Till innehåll på sidan
Rebecka Segerström och Tobias Engström har grundat organisationen Stormvarning som ska lyfta klimatfrågan med en mix av vetenskap och kultur.(Foto: Max Adolfsson)

Klockan klämtar för klimatet

De vill visa att förändring är möjlig

Publicerad 2014-08-22

Förnuft och känsla. Den kombinationen är idén bakom plattformen Stormvarning som arbetar för att lyfta, bredda och nyansera klimatfrågan
– Vi vill inspirera till samtal om hur vi ska skapa en hållbar framtid för kommande generationer, säger Rebecka Segerström.

Hon är, tillsammans med Tobias Engström, grundare av Stormvarning . Till vardags är hon doktorand på KTH där hon bland annat gör energisystem-analyser och tittar på hur vi kan bygga så att det håller för framtida behov genom att integrera olika system. Till exempel har hon undersökt hur mycket energi man kan spara i en stad, i det här fallet New York, genom att använda snålspolande toaletter.

Genom sin forskning och sitt nätverk har hon kommit i kontakt med mycket av den klimatforskning som görs på KTH och internationellt.

  - Men jag frågade mig varför forskningen och den här för oss alla avgörande kunskapen inte når ut mer än till en liten, redan insatt, krets. Har klimatet blivit en icke-fråga?

Frustrationen över bristen på länkar mellan forskarvärlden och människors vardagsverklighet blev grunden till Stormvarning.

Tobias Engström har en annan ingång. Han arbetar med kommunikation och hur man med musikens hjälp kan både beröra och förmedla budskap – därav kombinationen forskning och kultur.

 -  Vi har fastnat i en klimatdepression, där det är lätt att tro att det är kört och ingen idé att göra något. Detta vill vi vända, och genom att skapa en länk mellan forskarvärlden och allmänheten vill vi visa att aktivitet och förändring är möjlig, säger Tobias Engström.

På agendan står närmast, den 25 augusti, en klimatkonsert ”Art Science, en kväll för klimatfrågans skull” med musiker och miljöforskare i Vitabergsparken i Stockholm.  En av dem som ska tala är KTH-professorn emeritus Staffan Laestadius:

- Stormvarning är ett utmärkt initiativ och jag ser min medverkan som en del av den tredje uppgiften – universiteten har en skyldighet att dela med sig av den kunskap som finns här. Om man dessutom forskar inom ett hett område som klimatfrågan är det för mig en självklarhet att vara med.

Att kombinera solid forskningsrapportering med hög tillgänglighet för andra utanför den akademiska världen är något han även arbetat med i sin bok ”Klimatet och välfärden” som kom förra året.

- Jag kommer att tala om möjligheterna och att det går att göra något åt klimatförändringarna. Lösningen ligger inte i avancerad teknisk utveckling utan snarare att skapa förutsättningar för att använda de tekniker, rutiner och system som finns, säger han.

Stormvarning utgår ifrån FN:s klimatpanel IPCC:s slutsatser vad gäller hur jorden mår och vilka möjliga klimatscenarier som vi har framför oss.

- Klimatfrågan är framförallt ett kollektiv ansvar och det är därför kunskapen är så viktig. Ju mer vi vet, ju mer har vi möjlighet att påverka, säger Rebecka Segerström.

Varför namnet Stormvarning?

- Det handlar om att varna för den storm som kan komma medan tid och möjligheter ännu finns att hantera den.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2014-08-22