Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-forskare analyserar det amerikanska valet

NYHET

Publicerad 2012-11-05

Välkommen till en föreläsning om valsystems olikheter och elektroniska val. Professor Svante Linusson tar upp bra och dåliga sidor i olika valsystem, med utgångspunkt från de i USA och Sverige, universitetslektor Douglas Wikström kommer att diskutera fördelar och nackdelar med elektroniska valsystem jämfört med dagens pappersbaserade system.

Föreläsningen, som äger rum dagen efter det amerikanska valet den 7 november klockan 18:00-19:30, går under namnet "Hur räknas din röst?". Den leds av Svante Linusson och Douglas Wikström som båda tidigare figurerat i medierna beträffande valrelaterade frågor.

Den här gången är några av frågorna som lyfts olika valsystems för- och nackdelar, om valen är förståeliga för väljarna och hur sammanräkningen av röster sker. Även elektroniska val och deras för- respektive nackdelar jämfört med pappersbaserade system tas upp.

Här är en kort presentation av föreläsarna och vad de ska prata om:

Svante Linusson, professor i matematik på KTH.
Svante Linusson, professor i matematik på KTH.

Svante Linusson tar upp bra och dåliga sidor i olika valsystem, med utgångspunkt från de i USA och Sverige. Är det systemen rättvisa och förståeliga för väljarna? Hur mycket kan sittande politiker manipulera valsystemet och därmed valresultatet?

Svante Linusson är professor i matematik på KTH och har intresserat sig för valsystemens matematiska grund och utformning i Sverige och i andra länder.

Douglas Wikström, biträdande lektor i teoretisk datalogi på KTH.
Douglas Wikström, biträdande lektor i teoretisk datalogi på KTH.

Douglas Wikström berättar hur sammanräkningen av rösterna går till rent tekniskt och sedan att beskriva hur elektroniska valsystem fungerar från att den röstande lägger sin röst till att alla rösterna sammanräknas. Han kommer även diskutera fördelar och nackdelar med dessa jämfört med dagens pappersbaserade system.

Douglas Wikström är biträdande lektor i teoretisk datalogi på KTH och arbetar med kryptografi. Han har tidigare i år analyserat olika befintliga elektroniska valsystem.

Svante Linusson och Douglas Wikström är tillgängliga för frågor efter föreläsningen.

Föreläsningen äger rum i sal F2, Lindstedtsvägen 26, KTH Campus.

För praktiskt information runt föreläsningen och anmälan (enbart journalister), hör av er till Jenny Forss på 08 - 790 70 42 eller forss2@kth.se.

Övriga intressenter, lär mer här:

Peter Larsson