Till innehåll på sidan

KTH-forskare på kulturfestival

SAMTAL

Publicerad 2016-08-17

Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

Det är Nina Wormbs, Misse Wester, Sverker Sörlin ochStaffan Laestadius, alla verksamma vid KTH, som är med i några av samtalen. Dessa äger rum på Hötorgsterrassen mitt i centrala Stockholm.

Stockholms Kulturfestival går av stapeln mellan 16 och 21 augusti på olika platser runt om i Sveriges huvudstad. En av dem, Hötorgsterrassen, är alltså centrum för samtalen runt hållbarhet.

Så här ser programmet ut där KTH-forskarna deltar:

  • Tisdag 16 augusti: Bostaden – stadens natur

Snart bor 70 procent av jordens befolkning i städer – Hur påverkar urbaniseringen vår relation till naturen? Hur kan vi innefatta naturen i våra städer? Samtalsledare är journalisten Sharon Jåma och deltar gör Anna Denell (hållbarhetschef, Vasakronan), Paul Alarcon (hållbarhetschef, Stockholms stad), Sverker Sörlin (professor i miljöhistoria, KTH) och Tarik Saleh (filmare och författare).

  • Onsdag 17 augusti: Butiken – individ och val

Vår konsumtion ökar – Hur och varför konsumerar vi allt mer? Vad är kollaborativ konsumtion? Vilka alternativ ger oss kulturen? Samtalsledare är journalisten Sharon Jåma och deltar gör Johan Kuylenstierna (chef för Stockholm Environment Institute), Mark Levengood (programledare, författare och UNICEF-ambassadör), Mattias Goldmann (VD, tankesmedjan Fores) och Nina Wormbs (docent i teknik- och vetenskapshistoria, KTH).

  • Torsdag 18 augusti: Bilen – resor, semesterresor och inre resor

Vårtflygresande ökar – vad söker vi egentligen på våra semesterresor? Är en del av vårt resande också en sorts upplevelsekonsumtion och finns det alternativ? Samtalsledare är Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och deltar gör Anna Takanen (teater- och scenkonstchef, Stockholms stadsteater), Nyamko Sabuni (vice president sustainability, ÅF AB), Sasja Beslik (chef för ansvarsfulla investeringar, Nordea) och Staffan Laestadius (professor emeritus i Industriell utveckling, KTH).

  • Lördag 20 augusti: Brödet – mat och liv

Vad och hur äter vi? Vad är bäst att äta, för vår hälsa och för miljön? Var kommer maten ifrån och hur ska den räcka till alla? Samtalsledare är journalisten John Chrispinsson och deltar gör Line Gordon (vice forskningschef, Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet), Melker Andersson (kock/krögare), Misse Wester (doktor i psykologi verksam vid KTH och FOI) och Pella Thiel (ekolog och aktivist, verksam i Omställningsnätverket och End Ecocide Sverige).

Hötorgsterrassen öppnades för övrigt på prov förra året efter att ha varit stängd sedan 1970-talet. I sommar är terrassen en grön och avkopplande plats  bara en trappa upp från pulsen på Sveavägen och Hötorget.

Här finner du kulturfestivalen inklusive programmet för Hötorgsterrassen

Text: Peter Larsson