Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Köper KTH-avknoppning för 100 miljoner

Från vänster: Bo Hammarlund, Mikael Östling, Hyung-Seok Lee and Martin Domeij
Från vänster: Bo Hammarlund, Mikael Östling, Hyung-Seok Lee and Martin Domeij
Publicerad 2011-04-15

TranSiC, som grundades 2005 av KTH-professorn Mikael Östling tillsammans med dåvarande KTH-forskaren Martin Domeij och entreprenören Bo Hammarlund, har köpts av den globala halvledarjätten Fairchild Semiconductor. Prislappen för det svenska företag är drygt 100 miljoner kronor.

TranSiC designar och tillverkar krafttransistorer i kiselkarbid, det vill säga transistorer som tål mycket höga spänningar och temperaturer. Bland annat ingår TranSiCs transistorer i temperaturtåliga styrsystem för elmotorer som exempelvis sitter i nästa generations elhybridbilar och vindkraftverk.

– Det är fantastiskt roligt och egentligen väldigt logiskt att Fairchild Semiconductor köper TranSiC. Ett litet företag som TranSiC behöver de stora musklerna som ett amerikanskt företag har för att kunna utveckla den nya teknologin i rätt takt och med rätt marknadskännedom. Fairchild Semiconductor - med sitt starka fokus på kraftelektronik - har ju det nödvändiga produktionskunnandet och framför allt de rätta säljkanalerna, säger Mikael Östling, professor i fasta tillståndets elektronik vid KTH och en av grundarna av TranSiC.

De senaste tio åren har en huvudinriktning inom Fairchilds Semiconductor varit kraftkomponenter. Genom köpet av TranSiC AB blir man nu det första kommersiella storföretaget som utvecklar och säljer bipolära krafttransistorer i kiselkarbid.

– Med tanke på tidigare markandsgenombrott som Fairchild Semiconductor gjort känns det extra roligt att just de har köpt TranSiC som också står för en ny och banbrytande teknologi, säger Mikael Östling.

Han tillägger att den fantastiska forskningsmiljön vid KTH i Kista och tillgången till Electrumlaboratoriet har varit mycket väsentliga inslag i den lyckosamma utvecklingen för TranSiC. KTH:s Electrumlaboratorium är unikt eftersom man kan förena akademisk grundforskning med kommersiell komponenttillverkningen i liten skala.

TranSiC stöddes vid starten ekonomiskt av Vinnova och Energimyndigheten och har haft professionell handledning i affärsutvecklingen av KTH-stödda Stockholm Innovation and Growth (STING).

För mer information om TranSiC, kontakta vd Mats Reimark på 070 - 268 96 86 eller mats.reimark@transic.com. För mer information om tekniken och forskningen bakom TranSiCs framgångar, kontakta Mikael Östling på 08 - 790 43 01 eller ostling@kth.se.

Peter Larsson