sina barn – även lillebror Bilal knåpar med ett robotbygge – för att inspirera deras teknikintresse. Hon skulle gärna se att båda två blir ingenjörer.

– Högre utbildning är avgörande. Jag vill vara delaktig i mina barns framtidsplaner och kunde inte missa chansen att vara här i dag, säger hon.

Sprida kunskap om digital teknik

Tillströmningen av både barn och unga vuxna har varit konstant under de fem dagar KTH-tältet funnits på plats, berättar Mikaela Illanes, KTH-student engagerad i den ideella organisationen Inicio, som arrangerar robotverkstaden:

– Det var inte en självklarhet i det område i Södertälje där jag växte upp att studera vidare på KTH. Jag började plugga tack vare stöd och vägledning från släkt och familj.

Nu vill hon genom Inicio, där hon och professor Mark Smith är några av grundarna, väcka intresse och sprida kunskap om it och digital teknik. Förutom robotskolan har de utvecklat flera workshops där skolbarn kan bygga nätverk av sensorer och små system för att lagra energi.

Flera av KTH:s studenter på Järvaveckan kan tala arabiska, tigrinska eller somaliska. Redwan Mohammedberhan, som pluggar datateknik, har haft nytta av sin eritreanska bakgrund när han informerat föräldrar som besökt tältet.

Mark Smith, professor på KTH, visar bröderna Yasin och Bilal hur man bygger en dansrobot.

– Jag tror att det haft stor betydelse. Min förhoppning är att bidra genom att berätta om min resa via gymnasiet, tekniskt basår och fram till en civilingenjörsutbildning, säger han.

Tända en förhoppning

En bit bort förbereder sig Ann Lantz , vice skolchef och grundutbildningsansvarig på EECS-skolan, som en av talarna inför kvällens paneldebatt om skola och utbildning. Debatten tar avstamp i problematiken kring att många barn i utsatta områden lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

– Det finns många här som inte känner till att KTH finns. Vi behöver bli bättre på att förstå de förutsättningar som finns i extra utsatta områden och hur vi kan vara med och förändra, säger Ann Lantz, som tycker att deltagandet på Järvaveckan är ett bra första steg i den riktningen.

– Det ska vara möjligt för alla att plugga på universitet och högskola. Jag hoppas att vi kan tända en vilja och förhoppning om detta, säger hon.

Inne i tältet har Yasin fått styrsel på sin dansande robot. Att bygga var roligt och spännande, säger han, särskilt att limma och dekorera med färger och prydnadsbollar. Framtiden ser han lite annorlunda på än sin mamma:

– Jag har andra planer. I första hand vill jag bli fotbollsspelare.  

Text: Christer Gummeson

  • Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS), KTH, deltar på Järvaveckan i syfte att skapa en dialog kring framtidens möjligheter och för att inspirera unga till en teknisk karriär. Studenter och forskare var på plats i EECS-skolans tält 9-13 juni.
  • Robotverkstaden arrangerades av den ideella föreningen Inicio  tillsammans med Mentorspace, en mötesplats på KTH Kista där nya idéer och innovationer testas i samverkan mellan akademi, företag och samhälle. Läs mer om Mentorspace här .
Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2018-06-15